Mój pies atakuje jeże

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór, mam problem z moim psem Tobym. To 4-letni Jack Russell terrier, którego adoptowaliśmy 3 lata temu. Atakuje jeże. Na początku tylko na nie szczekał, ale teraz łapie je do pyska i próbuje rozszarpać. Jak już jakiegoś dorwie, to nie sposób go zmusić, żeby puścił, i trzęsie nim na wszystkie strony. Efekt: krwawa jatka! Muszę łapać Toby’ego mocno za skórę na karku i podnosić go do góry, żeby w ogóle puścił, ale to prawdziwa walka, bo on ma mnóstwo siły (a ja nie mam zbyt wiele pary w rękach). On wtedy wpada w jakiś kompletny szał! Za pierwszym razem wylądowaliśmy u weterynarza – pani doktor wywołała wymioty i okazało się, że połknął kilka igieł. Dzisiaj wieczorem znowu to zrobił, ale tym razem nic nie miał w środku, tylko rany wokół pyska, które już zdezynfekowałam. Co robić???!!!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

21 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Kiki45000, zachowanie Twoich psów może Cię drogo kosztować, jeśli jakiś sąsiad Cię zgłosi.
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Zgłoś

Cześć, mam doga argentyńskiego, który masakruje jeże!!! Normalka, krwawa łaźnia jak zwykle!

Szukam sposobu, żeby pozbyć się jeży z mojej działki o powierzchni 1200 m², ten teren jest bardziej dla moich psów niż dla jeży… Mój owczarek niemiecki ich nie tyka, ale dog ma z tego niesamowitą frajdę!!!

Już nie daję rady, co wieczór jakiegoś dopada, skąd one się biorą!!

Nie chcę ich więcej widzieć, co robić?

I wcale nie zostawiam karmy na zewnątrz!

Ratunku!!!!

Dzięki

Chyba nie zdajesz sobie sprawy, że jeż to super pożyteczne zwierzę w ogrodzie!

Każdy ogrodnik zrobiłby wszystko, żeby przyciągnąć i zatrzymać rodzinę jeży na swojej działce.

(To genialny, naturalny sposób na szkodniki).

To naprawdę pierwszy raz w moim długim życiu, kiedy widzę, że ktoś narzeka na obecność jeży!!!!

(Wnioskuję z tego, że darzysz ogromną miłością ślimaki nagie?)

Daj spokój, bądź rozsądny i naucz swoje psy szacunku do tego zwierzaka, którego bezwzględnie trzeba chronić.

NB – Jeż należy do zwierząt chronionych prawem.

"Jeż korzysta ze statusu pełnej ochrony na mocy rozporządzenia z 23 kwietnia 2007 r. (wcześniej z 17 kwietnia 1981 r.). Jest chroniony w całej Unii Europejskiej. Zabrania się jego zabijania, transportowania, preparowania czy wystawiania na sprzedaż, zgodnie z odpowiednimi artykułami Kodeksu ochrony środowiska. Przepisy przewidują za to karę do roku pozbawienia wolności oraz grzywnę w wysokości około 65 000 zł (15 000 €), a także konfiskatę przedmiotów użytych do popełnienia wykroczenia: broni, pojazdu itd."

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Zgłoś

Cześć, mam doga argentyńskiego, który rozprawia się z jeżami!!! Jak zwykle kończy się to krwawą jatką!

Szukam sposobu, żeby pozbyć się jeży z mojej działki o powierzchni 1200 m², w końcu to teren dla moich psów, a nie dla jeży… Mój owczarek niemiecki nawet ich nie tknie, ale dog używa sobie w najlepsze!!!

Mam już dość, co wieczór jakiegoś dopada, skąd one się biorą!!

Nie chcę ich już u siebie widzieć, co robić?

I zaznaczam, że nie zostawiam żadnej karmy na zewnątrz!

Pomocy!!!!

Dzięki

Chyba nie masz pojęcia, że jeż to niezwykle pożyteczne zwierzę w ogrodzie!

Każdy ogrodnik zrobiłby wszystko, żeby zadomowić u siebie rodzinę jeży

(To genialny, naturalny pogromca szkodników)

Pierwszy raz w moim długim życiu widzę, żeby ktoś narzekał na obecność jeży!!!!

(Wnioskuję, że w takim razie darzysz wielką miłością ślimaki?)

Daj spokój, bądź rozsądny i naucz swoje psy szacunku do tych zwierząt, bo są one pod ścisłą ochroną

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Już jest ogrodzone!! I mam sąsiadów z każdej strony.
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Może warto ogrodzić wasz ogród siatką?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć, mam doga argentyńskiego, który zagryza jeże!!! No i wiadomo, krwawa jatka jak zwykle!

Szukam jakiegoś sposobu, żeby pozbyć się jeży z mojej działki (1200 m²). Ten teren ma być dla moich psów, a nie dla jeży… Mój owczarek niemiecki ich nie rusza, ale dog ma z tego niezłą frajdę!!!

Już nie daję rady, co wieczór jakiegoś dopada. Skąd one się biorą!!

Nie chcę ich już u siebie widzieć, co mam robić?

I zaznaczam, że nie zostawiam na zewnątrz żadnej karmy!

Pomocy!!!!

Dzięki

Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jak zobaczy jeża albo skunksa, to wrzasnę „NIE” tak głośno, że aż padnie plackiem na ziemię i będzie przeczekiwać burzę z głową w piasku. Ale i tak... Uff, wcale mi się do tego nie spieszy... bo to się w końcu kiedyś zdarzy... Dzisiaj wieczorem znalazła gdzieś ukryty miot dzikich szopów. Jednego miała już w pyszczku.
    Przetłumaczony francuski
    Jador
    Jador Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jack to pies myśliwski, terier, nie wolno o tym zapominać. Instynkt wziął górę. Odciągnięcie go od tego może być bardzo trudne, a nawet niemożliwe. To silny wzorzec zachowania i jeśli jest mocno zakorzeniony, to tak już zostanie. No i cóż... jeż też ryzykuje!!!! Tak jak już ci sugerowano, zawsze możesz spróbować nauczyć go komendy „zostaw”, która na pewno przyda się w wielu innych sytuacjach.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Instynkt łowiecki :)

No tak, pies to wciąż takie małe dzikie zwierzę – króliki, jeże, myszy, koty czy fretki, wszystko może paść jego ofiarą!

Unikajmy łapania psa za skórę na karku, bo dla niego to sygnał agresji, a lepiej przecież uniknąć ugryzienia ^^

Czy Twój pies zna komendy „zostaw” i „puść”?

Zacznij go tego uczyć, dzięki temu nie będzie za każdym razem rzucał się na jeża z zamiarem zjedzenia go. I koniecznie go nagradzaj, kiedy Cię posłucha!

Ale cóż, dla psa to mimo wszystko normalne zachowanie! W końcu nie zapominajmy, że to z natury mięsożerca ^^

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Zgłoś
    Pewnego wieczoru w parku moje dwa głuptasy zaczęły grać jeżem w piłkę – normalnie podawały go sobie nawzajem. Musiałam naprawdę mocno podnieść głos, żeby przerwały tę "zabawę". W nocy nie udało mi się już potem znaleźć tego jeża; nie wiem, jak szybko takie stworzonko potrafi śmigać, ale biedak na pewno najadł się strachu. Trochę mnie to wtedy zaskoczyło, ale przyznam szczerze, że pod koniec spaceru nawet nie pomyślałam, żeby sprawdzić, czy te dwa głąby nie pokaleczyły sobie pysków. Patrząc na to z perspektywy czasu i czytając Twój post, myślę sobie, że nie jestem zbyt odpowiedzialną właścicielką...
    Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 21

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post