Mój pies boi się czyszczenia uszu – co robić?

O
Orkiln Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Opiszę Wam naszą sytuację. Jestem właścicielką 4-miesięcznej suczki border collie. Od naszej pierwszej wizyty u weterynarza staram się regularnie dbać o jej higienę i czyścić jej oczy, uszy oraz zęby odpowiednimi preparatami. Do tej pory wszystko szło gładko (zabiegi robiliśmy co dwa tygodnie), ale wczoraj, kiedy tylko zbliżyłam butelkę z płynem do jej uszu, moja sunia zaczęła się stawiać. Próbowałam ją przytrzymać za pysk (teraz już wiem, że to był kiepski pomysł), żeby unieruchomić jej głowę na boku, ale zaczęła się wyrywać jeszcze mocniej i pokazała zęby. Z tego wszystkiego podniosłam też głos, co też było błędem i tylko pogorszyło sprawę.

Nie wiem, czy ta agresja była skierowana przeciwko butelce, której się wystraszyła, czy przeciwko mnie, ale potem uciekła i próbowała się schować.

Szukam u Was porady – jak znaleźć rozwiązanie dobre dla psa, nie rezygnując przy tym z pielęgnacji uszu? Pomożecie?

PS: Dodam tylko, że aby wyczyścić kanał słuchowy, muszę wlać płyn bezpośrednio do środka, dlatego muszę podejść z butelką blisko ucha. Kiedy nakładam płyn na wacik, żeby przetrzeć tylko małżowinę, sunia w ogóle się nie boi.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

15 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wybaczcie, że tak drążę temat (może powinnam założyć osobny wątek?), ale czy faktycznie trzeba czyścić psu uszy aż tak często? Czy to zależy od rasy psa?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Nie wahaj się "podgrzać" preparatu do 30 stopni! Wlewanie zimnego płynu do ucha jest bardzo nieprzyjemne – tak samo dla niego, jak i dla nas. W odpowiedniej temperaturze może to być nawet całkiem przyjemne, a najlepiej połącz czyszczenie z podaniem jakiegoś smakołyka. Nie wlewaj też płynu pod zbyt dużym ciśnieniem – niech płynie go dużo, ale rób to powoli i delikatnie!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Może zadam teraz głupie pytanie! Nawiązując do tego, co napisał Orkiln... Czy czyszczenie uszu co dwa tygodnie naprawdę jest konieczne? 🤦

Przetłumaczony francuski
    O
    Orkiln Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki Kikaah za odpowiedź =)

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dokładnie tak – jeśli będziesz się denerwować i robić to na siłę, to tylko bardziej ją zniechęcisz. Tego typu ćwiczenia powinny odbywać się przy współpracy z psem, a nie pod przymusem. Ten płyn w uchu musi być dla niej nieprzyjemny i pewnie dlatego tak zareagowała. Jeśli metoda z wacikiem się sprawdza, to na razie tak trzymaj. Jednocześnie możesz zacząć kojarzyć jej butelkę z czymś miłym, np. ze smaczkami albo pieszczotami... Jeśli ona się boi, musisz działać małymi krokami: pokaż jej butelkę – pochwal, zbliż butelkę – pochwal, udaj, że nalewasz – pochwal... Jeśli uznasz, że idzie to za szybko i ona wykazuje dyskomfort, wróć do poprzedniego etapu.
    Przetłumaczony francuski
  • 15 komentarzy na temat 15

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post