Mój pies chce spać na dworze

Carpedor
Carpedor Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Słuchajcie, mam pewien problem, a może to wcale nie jest problem, sama już nie wiem. Od 3 miesięcy razem z moim partnerem mamy Arthura – to młody foksterier skrzyżowany z jack russellem (tak nam przynajmniej powiedziano). Arthur dość szybko nauczył się zachowywać czystość w domu. Wzięliśmy go, jak miał 2 miesiące, a około wieku 3,5 miesiąca był już w zasadzie nauczony – czasem zdarzały się jakieś wpadki, ale naprawdę rzadko. Z nocami zajęło to trochę więcej czasu, ale w końcu stał się cud: brak kupy i siku po przebudzeniu. Spał w małym przedsionku u dołu schodów.

Dwa tygodnie temu przeprowadziliśmy się. Na noc daliśmy mu legowisko do większego korytarza zamykanego drzwiami (musimy go tam zamykać, bo inaczej zjada wszystko, co mu wpadnie w pysk, niemal narażając życie), no i się zaczęło: płacz, skomlenie, a rano kupy i wielkie kałuże siku.

Wczoraj, gdy nie chciał iść na swoje miejsce, wypuściliśmy go do ogrodu na ostatnie siku, myśląc, że może o to mu chodziło. A on wyszedł i od razu wpakował się do swojej budy, jakby chciał powiedzieć: „chcę spać tutaj”. No i pozwoliliśmy mu zostać na noc na dworze.

Tyle że ja strasznie to przeżywam. Czuję się, jakbym porzuciła biedaka na zimnie. Boję się, że zachoruje, zje coś niebezpiecznego albo się zadławi. Ale rano był taki szczęśliwy, jak mu otworzyliśmy drzwi, witał się z nami tak jak zawsze... Proszę, czy ktoś ma jakieś rady dla zaniepokojonej pańci!?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Carpedor
    Zgłoś
    Tak, myślę dokładnie to samo, więc go zostawiam. Nie sądzę, żeby wychodził na zewnątrz, gdyby nie było mu tam dobrze do spania, zwłaszcza że wie, że w środku, w przedsionku, czeka na niego jego legowisko. Tak czy siak, cały czas mu je proponuję i będę to robić każdego wieczoru ^^
    Przetłumaczony francuski
    Carpedor
    Zgłoś
    Tak, myślę dokładnie tak samo, więc daję mu spokój. Nie wydaje mi się, żeby pchał się na dwór, gdyby nie było mu tam dobrze do spania, zwłaszcza że przecież wie, że w środku w wiatrołapie ma swoje legowisko. Tak czy siak, co wieczór mu je proponuję i będę to robić dalej ^^
    Przetłumaczony francuski
    Carpedor
    Zgłoś
    Tak, myślę dokładnie to samo, więc go zostawiam. Nie sądzę, żeby wychodził na zewnątrz, gdyby nie było mu tam dobrze do spania, zwłaszcza że wie, że w środku, w przedsionku, czeka na niego jego legowisko. Tak czy siak, cały czas mu je proponuję i będę to robić każdego wieczoru ^^
    Przetłumaczony francuski
    Margot69
    Margot69 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No tak, ale jeśli mowa o dużych przestrzeniach, to kanapa to zupełnie inna bajka! ;)

Moje sunie uwielbiają gnieździć się w takim „kokonie”, w małej, ciasnej przestrzeni, jedna na drugiej, ale jeśli tylko kanapa jest do ich dyspozycji, to nagle brak dachu nad głową przestaje im przeszkadzać – to dla nich prawdziwy szczyt marzeń 😁

Moim zdaniem Twój pies po prostu nie przepada za miejscem, które wybrałeś mu na noc, więc woli iść do swojej budy, gdzie czuje się po prostu lepiej :)

Przetłumaczony francuski
    Carpedor
    Zgłoś

Nie wydaje mi się, żeby duże przestrzenie mu przeszkadzały, bo parę razy zdarzyło nam się przez przypadek zostawić otwarte drzwi, kiedy spał na kanapie, i nie było żadnego sikania ani kupy w domu.

Dzisiejszej nocy znowu zrobił to samo – w momencie, gdy kładliśmy się spać, czmychnął do swojej budy na zewnątrz, więc no cóż... Wygląda na to, że czuje się super, wciąż jest tak samo przymilny i zwariowany, więc nie martwię się za bardzo. Behawiorystka powiedziała mi, żebym nie miała wyrzutów sumienia i nie przenosiła ludzkich emocji na psa (może to nie jest do końca jasne, ale na pewno wiecie, o co mi chodzi). W każdym razie dzięki wielkie za wasze odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
    Carpedor
    Zgłoś

Nie wydaje mi się, żeby duże przestrzenie mu przeszkadzały, bo zdarzało nam się przypadkiem zostawić otwarte drzwi, on spał sobie na kanapie i nie było żadnego siku ani kupy w domu.

Tej nocy znowu zrobił to samo – kiedy przyszła pora spania, zwiał do swojej budy na zewnątrz, więc no cóż... Wygląda na to, że czuje się świetnie, dalej jest takim samym pieszczochem i wariatem, więc nie martwię się za bardzo. Behawiorystka powiedziała mi, żebym nie miała poczucia winy i nie rzutowała swoich ludzkich emocji na psa (może to niezbyt jasne, ale na pewno wiecie, o co mi chodzi). W każdym razie dzięki za wasze odpowiedzi

Przetłumaczony francuski
    M
    Mildoumagh13 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! A gdybyś tak po prostu postawiła mu w domu taką budę, coś w rodzaju jaskini? Sam fakt posiadania dachu nad głową może go uspokoić. Niektóre szczeniaki nie lubią leżeć w przejściu ani na całkiem otwartej przestrzeni... Tylko nie kupuj takiej domowej budy z gąbki, bo pewnie zostanie pożarta ^^... Na Pintereście można znaleźć mnóstwo świetnych inspiracji, zerknij też na patenty z IKEA hackers... https://www.pinterest.fr/search/pins/?rs=ac&len=2&q=niche%20int%C3%A9rieur%20pour%20chien&eq=niche%20int%C3%A9rieur&etslf=9453&term_meta[]=niche%7Cautocomplete%7C2&term_meta[]=int%C3%A9rieur%7Cautocomplete%7C2&term_meta[]=pour%7Cautocomplete%7C2&term_meta[]=chien%7Cautocomplete%7C2 https://i.pinimg.com/564x/6b/8e/dd/6b8eddf1524beaa8982740db27333bea.jpg https://i.pinimg.com/564x/03/48/fb/0348fbdd25d0c5f4eee148819b94b5e7.jpg Szczeniak może po prostu potrzebować poczucia bezpieczeństwa i czegoś nad głową... Osobiście bałabym się zostawiać malucha na zewnątrz – zawsze jest ryzyko, że ktoś go ukradnie albo że zje coś niedobrego... On wciąż rośnie, więc zimno nie służy jego stawom... to niezbyt dobry pomysł. Ale co najważniejsze, trzymając go na dworze, możesz osłabić waszą relację i później będzie Ci bardzo trudno zbudować z nim prawdziwą więź. I pamiętaj o jednym – to Ty jesteś panią! To nie szczeniak ma decydować.. ;-) Robisz to dla jego dobra... Jak dorośnie i faktycznie będzie wolał spać na dworze, to wtedy zobaczysz i ewentualnie pomyślisz o odpowiedniej budzie... :-) https://ovo.fyi/fmovies/ https://ovo.fyi/yesmovies/ https://ovo.fyi/solarmovie/ Niektóre pieski po prostu nie lubią spać na dużej przestrzeni i wolą czuć się jak w bezpiecznym kokonie.
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Przeprowadzka go zestresowała, powinniście wrócić do nauki czystości od samego początku, zupełnie tak, jakby miał dwa miesiące :)

Przetłumaczony francuski
    Margot69
    Margot69 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Zgadzam się z Doudou 229, niektóre psy czują się lepiej, gdy mają dach tuż nad głową ^^

Moje suczki śpią tylko w swojej klatce (której już teraz nie zamykamy). Kiedy ją zabraliśmy, był prawdziwy dramat – nie było mowy, żeby spały na legowisku w salonie, mimo że leżało dokładnie w tym samym miejscu, gdzie wcześniej stała klatka. Wstawiliśmy ją z powrotem, ale bez drzwiczek, i teraz są przeszczęśliwe. Niektóre psiaki po prostu nie lubią spać na otwartej przestrzeni i wolą czuć się jak w bezpiecznym kokonie ^^

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć

A gdybyś tak po prostu postawiła mu w domu taką budę pokojową, coś w rodzaju norki? Może dach nad głową by go uspokoił? Niektóre szczeniaki nie lubią leżeć w przejściu... na otwartej przestrzeni... Jeśli chodzi o budę domową, to lepiej nie wybieraj takiej z gąbki, bo zaraz zostanie pożarta ^^...

Na Pintereście jest mnóstwo świetnych pomysłów... rzuć też okiem na IKEA hacks...

https://www.pinterest.fr/search/pins/?rs=ac&len=2&q=niche%20int%C3%A9rieur%20pour%20chien&eq=niche%20int%C3%A9rieur&etslf=9453&term_meta[]=niche%7Cautocomplete%7C2&term_meta[]=int%C3%A9rieur%7Cautocomplete%7C2&term_meta[]=pour%7Cautocomplete%7C2&term_meta[]=chien%7Cautocomplete%7C2

https://i.pinimg.com/564x/6b/8e/dd/6b8eddf1524beaa8982740db27333bea.jpg

https://i.pinimg.com/564x/03/48/fb/0348fbdd25d0c5f4eee148819b94b5e7.jpg

Szczeniak może po prostu potrzebować poczucia bezpieczeństwa, jakie daje coś nad głową...

Osobiście uważam, że zostawianie malucha na zewnątrz to spore ryzyko – ktoś może go ukraść albo piesek zje coś, czego nie powinien...

On wciąż rośnie, więc zimno kiepsko wpływa na stawy...

Słaba opcja... a co najważniejsze, trzymając go na dworze, ryzykujesz osłabienie waszej relacji i później może być Ci ciężko zbudować z nim prawdziwą więź.

I jeszcze jedno: to Ty tu rządzisz! To nie szczeniak powinien decydować.. ;-)

Dla jego własnego dobra to Ty podejmujesz decyzje...

Jak dorośnie i wtedy będzie wolał spać na zewnątrz, to zobaczysz... wtedy dostosuje mu się odpowiednią budę... :-)

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post