Mój pies staje się niebezpieczny dla moich dzieci, co robić?

L
Lise06 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Piszę tutaj, bo mój pies ma pewne problemy z zachowaniem. Bardzo proszę, nie oceniajcie mnie, bo to dla nas wyjątkowo trudna sytuacja...

Mamy 4-letniego psa, to mieszaniec psa myśliwskiego i staffika. Adoptowaliśmy go od osób prywatnych – powiedziano nam, że szczeniaki są już odstawione, ale okazało się, że były na to zdecydowanie za młode. Dowiedzieliśmy się o tym dopiero podczas pierwszej wizyty u weterynarza. Już od małego miał problemy z zachowaniem wobec naszego syna. Skorzystaliśmy wtedy z pomocy psiego trenera, który wyjaśnił nam, że skoro pies nie został odpowiednio odchowany przy matce, brakuje mu podstawowych zasad, których ona uczy. Stosowaliśmy się do wszystkich jego zaleceń i przez jakiś czas było naprawdę dobrze.

Niestety, od jakiegoś czasu pies znowu staje się agresywny i jest coraz gorzej. Teraz, gdy tylko któreś z dzieci podchodzi, żeby go pogłaskać, on szczerzy zęby i warczy. Byliśmy u behawiorysty, który stwierdził, że to wynik braków w wychowaniu, ale według niego nie ma już na to rady i będzie tylko gorzej. Problem polega na tym, że nie chcę ryzykować bezpieczeństwa dzieci, ale z drugiej strony nie chcę się go po prostu pozbywać. To w końcu nasz pies i chciałabym spróbować znaleźć mu inną rodzinę albo kogoś, kto potrzebuje stróża na posesję, bo świetnie pilnuje terenu. Tylko nie wiem, jak się do tego zabrać, żeby nie zrobić mu krzywdy i nie popełnić błędu.

Czy ktoś mógłby mi pomóc lub doradzić?

Bardzo dziękuję.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

16 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Werewolf1
    Werewolf1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Leeleebijou

Werewolf1 napisał:

„Myślę, że to raczej ostateczność, co nie (taka wizyta u weterynarza i osteopaty)?...”

„No właśnie nie, wręcz przeciwnie – jeśli go boli, gdy dotyka się go w konkretnych miejscach, to może to wywoływać takie zachowania. Pierwsze pytanie, jakie trzeba sobie zadać, to: dlaczego?”

No cóż... Myślę, że trzeba zacząć od badań u weterynarza, żeby wykluczyć wszelkie przyczyny zdrowotne... Osteopatia to dopiero późniejszy etap...

Przetłumaczony francuski
    Werewolf1
    Zgłoś

Kikaah

Werewolf1 napisał:

„Beaujabote: 'Warczenie to sygnał ostrzegawczy – nie wolno go lekceważyć ani tłumić, bo jeśli pies jest karcony za to, że warczy, to któregoś dnia przestanie ostrzegać i po prostu ugryzie'. Co robić w takim przypadku?...”

„Ja bym powiedziała: nic nie rób. Jeśli warczy, bo potrzebuje przestrzeni, to po prostu mu ją daj. Ale równolegle trzeba nad tym pracować i zapewnić mu kąt, w którym będzie miał święty spokój, bez podchodzenia do niego, żeby go przytulać czy coś w tym stylu.”

No właśnie...

Przetłumaczony francuski
    L
    Lise06 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki za wasze rady. Od tego czasu wychodzę z nim codziennie na godzinę. Pozwalam mu węszyć wszystko, co chce i tak długo, jak tylko ma ochotę, a do tego ćwiczymy sobie krótkie chwile chodzenia przy nodze, siadanie i zostawanie. Zobaczymy, co z tego wyjdzie na dłuższą metę. Skoro pies warczy głównie na moją córkę, myślimy, że coś się między nimi musiało stać. Z nią jest najtrudniej, bo ciężko jej się powstrzymać, żeby do niego nie podchodzić i go nie głaskać. Kiedy tłumaczymy jej, po co to wszystko robimy, mówi nam po prostu, że kocha pieska. Więc bardzo uważamy... jeśli macie jeszcze jakieś rady, to chętnie ich wysłucham.

Jeszcze raz wielkie dzięki.

Przetłumaczony francuski
    Leeleebijou
    Leeleebijou Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Im szybciej wykluczycie podłoże zdrowotne, tym lepiej.

To lepsze dla samego leczenia i dla zrozumienia źródła problemu.

Przetłumaczony francuski
    Leeleebijou
    Zgłoś

Wydaje mi się, że to raczej ostateczność, co nie (taka wizyta u weterynarza-osteopaty)?...

No właśnie nie, wręcz przeciwnie – jeśli go boli, gdy dotyka się go w konkretnych miejscach, może to wywoływać właśnie takie zachowania. Pierwsze pytanie, jakie trzeba sobie zadać, to: dlaczego?

Przetłumaczony francuski
    Beaujabote
    Beaujabote Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Musicie wytłumaczyć dzieciom, co oznacza warczenie, oraz pokazać im sygnały świadczące o dyskomforcie (odwracanie wzroku, oblizywanie nosa, ziewanie, otrzepywanie się), ponieważ zazwyczaj to one poprzedzają samo warczenie – w internecie znajdziecie sporo filmików na ten temat. To bardzo ważne, żebyście wy i wasze dzieci mieli świadomość, że wasz pies może po prostu potrzebować trochę więcej przestrzeni.

Izolacja jest trudna dla wszystkich, w tym również dla naszych czworonożnych towarzyszy.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Beaujabote „Warczenie to ostrzeżenie – nie wolno go lekceważyć ani tłumić, bo jeśli pies będzie karcony za warczenie, to pewnego dnia przestanie ostrzegać i po prostu ugryzie”. Co robić w takiej sytuacji?...

Moim zdaniem najlepiej nic nie robić – jeśli pies warczy, bo potrzebuje przestrzeni, to po prostu mu ją daj. Ale równolegle trzeba nad tym popracować i zapewnić mu miejsce, w którym będzie miał święty spokój i nikt nie będzie go tam przytulał ani w żaden sposób zaczepiał.

Zgadzam się z tym, co zostało powiedziane – jego zachowanie pewnie wynika z tego całego zamknięcia i lockdownu, przez który nie ma już tyle spokoju co wcześniej. Jeśli jednak zadbasz o to, żeby miał możliwość odpoczynku w ciszy, nie ma powodu, żeby sytuacja się pogorszyła. Jak to wszystko się skończy, to powoli wszystko powinno wrócić do normy.

Przetłumaczony francuski
    Werewolf1
    Zgłoś

Beaujabote

„Warczenie to sygnał ostrzegawczy – nie wolno go lekceważyć ani tłumić, bo jeśli pies będzie karcony za to, że warczy, to pewnego dnia po prostu przestanie ostrzegać i od razu ugryzie”

Co w takim razie robić w takiej sytuacji?...

Przetłumaczony francuski
    Werewolf1
    Zgłoś
    Wydaje mi się, że to raczej ostateczność, co nie (taki przegląd u weterynarza-osteopaty)?...
    Przetłumaczony francuski
    Leeleebijou
    Zgłoś
    Hej, zanim zaczniesz szukać przyczyn w zachowaniu, radzę Ci najpierw zrobić przegląd u weterynarza albo osteopaty, żeby sprawdzić, czy go po prostu coś nie boli...
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 16

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post