mój szczeniak podgryza mi stopy

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Zwracam się do Was z prośbą o kilka porad.

Niedawno adoptowałam 3-miesięcznego szczeniaka, to miks biszona i yorka. Jest z nami od niecałego tygodnia.

Moim największym zmartwieniem jest to, że mały gryzie mnie po stopach, kiedy chodzę, co jest dość uciążliwe. Najgorsze jest to, że on traktuje to jak świetną zabawę – ruszające się we wszystkie strony stopy bardzo go nakręcają i sprawiają mu frajdę. Boję się, że jak dorośnie, to zachowanie stanie się naprawdę problematyczne. Próbowałam go ignorować, idąc po prostu dalej, ale kiedy widzi ruch, gryzie jeszcze bardziej. Próbowałam też zatrzymywać się, patrzeć w górę z założonymi rękami i czekać, aż przestanie, ale trudno jest nie reagować, kiedy on naprawdę sprawia mi ból. W końcu i tak muszę poruszyć stopą, a wtedy on zaczyna od nowa. Nawet gdy ignoruję go przez 5 minut, on nie odpuszcza, co jest dość frustrujące.

Próbuję używać stanowczego „NIE”, bez podnoszenia głosu, żeby go dodatkowo nie pobudzać. Jak na razie nie przynosi to większych efektów, a dzisiaj musiałam go nawet odizolować na 5 minut w innym pomieszczeniu, żeby się uspokoił, bo gryzł naprawdę mocno.

Nie bardzo wiem, co robić, a nie chciałabym popełnić jakiegoś błędu wychowawczego. Wiem, że jest z nami bardzo krótko, ale zależy mi na tym, żeby wyeliminować to zachowanie jak najszybciej, zanim sytuacja się pogorszy.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dramatycznie... nie przesadzajmy ;-)

Ale fakt, jeśli nie zmienicie tego, jak on was postrzega, to takie zachowanie może mu wejść w nawyk, a to nic dobrego.

Mając 3 miesiące, psiak już sporo rozumie. Musicie tylko zacząć mówić tym samym językiem. Nie skupiajcie się tylko na zwalczaniu tego konkretnego zachowania, bo to tylko „objaw”.

Wasz szczeniak potrzebuje zbudować z wami więź. Musi widzieć w was spójną całość, a nie tylko biegające kończyny... bo na razie wasze stopy to dla niego coś zupełnie oddzielnego od was.

Może brzmi to dziwnie, ale na początek radzę wam po prostu więcej go przytulać. Tak solidnie, blisko w ramionach. Oczywiście nie w momencie, gdy akurat poluje na wasze stopy... ale regularnie w ciągu dnia.

Moje wskazówki mają sprawić, żeby problem sam wygasł. Spróbujcie.

Przetłumaczony francuski
  • 11 komentarzy na temat 11

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post