Problem: mój pies gryzie mnie w łydki na spacerach

N
Nayiri Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Od dwóch miesięcy mam 4-miesięcznego biszona (bichon frisé). Od jakiegoś czasu, kiedy wychodzę z nim na spacer (spacerujemy 6 razy dziennie po 20 minut), pies łapie mnie za nogę i zaczyna bardzo mocno gryźć. Przy tym warczy, a raz nawet pokazał mi zęby. Nie wiem już, jak na to reagować... Na początku zatrzymywałem się i kazałem mu siadać, ale on od razu wracał do gryzienia. Szukałem informacji w internecie i niektórzy radzili, żeby go ignorować – tak też zrobiłem, ale to też nie zadziałało, on dalej robi swoje. Nie potrafię zrozumieć, co mu jest. Mam wrażenie, że coś go drażni, ale nie wiem co.

Pewnego dnia, gdy nie przestawał gryźć mnie w łydkę, wziąłem go na ręce, żeby wrócić do domu i przerwać spacer, ale było jeszcze gorzej, bo zaczął mnie gryźć w palce – ugryzł tak mocno, że polała się krew. Chociaż ma dopiero 4 miesiące, jego ząbki są bardzo ostre...

Czasami najpierw zaczyna skakać mi na nogi, a gdy tylko się zatrzymam, siada przede mną i patrzy na mnie, jakby na coś czekał. Jednak gdy tylko ruszam dalej, znowu mocno mnie gryzie.

Zdarza się też, że kiedy on chce iść w jedną stronę, a ja w inną, ciągnie za smycz, a gdy widzi, że nie ustępuję, idzie kawałek i znowu zaczyna mnie gryźć.

Nie mam pojęcia, o co mu chodzi. Na spacerach daję mu węszyć, nie szarpię smyczą, żeby go przywołać do porządku. A mimo to bywają dni, kiedy wszystko jest w jak najlepszym porządku.

Mam nadzieję, że będziecie w stanie mi coś doradzić.

Dzięki! :)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

19 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • N
    Zgłoś

Niedługo wybieram się do mojego weterynarza, więc podpytam też o radę. Jeśli mimo wszystkich waszych wskazówek problem nie ustąpi, to myślę o skorzystaniu z pomocy behawiorysty.

Przetłumaczony francuski
    N
    Zgłoś

Dobry wieczór sbaar

Dzięki wielkie za poświęcenie czasu i odpowiedź na mój problem :)

Spróbuję jeszcze raz z tym „nie”, będę przy tym trochę bardziej stanowczy i będę to powtarzać za każdym razem, kiedy on tak robi

Jak wcześniej tak robiłem, to siadał, ale gdy tylko ruszaliśmy dalej, zaczynał od nowa i tak to mogło trwać godzinami... 😅

Masz też rację, myślę, że za mało do niego mówię podczas spacerów, będę to robić częściej! Dzięki 🙏🏼

Przetłumaczony francuski
    N
    Zgłoś

Dzięki za odpowiedzi! :)

Chodzi o to, że na spacerach mój pies biega i bawi się z innymi psami, i nie wracam do domu, dopóki się porządnie nie wybiega.

Jak tylko widzę kogoś z psem, od razu podchodzę, żeby mój szczeniak mógł się z nim pobawić.

Do tego, kiedy jesteśmy na zewnątrz, wystarczy, że nie idę w tę stronę, w którą on by chciał, a on zaczyna mnie gryźć.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mój szczeniak jest na smyczy tylko między samochodem a bezpiecznym miejscem na spacer. Smycz trzymam pionowo, więc maluch podgryza sobie jej drugi koniec i nie bardzo widzę, jak mógłby mnie gryźć po łydkach, idąc obok. Spróbuj popracować nad waszym ustawieniem podczas chodzenia na smyczy. A skoro przez 9/10 czasu psiak powinien biegać luzem, zadbaj o to, żeby spacerować w takich godzinach, w których inni właściciele przyprowadzają swoje psy, żeby mogły się razem wybiegać i pobawić.
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mam biszona, który ma 4 miesiące i tydzień.

Na spacerach on po prostu MUSI wybiegać się na maksa z innymi psami.

Twój szczeniak cię gryzie, bo całe jego ciało aż domaga się chwili szaleństwa i wyładowania tej całej energii, którą ma w swoim młodym organizmie.

Idź tam, gdzie bawią się inne psy, i pozwól mu się porządnie wyszaleć!!

Przetłumaczony francuski
    N
    Zgłoś
    Dzięki wielkie za poświęcony czas i odpowiedź. Próbowałam już stanowczego „nie” i kazałam mu siadać, ale on zaraz zaczyna od nowa. I nie, w domu wcale nie gryzie wszystkiego – robi mi to tylko na spacerach. Ma 4 i pół miesiąca, a mam go u siebie, odkąd skończył 2 miesiące.
    Przetłumaczony francuski
    N
    Zgłoś
    Jeszcze go nie spuszczam ze smyczy, bo dopiero uczę go przychodzenia na zawołanie i nie ma tego jeszcze opanowanego. Ale poza tym tak, ma sporo ruchu – mam 5-metrową smycz i dokupiłem też 10-metrową linkę treningową. Na spacerach biega, bawi się z innymi psami i świetnie się z nimi dogaduje.
    Przetłumaczony francuski
    Loulou345
    Loulou345 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Musisz go nauczyć, że gryzienie po nogach jest niedopuszczalne. Krótkie, stanowcze „nie” i niezadowolona mina powinny go trochę uspokoić. W jakim wieku go wzięliście? Jeśli był wtedy za młody, to całkiem możliwe, że nie nauczył się jeszcze kontrolować siły uścisku szczęki. Pozwalacie mu w domu na takie podgryzanie?

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Czy ma okazję, żeby swobodnie się wybiegać? Albo pobawić z innymi psami?

Przetłumaczony francuski
  • 19 komentarzy na temat 19

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post