Mój pies przestał schodzić po schodach

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, mam 4-letnią suczkę rasy Jack Russell Terrier, która zawsze bez problemu wchodziła i schodziła po schodach. Jest do tego przyzwyczajona, ale od około tygodnia, o ile z wchodzeniem nadal nie ma żadnego problemu, to kiedy przychodzi do schodzenia, mała staje przed stopniami i piszczy, dopóki ktoś jej nie pomoże. Myśleliśmy na początku, że może niefortunnie upadła i teraz po prostu się boi, ale w końcu zauważyliśmy, że ona boi się tylko pierwszego i ostatniego stopnia. Kiedy pomożemy jej pokonać ten pierwszy, całą resztę schodzi już bez problemu, aż do samego dołu, gdzie przy ostatnim schodku znowu się zatrzymuje, zaczyna piszczeć i na nas czeka. Jeśli nikt do niej nie podejdzie, to w końcu przeskakuje ten ostatni stopień prosto z drugiego, żeby go tylko ominąć. Zupełnie nie rozumiem, co może ją tak trapić.

Z góry dziękuję za Waszą pomoc :)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

2 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzięki za info! Od tego czasu próbowałam kłaść smaczka na schodku i ją wołać, ale nie chce zejść i piszczy, jakby próbowała mi pokazać, że strasznie się boi (zobaczcie filmik w załączniku). Mam jednak wrażenie, że robimy jakieś postępy, bo wcześniej w ogóle nie podchodziła do schodów, a teraz podchodzi do samej krawędzi i czasem niepewnie wyciąga łapkę, ale piszczy przy tym jeszcze głośniej. [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=y272XwBKbWg]
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś
    Dzień dobry, Zachowanie Twojej suni wskazuje na lęk: całkiem możliwe, że pod Twoją nieobecność faktycznie kiedyś się wystraszyła, poślizgnęła lub upadła. Radzę Ci ją zachęcać, prowadząc ją za pomocą smakołyków i działając bardzo powoli, aż odzyska pewność siebie. Możesz rozłożyć małe nagrody na stopniach, aby zachęcić ją do schodzenia krok po kroku, bez strachu. Warto jednak sprawdzić, czy Twojej suni coś nie boli przy schodzeniu? Wchodzenie i schodzenie po schodach to wysiłek, który mocno angażuje stawy biodrowe – jeśli psa coś boli, może zacząć unikać tej aktywności i nie odważać się na schodzenie z obawy przed bólem. Radzę Ci uważnie przyjrzeć się temu, jak sunia się porusza, zarówno na płaskim podłożu, jak i na schodach. Jeśli podejrzewasz ból, koniecznie skonsultuj się z weterynarzem. W takiej sytuacji nie zmuszaj jej do schodzenia: lepiej weź ją na ręce, żeby nie pogarszać jej stanu, i zamontuj u dołu schodów bramkę zabezpieczającą (taką dla dzieci), żeby nie mogła na nie wchodzić. Pozdrawiam serdecznie, Chloé – studentka weterynarii
    Przetłumaczony francuski
  • 2 komentarzy na temat 2

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post