Jaka karma dla mojego owczarka australijskiego?

C
Chicnstu Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Na wstępie przepraszam, jeśli ten temat już się wielokrotnie pojawiał, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytania (albo po prostu nie umiem szukać).

Mam 8-miesięcznego owczarka australijskiego, którego karmię na razie tą samą karmą, co w hodowli (Royal Canin Puppy Medium), ale widzę, że coraz częściej kręci na nią nosem i ma wzdęcia. Chciałabym zmienić mu jedzenie na coś lepszej jakości (bez zbóż + dobra jakość mięsa?), ale ciężko mi się zdecydować, więc potrzebuję Waszej pomocy i porad.

Marki, które wydają mi się całkiem spoko, to Carnilove / Orijen / Wolfood. Myślałam, żeby wybrać którąś z nich, ale przyznaję, że trochę się w tym gubię, bo jest strasznie dużo różnych linii... I nie wiem, na co się zdecydować.

Pytałam o radę mojego weterynarza, ale on polecił mi RC i Hill's Prescription Diet, które są naładowane zbożami, więc odpuściłam.

Z góry dzięki za pomoc 😌

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Lewina
    Lewina Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór! Jeśli chodzi o suchą karmę, słyszałam sporo dobrego o Wolfood, za to coraz więcej krytyki pojawia się pod adresem Orijena (szczególnie w kwestii ich sporych kłamstw dotyczących jakości mięsa oraz tego, że... no cóż, sprowadzanie karmy z odległości 2000 km, gdy wysoką jakość można znaleźć bliżej, jest trochę słabe).

Jedzenie gotowane, o którym wspomina Aiken-Ka, to świetny pomysł, ale trzeba mieć na to czas i chęci, no i na początku przyda się mała pomoc przy obliczaniu odpowiednich dawek ^^

Warto też wiedzieć, że macie opcję karmy liofilizowanej! Dwie marki, które przetestowałam i u mnie się sprawdziły (to oczywiście tylko moja opinia), to Naku (z ryżem lub ziemniakami) i Altudog (bezzbożowa). Zdaję sobie jednak sprawę, że nie są to tanie rzeczy.

Nie zawsze o tym wiemy, ale można też stosować żywienie mieszane: rano podawać suchą karmę, a wieczorem domowy posiłek, jeśli nie macie czasu przygotowywać wszystkiego na bieżąco!

Przetłumaczony francuski
    Aiken-Ka
    Aiken-ka Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

A może dieta domowa? Sucha karma to niekoniecznie najlepszy wybór pod względem żywienia (to tylko moja opinia).

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Carnilove to dobra marka, ale zawartość grochu u niektórych psów może być problematyczna, więc trzeba będzie zrobić długie i powolne przejście na tę karmę.

Moja suczka jednak lepiej trawi Ownat Just Grain Free z linii karm bezzbożowych.

Przetłumaczony francuski
  • 13 komentarzy na temat 13

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post