POMOCY!!! mój 2-miesięczny szczeniak skacze na mnie i gryzie mnie po nogach

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mam spory problem, bo od tygodnia mam szczeniaka w typie owczarka australijskiego. Nazwałam ją Wailla. Jest przeurocza!

Ale od 4 dni skacze na mnie podczas spacerów i gryzie mnie po nogach, dość głośno przy tym warcząc.

Na początku po prostu trzymałam ją krótko na smyczy, kiedy jej tak odbijało.

Kiedy ją odpycham, próbuje mnie ugryźć i robi się jeszcze bardziej agresywna.

Zupełnie nie wiem, jak reagować ani co robię źle, że ona się tak zachowuje!

Przykład: dzisiaj po południu byliśmy na plaży. Wszystko było w porządku, aż nagle zaczęła na mnie skakać i mnie gryźć. Powtórka z rozrywki wieczorem, kiedy wyszłam z nią przed dom! To nie pierwszy raz.

Ona prawie w ogóle nie szczeka! Ale już wcześniej zauważyłam, że warczy na swoje zabawki. Jedną zabawkę już jej zabrałam.

Poza typowym dla szczeniaków podgryzaniem, nie znalazłam w internecie niczego podobnego.

Czy ktoś mógłby mi coś doradzić?

😔

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Vcocker
    Vcocker Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Też mam szczeniaka, ma 5 miesięcy i zauważyłem, że warczenie wcale nie musi oznaczać agresji. Mój maluch warczy, kiedy jest zadowolony, na przykład jak turla się na plecach albo podczas wspólnej zabawy, ale to nigdy nie jest wymierzone przeciwko komuś. To po prostu jego sposób na wyrażanie siebie i z czasem nauczysz się rozróżniać różne rodzaje warczenia u swojego psiaka. My też często bawimy się w „zapasy” i on prawie w ogóle nie podgryza, chociaż w tym wieku wymiana zębów może nasilać takie zachowania. Odrobina cierpliwości i ta faza na pewno szybko minie.
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Och. Należysz więc do tego zbyt licznego grona opiekunów, którzy adoptują szczeniaka zbyt wcześnie, nie wiedząc, że kontakt z innymi żywymi istotami to potrzeba życiowa, niezbędna do prawidłowego rozwoju mózgu tego zwierzęcia, które jest o wiele bardziej społeczne niż człowiek.

Nigdy nie miałem szczeniaka gryzącego nogawki, ponieważ moje psiaki zawsze miały towarzystwo innych psów, z którymi mogły się bawić w zapasy i które potrafiły poradzić sobie z naturalnym i wręcz obowiązkowym podgryzaniem, typowym dla tego gatunku. Co więcej, zawsze zachęcałem moje maluchy do wspólnych „bójek” z moimi dłońmi (chronionymi rękawicami do róż), co sprawia im ogromną radość i uczy panowania nad emocjami (zostawiamy psa samemu sobie, gdy tylko za bardzo się nakręci – to jedyny jasny sposób, by nauczyć go akceptowalnego zachowania).

Aussiki szczególnie potrzebują wspólnych aktywności z psimi kumplami i innymi szczeniakami – musisz bezwzględnie zaspokoić tę potrzebę (przynajmniej przez najbliższe dwa lata).

(Zahamowanie podgryzania jest łatwe. Ale z jednej strony nigdy nie zyskasz szacunku swojego psa – bo nie szanuje się kogoś, kto zabrania zaspokajania naturalnych potrzeb – a z drugiej strony ryzykujesz wypracowanie złego odruchu w przyszłości. Pies, który nigdy nie nauczył się kontrolować siły uścisku szczęk, może kiedyś stać się przyczyną poważnego wypadku...)

Więc do roboty! Znajdź mu kumpli, a kiedy zacznie cię podgryzać, po prostu odejdź w milczeniu. Kilka minut później uklęknij na ziemi i zaproś go do siłowanki z twoimi dłońmi lub małą zabawką do gryzienia. Przerwij zabawę, gdy tylko poziom ekscytacji stanie się zbyt wysoki.

Przetłumaczony francuski
    Dreyla
    Dreyla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór. U nas to samo – 15 dni temu adoptowaliśmy dwumiesięcznego owczarka australijskiego. Skacze na nas, bardzo często gryzie i to naprawdę boli. Przekierowanie na inną zabawkę nie działa, ignorowanie czy wychodzenie z pokoju też nic nie daje. Uwiesza się na łydkach i warczy. To wykańczające i stresujące. Do tego rzuca się na jedzenie i pochłania całą porcję w 20 sekund, a potem wygląda, jakby wciąż był głodny. Jeśli macie jakieś rady, będę wdzięczna. Cześć, piszę w tym wątku, bo mam dokładnie to samo z moją dwumiesięczną suczką owczarka australijskiego. Jak sobie z tym poradziliście? Bo ona robi wszystko identycznie: rzuca się na miskę, pochłania jedzenie w mgnieniu oka i skacze na nas, gryząc spodnie – to jest po prostu jakiś koszmar!
    Przetłumaczony francuski
    Dreyla
    Dreyla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór, U mnie to samo – od dwóch tygodni mamy w domu dwumiesięcznego owczarka australijskiego. Mały ciągle na nas skacze, bardzo często gryzie i to naprawdę boli. Przekierowanie go na inną zabawkę nie działa, ignorowanie go czy wychodzenie z pokoju też nic nie daje. Uwiesza się na łydkach i warczy. To wykańczające i stresujące. Do tego wszystkiego rzuca się na jedzenie i pochłania całą porcję w 20 sekund, a potem wygląda, jakby nadal był głodny. Jeśli macie jakieś rady, będę bardzo wdzięczna. Dzięki!
    Przetłumaczony francuski
    V
    Virginie mand Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór

U mnie to samo – 15 dni temu adoptowaliśmy dwumiesięcznego owczarka australijskiego

Skacze na nas, gryzie bardzo często i to naprawdę boli

Przekierowanie go na inną zabawkę nie działa, ignorowanie go czy wychodzenie z pokoju też nic nie daje. Uwiesza się na łydkach i powarkuje

To wykańczające i stresujące. Poza tym mały rzuca się na jedzenie i pochłania całą porcję w 20 sekund, a potem wygląda, jakby nadal był głodny

Jeśli macie jakieś rady, będę wdzięczna za pomoc

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Oprócz powyższych porad, zachęcam Was do nawiązania prawdziwego dialogu ze swoim psem. Relacji opartej na wymianie.

Wszystko zaczyna się od cierpliwości w skupianiu na sobie jego uwagi. Kiedy uda się to osiągnąć – czy to z inicjatywy szczeniaka, czy na Wasze zaproszenie – twórzcie wspólne chwile. Pies musi widzieć w Was partnera, a nie zabawkę czy po prostu przedłużenie smyczy.

Przetłumaczony francuski
    Aureliie-L
    Aureliie-l Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, To, że szczeniak podgryza, jest zupełnie normalne. Musisz to nie tylko zaakceptować, ale też pozwolić mu na podgryzanie, żeby nauczył się kontroli i hamowania siły gryzienia. Czego unikać: - przekierowywania go na przedmioty, żeby to je gryzł. Szczeniak nie dość, że niczego się w ten sposób nie uczy, to może go to jeszcze zachęcić do mocniejszego gryzienia. - krzyczenia, bicia, izolowania czy ignorowania. W najlepszym razie psiak nauczy się wtedy tylko samego hamowania gryzienia, a nie kontroli jego intensywności. Więcej info o podgryzaniu znajdziesz tutaj: http://comportements-chien.blogspot.fr/2015/08/chien-qui-mordille-controle-et.html Genialny ten artykuł! Wielkie dzięki!
    Przetłumaczony francuski
    Humeur-De-Chien
    Humeur-de-chien Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

To, że szczeniak podgryza, jest zupełnie normalne. Musisz to nie tylko zaakceptować, ale też pozwolić mu na podgryzanie, żeby nauczyć go kontroli i hamowania siły gryzienia.

Czego unikać:

- przekierowywania go na inne przedmioty, żeby to je gryzł. Szczeniak nie tylko niczego się w ten sposób nie uczy, ale może go to wręcz zachęcać do mocniejszego gryzienia.

- karcenia, bicia, izolowania czy ignorowania. W najlepszym razie psiak nauczy się jedynie hamowania gryzienia, a nie kontroli nad jego siłą.

Więcej informacji o podgryzaniu znajdziesz tutaj: http://comportements-chien.blogspot.fr/2015/08/chien-qui-mordille-controle-et.html

Przetłumaczony francuski
    Aureliie-L
    Aureliie-l Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mam w domu małego owczarka australijskiego i zachowuje się identycznie :)

Chodziłam na szkolenie i oczywiście o tym wspomniałam – okazuje się, że to całkowicie normalne!

(żeby mieć pewność, że to zabawa: szczeniak merda ogonem, podskakuje i biega wszędzie przy tym, nie wykazując żadnych agresywnych zachowań)

Podobno z czasem im to przechodzi.

Ale oczywiście nie można na to pozwalać... co to, to nie!

Tak naprawdę trzeba zrozumieć, że dla szczeniaka to tylko zabawa! W ten sposób bawił się z rodzeństwem, zanim trafił do Ciebie, i tylko to zna.

Zasada jest więc taka: bawisz się ze szczeniakiem, a gdy tylko zacznie robić coś, czego nie akceptujesz (podgryzanie, szczekanie itp.), całkowicie przerywasz zabawę, żeby zrozumiał, że to niefajne i że Ty bawisz się inaczej.

Mój maluch często na mnie szczeka i na tym etapie najlepiej go po prostu kompletnie ignorować.

Na gryzienie: trzeba piszczeć (serio, to działa xD) – tak właśnie komunikują się między sobą psy, gdy jeden drugiemu zrobi krzywdę.

Przy łapaniu za nogi i gryzieniu też ignoruj i piszcz, choć wiadomo, że trudno iść ze szczeniakiem uwieszonym u nogi (te małe ząbki bolą!). Odsuwaj go więc, dalej go ignorując, a jeśli nie przestaje, podnieś go, trzymając pod brzuchem i łapiąc drugą ręką za skórę na karku, i odizoluj w innym pokoju.

Nie otwieraj drzwi, dopóki szczeniak się nie uspokoi. Kiedy wyda Ci się, że jest już spokojny (gdy go już nie słychać), uchyl powoli drzwi, sprawdź, czy faktycznie się wyciszył, i jeśli tak – wypuść go.

Takie podgryzanie przez szczeniaka naprawdę boli! W rzeczywistości on tylko podgryza, a gdyby z taką samą siłą użył dorosłych zębów, to byłoby znacznie gorzej. One mają po prostu te swoje małe, ostre igiełki... Mimo to staram się za wszelką cenę wyeliminować wszelkie podgryzanie u mojego malucha, bo boję się, że później będzie to kontynuował, nawet jeśli wszyscy mi mówią, że mu przejdzie :)

Z kolei jak mnie gryzie albo chce się bawić, przekierowuję go na zabawki. Zabieranie mu ich tylko dlatego, że na nie powarkuje, moim zdaniem nie jest dobrym pomysłem, bo dla niego to wciąż tylko zabawa :)

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Myślę, że najlepiej będzie odwrócić uwagę Twojego szczeniaka jakimiś gryzakami, które zastąpią mu Twoje nogi. Dzięki temu go rozproszysz, a on będzie mógł sobie gryźć, co jest przecież zupełnie normalne na etapie nauki u szczeniąt.

Jeśli jednak maluch nadal będzie wolał Twoje nogi (bo przecież fajniej, jak się ruszają!), przerwij zabawę i odizoluj go na chwilę w innym pokoju.

Możesz też spróbować zabaw z innymi psami. Dzięki temu nauczy się od swoich pobratymców, gdzie leżą granice, a przy okazji będzie mógł się porządnie wyszaleć.

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam,

Emeline

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post