Suczka stała się agresywna po pierwszej cieczce

D
Dogloverrrrrr Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mam problem, który zaczął się wraz z pierwszą cieczką mojej suczki. Relacja między moim 5-letnim psem a nią (ma 7 miesięcy) stała się bardzo napięta... Już kilka razy doszło między nimi do starć – obyło się bez ran, ale wyglądało to naprawdę groźnie. Musieliśmy ich rozdzielić do czasu, aż nie znajdziemy jakiegoś rozwiązania, więc mój pies przebywa obecnie u moich rodziców.

Przed cieczką wszystko było w porządku, świetnie się dogadywali i właściwie się nie rozstawali.

Zauważyłam też, że zaczęła przejawiać agresję wobec innych psów, co wcześniej się nie zdarzało, oraz wobec ludzi (szczeka, warczy), czego też nigdy wcześniej nie robiła...

Czy mieliście kiedyś podobną sytuację? Jak sobie z tym poradziliście?

Przyznam szczerze, że jestem już u kresu wytrzymałości... no i trzymanie psa u rodziców na dłuższą metę jest dla mnie nie do zaakceptowania.

Z góry dzięki za wasze odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

2 odpowiedzi
Sortuj według:
  • B
    Boxy Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

W czasie cieczki suczki mogą przechodzić przez różne stany emocjonalne: pobudzenie, ekscytację, zmęczenie, nerwowość, marudzenie, mniejszą cierpliwość, a nawet przygnębienie...

Kolejność tych stanów zależy od konkretnej suczki i nie każda musi przechodzić przez to wszystko.

Staraj się zapewniać jej te same, stałe punkty odniesienia co zwykle, ale interweniuj spokojnie, gdy jest nerwowa lub agresywna wobec wszystkiego, co się rusza. Musisz dawać jej jasne sygnały, żeby zrozumiała, że jesteś tu po to, by ją chronić, że wcale nie ma żadnego zagrożenia i że może się zrelaksować tak jak wcześniej.

W trakcie cieczki możesz też zwiększyć aktywność fizyczną i umysłową (zależnie od tego, jak suczka się czuje). To samo dotyczy odpoczynku – wszystko zależy od jej stanu. Przykładowo u naszej suczki sprawdza się więcej aktywności na kilka tygodni przed cieczką i w pierwszej fazie, a potem więcej odpoczynku... Z kolei po cieczce ma tendencję do „łapania dołków”.

Jeśli Twoje zasady są jasne na co dzień i będą takie same podczas pierwszej cieczki, nie będziecie mieć problemów przy kolejnych cyklach. Suczka też z czasem uczy się coraz lepiej radzić sobie ze swoimi emocjami.

Jeśli chodzi o Twojego psa – jeśli nie jest kastrowany i bywa natrętny, to może właśnie stąd biorą się te spięcia... Ona może czuć się po prostu osaczona.

Ogólnie rzecz biorąc, trzeba interweniować, żeby nauczyć jednego, by dawało drugiemu spokój, a drugiego – by było bardziej tolerancyjne i zrelaksowane.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Agresja u suczki może wynikać z problemów behawioralnych lub mieć podłoże hormonalne.

Z tego, co opisujesz, u Twojej suni widać wyraźną zmianę zachowania wobec samców od czasu jej pierwszej cieczki. Hipoteza, że zmiana ta jest spowodowana hormonami wydzielanymi podczas cieczki, jest więc bardzo prawdopodobna. Rzeczywiście, zachowania agresywne mogą nasilać się na samym początku cyklu.

Jeśli Twoja suczka po pewnym czasie się uspokaja, to ta agresja najpewniej wynika z gospodarki hormonalnej. W takim przypadku sterylizacja mogłaby ewentualnie pomóc w ograniczeniu agresji u suni.

Jeśli chodzi o systematyczną agresję wobec obcych ludzi i psów, możliwe, że podświadomie napinasz się podczas tych spotkań, bo Twoja sunia bywała już wcześniej agresywna. Sunia wyczuwa to napięcie i zaczyna szczekać lub warczeć... Takie zachowanie absolutnie nie jest nieodwracalne. Zobaczysz, że jeśli podejdziesz do tego z większym spokojem, Twoja sunia też będzie spokojniejsza.

Mam nadzieję, że udało mi się pomóc,

Jeanne

Przetłumaczony francuski
  • 2 komentarzy na temat 2

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post