Szczeniak szczekający na inne psy

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Chciałabym opisać Wam naszą sytuację. Jango, który wczoraj skończył 4 miesiące, w ogóle nie szczeka w domu (no, chyba że na włączony odkurzacz :P).

Za to na spacerach to zupełnie inna bajka. Szczeka na inne psy, jak tylko jakiegoś spotka. Na dzieci też, na wózki inwalidzkie i torby na kółkach. Kiedyś szczekał też na rowery i biegaczy, ale po wielu spotkaniach przestał; teraz tylko zatrzymuje się, żeby popatrzeć jak mijają, i ma wielką ochotę za nimi pobiec, ale już na nich nie szczeka.

Niestety w przypadku psów i dzieci nic się nie zmieniło. Nie dość, że szczeka bardzo głośno, to jeszcze ciągnie na smyczy, żeby do nich dopaść, i uspokaja się dopiero, gdy znikną mu z oczu. Przez to rodzice i właściciele innych psów schodzą nam z drogi, więc Jango nie ma okazji ich poznać... Zwłaszcza jeśli chodzi o dzieci, bo psy spotyka w wielu innych sytuacjach.

Chodzimy do psiego przedszkola raz w tygodniu (w sierpniu było zamknięte) i staramy się raz lub dwa razy w tygodniu brać udział w zorganizowanych spacerach z psami z okolicy, żeby mógł się pobawić z innymi bez smyczy. Tam też dużo szczeka na inne psiaki, ale się z nimi bawi (no i czasem dostaje nauczkę od starszych, którzy nie mają ochoty na zabawy z takim maluchem ^^).

Zwracam się więc do Was z prośbą o rady, jak sprawić, żeby szczekał trochę mniej. Myślę, że z czasem to zachowanie mu przejdzie, ale po prostu tego nie rozumiem – kiedy szczeka na psy i dzieci, nie ma podkulonego ogona, nie wydaje mi się, żeby się bał, raczej jakby chciał „zgrywać twardziela”, zaimponować innym... Sama nie wiem, dlatego piszę do Was z prośbą o wyjaśnienie i ewentualne wskazówki :)

Przepraszam za ten elaborat i z góry dziękuję za odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • N
    Natha79 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Mój biały owczarek szwajcarski, którego adoptowałem w wieku 16 miesięcy, szczeka i strasznie ciągnie na smyczy, kiedy mijamy inne psy. Kontaktowałem się już z behawiorystą, pracowaliśmy razem, ale bez większych efektów. Byliśmy też w psiej szkole i tam znowu trenowaliśmy, a ona wciąż szczeka i tak się wyrywa, że ledwo daję radę ją utrzymać. Nie jest agresywna, ale jej zachowanie sprawia, że nie możemy jej zabierać ze sobą wszędzie tam, gdzie byśmy chcieli. Czy możecie mi coś doradzić? Dzięki!
    Przetłumaczony francuski
    Humeur-De-Chien
    Humeur-de-chien Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry Laukas,

Tak jak wspomniano wcześniej, może to być instynktowne. W etologii nazywa się to wzorcem ruchowym. Oznacza to, że dany wzorzec zachowania jest zapisany genetycznie, jest wrodzony i „zaprogramowany” tak, by ujawniać się w reakcji na konkretne bodźce.

Sama chęć pogoni i „zabawa w owczarka” to wzorce ruchowe typowe dla niektórych psów.

Proszę bardzo uważnie obserwować sygnały uspokajające, które może wysyłać Pani pies. Zwłaszcza w momentach, gdy widzi coś w ruchu (innego psa, człowieka, rower, samochód itp.). Dzięki temu będzie Pani mogła lepiej zrozumieć nastrój swojego psa.

To, co Pani opisuje, bardziej kojarzy mi się z ekscytacją. Ponieważ to jeszcze szczeniak, siłą rzeczy tylko potęguje to całą sytuację; a odrzucenie lub brak zainteresowania ze strony dorosłych psów jest w takich okolicznościach zupełnie normalnym zachowaniem.

Jeśli rzeczywiście mamy do czynienia z silnym pobudzeniem, to całkowicie naturalne jest również to, że pies szczeka częściej, gdy jest na smyczy, niż gdy biega luzem.

Zjeżona sierść może mieć kilka znaczeń.

Może to być oznaka strachu, zaskoczenia, próba zastraszenia lub po prostu silna i nagła ekscytacja.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry, jakiej rasy jest Twój psiak? Jeśli to owczarek australijski albo border (sugeruję się Twoim profilem :s) i jeśli nie szczeka ze strachu ani z innego powodu, to może być kwestia instynktu. Czytałem kiedyś, że czasem w grupie takie zachowanie sprawia wrażenie „zabawy w pasterza” i cóż, może właśnie tego mu brakuje – pracy ze stadem. Aussie czy border (lub jakikolwiek inny owczarek) z silnym instynktem i dużą potrzebą jego realizacji będzie próbował przenieść te zachowania na swoje otoczenie. Chęć gonienia dzieci, biegaczy, rowerzystów, próby zagarniania innych psów, wiecznie napięta smycz, a niektóre psiaki próbują nawet „zaganiać” ruchome samochody (co staje się już niebezpieczne :/ ), szczekanie na wszystko i wszystkich w ruchu itd. Może warto spróbować znaleźć jakieś zajęcia z pasienia w Twojej okolicy? Wiem, że nie dla każdego jest to proste i takie miejsca nie są dostępne wszędzie, ale to mogłoby Wam pomóc. :) Trudno oczywiście oceniać sytuację przez ekran, nie widząc psa itd.

Mam nadzieję, że to chociaż trochę pomoże! :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć wszystkim,

Po moich obserwacjach widzę, że sytuacja wygląda różnie w zależności od momentu:

Czasami na spacerze na smyczy potrafi być bardzo spokojny od początku do końca i na nikogo nie szczekać (jeśli nie ma innych psów).

Są jednak i takie spacery, podczas których WSZYSTKO jest pretekstem do szczekania. Kiedy to się dzieje, ciągnie na smyczy ile sił, staje na dwóch łapach, a przede wszystkim strasznie jeży mu się sierść, zwłaszcza w obecności innego psa... :/ Czy to może być strach? A może coś innego?

Z kolei na spacerach grupowych (jeśli nie ma więcej niż 5-6 psów), przez pierwsze 10 minut po spuszczeniu ze smyczy strasznie szczeka, ale potem się uspokaja i bawi (o ile inne psy mają na to ochotę xD bo te starsze często go olewają). Wtedy szczeka tylko, gdy jakiś pies zawarczy na innego lub w podobnych sytuacjach. Ogólnie na spacerach, gdy biega luzem, szczeka znacznie mniej – czy to na inne psy, dzieci, czy na rzeczy na kółkach!

Jeśli macie więc jakieś rady, chętnie ich posłucham. Nie chciałabym, żeby to zachowanie utrwaliło się na stałe i chcę spróbować temu zaradzić jak najszybciej!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć,

Szczekanie może mieć różne przyczyny: zaproszenie do zabawy, alarmowanie...

Myślę, że w tym przypadku twój szczeniak po prostu chce się pobawić z innymi. W jakiej pozycji jest, kiedy to robi?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Mój szczeniak też szczeka, gdy widzi inne psy. Zauważyłem, że robi tak, kiedy po prostu chce się pobawić albo przywitać. Dlatego teraz, kiedy mijam inne psiaki, uśmiecham się do właścicieli i mówię im, że to jeszcze psie dziecko i robi tak, bo chce się bawić. To świetny sposób na przełamanie lodów – ludzie są wtedy o wiele milsi i chętniej się zatrzymują, żeby pieski mogły się ze sobą „przywitać”.

Przetłumaczony francuski
    Célineo
    Célineo Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To dobre rozwiązanie :)

Moim zdaniem trzeba jak najwięcej obserwować swojego psa, żeby dotrzeć do sedna problemów 😉

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wielkie dzięki :)

Będę go teraz jeszcze uważniej obserwować, żeby spróbować zrozumieć, skąd to się bierze.

Co ciekawe, zachowuje się dokładnie tak samo, kiedy biega luzem i bawi się z innymi psami. Szczeka na nie i je goni (czasem mamy wrażenie, jakby naprawdę bawił się z nimi w pasterza i próbował je zaganiać w jedno stado). Niedaleko nas są owce, często chodzimy na spacery obok ich wybiegu. Kiedyś było widać, że szczekał na nie ze strachu. Teraz podchodzi do płotu, „podskakuje” i obwąchuje je, gdy podejdą bliżej. Teraz szczeka już tylko po to, żeby je zawołać (co nie za bardzo mu wychodzi ^^).

Dlatego pomyślałem, żeby zapewnić mu jak najwięcej kontaktów z innymi psami, zarówno na smyczy, jak i bez niej. Chcę dokładnie zaobserwować różnice w zachowaniu, a jeśli nic się nie zmieni, to zgłoszę się po pomoc do kogoś kompetentnego :)

Przetłumaczony francuski
    Célineo
    Célineo Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    „Udawanie twardziela” może służyć do odstraszania innych i często jest strategią psa, który się boi. Dokładnie to samo robi mój Haï Olly, mimo że jest już dorosły... Jeśli takie zachowanie podszyte jest strachem, to tylko się wzmacnia, bo „inni” znikają z oczu psa, więc jego metoda działa i jest dla niego swego rodzaju nagrodą. Przez to problem wcale nie mija z wiekiem, a wręcz przeciwnie – może utrwalić się na stałe. Dlatego dobrze byłoby się upewnić, czy to nie wynika właśnie z lęku. Może to być też kwestia zwykłej ekscytacji, ale to, co piszesz o biegaczach, skłania mnie jednak ku teorii o strachu. Trzeba by go poobserwować i przemyśleć sprawę. Nie wahaj się zaprosić dobrego behawiorysty – może wydawać się, że to za wcześnie, ale dopóki pewne zachowania nie weszły mu jeszcze w krew, macie o wiele większe pole manewru!
    Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post