Dwa samce razem?

Ska48
Ska48 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Czy wspólne życie dwóch samców jest możliwe, czy to raczej droga przez mękę?

Obecnie mam w domu młodego samca i rozważam adopcję drugiego, tym razem wykastrowanego, dwuletniego... ale zastanawiam się, czy to rozsądny pomysł. Jak to wygląda u Was?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

51 odpowiedzi
Sortuj według:
  • B
    Bangdji Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Ale śliczny ten Milo 🥰
    Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak wygląda życie dwóch samców na zdjęciu...

Mogłam to też wrzucić pod postem Rose o porze spania 😂😂😂

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    No tak, foksik to klasyka, jego reputacja mówi sama za siebie 😁
    Przetłumaczony francuski
    Balista
    Balista Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No pewnie, pogryzienia są „mniejszego kalibru” przy małym psie, ale to wciąż zadziorny psiak (taki, który nie ogarnia, że ten większy może go wciągnąć nosem, sam to przerabiałem! To pokazuje, że pies potrafi być naprawdę głupi!).
    Niestety często to brak doświadczenia i kompletny brak panowania nad psem ze strony właściciela sprawia, że te małe ujadacze tak bardzo się narażają...

Są jednak rasy małych psów, które mają tę zadziorność po prostu w genach. Moi teściowie, którzy wcześniej mieli inne psy i żadnych problemów, mieli kiedyś foksteriera szorstkowłosego. Niekastrowany samiec. Był mega żywiołowy i niesamowicie inteligentny (to było widać w jego spojrzeniu), uwielbiał się bawić i pajacować... ale był przy tym strasznie cięty, mała cholera, prawdziwa zadra... nie odpuszczał za nic. Stawiał się bez mrugnięcia okiem owczarkom niemieckim i molosom. Miał to kompletnie gdzieś. Nie było też mowy o wchodzeniu do nich do domu bez zaproszenia. Żył 16 lat, ale nie zliczę, ile razy musieli z nim jechać do weterynarza z ranami po bójkach. Nic go to nigdy nie nauczyło...😅

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    HAHA... NIGDY 😁 Jest mega zadziorny i ma totalną obsesję, cały czas liże moim psom siusiaki, no po prostu masakra. Podsunęłam jego właścicielowi pomysł z implantem do kastracji chemicznej, skoro i tak za nic nie pozwoli mu wyciąć jajek... zobaczymy, co z tego będzie. No tak... łatwo nie będzie 🥷
    Przetłumaczony francuski
    Kainate
    Kainate Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

HAHA... NIGDY 😁

Jest strasznie upierdliwy i ma totalną obsesję, cały czas liże siusiaki moich psów, no po prostu masakra. Podrzuciłam właścicielowi pomysł kastracji chemicznej w formie implantu, skoro za nic w świecie nie chce mu wyciąć jajek... zobaczymy, co z tego będzie.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    @Kainate, chyba będziesz musiał zaadoptować tego buldoga... nasza kolejna wędrówka po Cantal będzie się musiała w takim razie ograniczyć do 2 km.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No jasne, ugryzienia są „mniejsze” w przypadku małego psa, ale to wciąż zadziorny psiak (który nie zdaje sobie sprawy, że ten większy może go zjeść na surowo, sama to widziałam! To pokazuje, że pies potrafi być naprawdę nierozsądny!).

Niestety często to brak doświadczenia i całkowity brak ogarnięcia psa przez właściciela sprawia, że te małe jazgoty tak bardzo się narażają...

Przetłumaczony francuski
    Kainate
    Kainate Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

U nas też ten najmniejszy jest najbardziej zadziorny 😁

Wielkość psa to faktycznie ciekawa kwestia. Żeby ułatwić ustalenie hierarchii bez spięć, teoretycznie najlepiej byłoby założyć, że ten nowy psiak będzie miał łagodniejszy charakter, będzie młodszy i słabszy fizycznie. Krótko mówiąc – chodzi o to, żeby ten starszy nie czuł się zagrożony.

U mnie wyszło zupełnie na odwrót (wyraźnie nie zgłębiłem tematu wystarczająco, zanim się na to zdecydowałem). Ten drugi, który do nas dołączył, był co prawda młodszy i z natury łagodniejszy, ale za to silniejszy. Do tego przez dłuższy czas nie był kastrowany, co dodało mu dużo pewności siebie i sprawiło, że zaczął stawiać opór. Myślę, że stąd biorą się problemy, z którymi zmagamy się dzisiaj (choć są one ograniczone – ostatnia bójka była w lipcu i od tego czasu psiaki żyją w wielkiej komitywie – ale i tak codziennie czuję ten niepokój, zwłaszcza kiedy muszę powierzyć komuś moje psy. Nikomu tego nie życzę). To błąd, którego na pewno już nie powtórzę!

Z drugiej strony, jeśli spojrzeć na przypadek mojego kumpla z wybiegu dla psów...

1. pies: dorosły, niekastrowany dog z Bordeaux.

2. pies: szczeniak buldoga francuskiego, też niekastrowany... więc teoretycznie, mimo tej samej płci, mamy układ idealny pod względem kolejności, wieku i gabarytów... tyle że ten buldożek ma silny charakter i hormony buzują w nim na całego, więc koniec końców to on rzuca się na doga. Dog na razie zbytnio nie reaguje... ale boję się, że ta historia może się źle skończyć.

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No wiadomo, ugryzienia małego psa są „mniejszego kalibru”, ale to wciąż zadziorny psiak (który w dodatku nie ogarnia, że ten większy mógłby go zjeść na śniadanie, sama to przerabiałam! To tylko pokazuje, że pies potrafi być naprawdę głupi!).

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 51

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post