Mój pies lubi brać moją rękę do pyska

Lonko
Lonko Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Każdego ranka, kiedy wstaję, mój pies wita mnie, biorąc moją rękę do pyska, ale robi to bardzo delikatnie, nie gryząc, i przy tym radośnie merda ogonem. Odbieram to jako takie „dzień dobry” albo małą zabawę, ale czy powinnam mu na to pozwalać? Czy to zachowanie ma jakieś ukryte znaczenie? W każdym razie nie widzę w tym żadnej agresji ani próby dominacji.

Dzięki za wasze rady!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Może po prostu się bawi, a może mu się to nie podoba i dlatego przytrzymuje twoją rękę? Żeby sprawdzić, czy on naprawdę ma na to ochotę, pogłaszcz go, zabierz rękę, ale mu ją pokaż i chwilę poczekaj. Jeśli się odwróci, to znaczy, że nie chce. Jeśli natomiast ją poliże, trąci noskiem albo się do niej wtuli, to znaczy, że chce pieszczot.

Przetłumaczony francuski
    emie_loutre
    Emie_loutre Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, mój pies, kiedy go głaszczę, jak leży w swoim legowisku (zaznaczę, że wcześniej wszystko było w porządku), ma tendencję do brania mojej ręki do pyszczka. Co powinnam zrobić? Przyznam, że robię się przez to coraz bardziej nieufna.
    Przetłumaczony francuski
    Jador
    Jador Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Moje panny też biorą ręce do pyska. Jedna mimo wszystko zaciska je dużo mocniej niż druga, ale to zawsze jest przyjacielski gest. Zresztą u niej jest tak, że im „mocniej” trzyma, tym bardziej kocha! W rodzinie to ja najczęściej załapuję się na takie konkretne „uściski”, podczas gdy zupełnie obcy ludzie, którzy ją głaszczą czy do niej podchodzą, nie dostają nic albo prawie nic.

U mojej znajomej, której beauceron też tak łapie, tę „manię” wykorzystali w treningach ratownictwa wodnego. Dzięki temu jej pies potrafi teraz chwytać za ręce czy uchwyty kamizelek... robi to skutecznie i bezboleśnie.

Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Wygląda na to, że niektóre rasy mają do tego większe skłonności niż inne, chociaż szczerze mówiąc, nie wiem dokładnie które. Słyszałam jednak, że dogi niemieckie tak się właśnie witają – u moich rodziców każdy dog, którego mieliśmy, tak robił. Mój dog argentyński też tak miał i to nie tylko na powitanie. Czasami wyglądało to wręcz tak, jakby trzymał mnie za rękę i prowadził na spacerze. Potrafiliśmy tak iść dłuższą chwilę, z moją dłonią w jego pysku. Nigdy się nad tym specjalnie nie zastanawiałam i po prostu mu na to pozwalałam. Nigdy nie było z tym żadnego problemu, ani u dogów niemieckich, ani u mojego argentyńczyka.
    Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli Twój zwierzak boi się obcinania pazurków, używaj swoich dłoni jako nagrody w trakcie całego zabiegu. To o wiele bardziej naturalne i satysfakcjonujące, jeśli Twój pupil uwielbia Twoje ręce.

Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć! Codziennie rano, kiedy wstaję, mój pies wita mnie, biorąc moją dłoń do pyszczka. Nie gryzie, robi to bardzo delikatnie i przy tym radośnie merda ogonem. Traktuję to jako takie „dzień dobry” albo formę zabawy, ale czy powinnam mu na to pozwalać? Czy ten gest ma jakiś ukryty sens? W każdym razie nie widzę w tym żadnej agresji ani próby dominacji. Dzięki za wasze porady!

Mózgi emocjonalne psa i człowieka są do siebie niemal identyczne. To oznacza, że prawdopodobnie już kiedyś poczułeś to samo, co czuje twój pies, kiedy bierze twoją rękę do pyszczka (niesamowite, ale prawdziwe).

Jako punkt odniesienia mogę podać moją ciocię, taką trochę przy kości, która wręcz ubóstwia dzieci. To nie jest tylko taka zwykła, powierzchowna miłość, która po prostu jest miła... Kiedy widzi ślicznego bobasa, całuje go w czoło – wiadomo, wszyscy tak robimy. Ale ona jest totalnie oczarowana tym niesamowitym zapachem niemowlęcia, tą skórą, tym aromatem. Wszyscy mamy jakieś wyobrażenie o tym, co ona czuje, ale w rzeczywistości to jest to samo uczucie, tylko pomnożone przez pięć.

Zdarza się, że ta ciocia bierze stópkę dziecka do buzi. Nie wiem, czy kiedykolwiek przyznała się do tego oficjalnie, bo takie wyznanie mogłoby brzmieć dość dziwnie, ale mimo że jej racjonalna strona wie, że odgryzienie kęsa takiej stópki byłoby straszne, to i tak musi się trochę hamować przed tym impulsem.

I właśnie to czuje twój pies, kiedy najpierw cię obwąchuje, a potem „smakuje” twoją dłoń.

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Harry uwielbia mnie tak leciutko podgryzać w nos, to jego sposób na dawanie buziaków i trwa to już od 8 lat! Dla mnie to zdecydowanie bardziej czuły gest niż kwestia hierarchii.

Przetłumaczony francuski
    Lonko
    Lonko Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Trochę się martwiłem, bo czytałem na innych blogach, że nie powinno się pozwalać psu na podgryzanie. W tym przypadku to nie jest jednak takie typowe gryzienie, on po prostu bierze moją rękę do pyszczka. Z kolei kiedy się bawimy, to go to nakręca i wtedy zdarza mu się mnie podgryzać – wtedy już mu na to nie pozwalam, jeśli widzę, że za bardzo przesadza.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, miły piesek, który podaje łapę tym, czym dysponuje – to naprawdę sympatyczne.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W takim razie wszystko jest w porządku ^^

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post