Karmienie pirenejskiego psa górskiego
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Kupno psa wiąże się z dużymi wydatkami: oprócz karmy trzeba doliczyć koszty szczepień i nieplanowanych wizyt u weterynarza w razie wypadku czy zranienia. Musicie pamiętać, że biorąc psa, decydujecie się na opiekę nad nim przez ponad 10 lat. Pies daje mnóstwo miłości, ale bywa bardzo kosztowny. Przykładowo, moim ostatnim psem był pointer (wcześniej miałam bernardyna, cockera i pointera). To były wspaniałe psiaki, a ja nigdy nie oszczędzałam na ich zdrowiu, zwłaszcza w ostatnich latach życia. Podam prosty przykład: za radą mojego weterynarza musiałam jechać z psem 300 km, bo klinika weterynaryjna była akurat zamknięta z powodu remontu. Taki wyjazd i badanie tomografem kosztowały mnie ponad 2200 zł w jeden dzień. Mój pies miał nerwiaka (schwannoma). Po powrocie do domu bywaliśmy u weterynarza kilka razy w tygodniu, gdy tylko coś działo się nie tak. Towarzyszyłam mu tak długo, dopóki nie cierpiał. Potem eutanazja i kremacja z odbiorem prochów. Nigdy nie patrzyłam na pieniądze, ale zostawiłam u lekarzy mnóstwo pieniędzy. Dlatego zastanówcie się dobrze, zanim weźmiecie pod dach zwierzaka.
Christine A.
Dobry wieczór Bertranddd,
Moim zdaniem trzeba będzie zrewidować Pana przewidywania w górę.
Owczarek pirenejski to bardzo duży pies. Co prawda nieco mniejszy od leonbergera, ale mimo wszystko.
Dla porównania, każdy z moich dorosłych leonów zjada średnio nieco ponad 800 g karmy dziennie, w dwóch porcjach. Może to zależeć od wagi. Jeśli jest ona stabilna, nic nie zmieniam.
Budżet na same psy to około 600-650 zł miesięcznie za samą karmę. I nie liczę do tego dodatków, takich jak ciastka, kości do żucia i inne tego typu przyjemności.
W skrócie, wychodzi mi praktycznie 430 zł miesięcznie na jednego psa.
Eee... no tak, karma za około 4-5 zł za kilogram to najgorsza jakość, jaką możesz znaleźć. To tak, jakbyś od razu chciał otruć psa.
Pies musi dostawać karmę wysokiej jakości, co innymi słowy oznacza, że nie będzie ona tania. A dla tego wielkiego psiaka, którego chcesz adoptować, będziesz potrzebować jej NAPRAWDĘ DUŻO. Więc jeśli nie możesz zapewnić mu przyzwoitego jedzenia z braku funduszy albo po prostu nie chcesz na to tyle wydawać, to proszę, nie bierz psa.
15 komentarzy na temat 15