Mój szczeniak się mnie boi

Norman Napoleon
Norman napoleon Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry / Dobry wieczór,

Razem z moją partnerką zostaliśmy dumnymi opiekunami przepięknej suczki rasy Rhodesian Ridgeback. Piszę ten post, bo chciałbym prosić was o radę – jak ja osobiście mogę zdobyć jej zaufanie i co powinienem zrobić, żeby poczuła się przy mnie bezpiecznie.

Już wyjaśniam, o co chodzi. Od kiedy trafiła do naszego domu, robimy wszystko, żeby czuła się u nas jak najlepiej, była szczęśliwa i bezpieczna. To suczka, która jest wyjątkowo nieufna wobec obcych i nie tak łatwo kogoś do siebie dopuszcza.

Mój problem polega na tym, że o ile do mojej partnerki już się całkiem mocno przywiązała, o tyle w stosunku do mnie wciąż zachowuje ogromny dystans, a nawet widzę, że po prostu się mnie boi. Na przykład nie chce iść na spacer, jeśli ma wyjść tylko ze mną – podkula wtedy ogon, trzęsie się i zapiera łapami. W domu, kiedy przechodzę obok niej (nawet jeśli ją ignoruję), ona obchodzi mnie szerokim łukiem i przemyka za moimi plecami, co wyraźnie pokazuje jej nieufność.

Zdaję sobie sprawę, że jest z nami bardzo krótko (dopiero tydzień) i że każdy pies potrzebuje innego czasu, żeby przyzwyczaić się do nowych osób, ale chciałbym wiedzieć, co mogę zacząć robić już teraz (albo czego unikać), żeby zaczęła mi ufać i przestała się mnie lękać.

Zastanawiam się, czy może brak odpowiedniej socjalizacji z mężczyznami w przeszłości może to tłumaczyć? A może ja sam popełniam gdzieś błąd? Bardzo chciałbym móc spędzać z nią wspaniałe chwile bez stresu i strachu, żeby miała u nas jak najlepsze życie.

Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi.

PS: Dodam tylko, że wzięliśmy ją, gdy miała 4 miesiące.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

35 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Z hodowli? Czy przez jakiegoś pośrednika?

Niewiele wiesz, ale... to był prezent czy zakup? Miłość od pierwszego wejrzenia czy spontaniczna decyzja? Czy była wcześniej zarezerwowana?

Zazwyczaj szczeniaki idą do nowych domów trochę wcześniej, więc dlaczego akurat w wieku czterech miesięcy? (Pojawił się jakiś konkretny problem?)

To może pomóc zrozumieć jej zachowanie...

Piszesz, że boi się obcych – domyślam się, że zarówno mężczyzn, jak i kobiet?

Uważaj, żeby nie stawać ani nie pochylać się bezpośrednio nad nią.

Trzymaj się raczej nieco dalej i ustawiaj się bokiem, możesz kucnąć, kiedy chcesz wejść z nią w interakcję, i w razie potrzeby pomóc sobie zabawką.

Mogłabyś wybrać się na spacer z koleżanką i suczką, wykorzystując otwartą przestrzeń, żeby budować więź przez zabawę.

Czy ona widuje inne psy podczas spacerów?

Prawdopodobnie czeka was sporo pracy nad socjalizacją, czy bierzesz pod uwagę pomoc behawiorysty?

Przetłumaczony francuski
    Norman Napoleon
    Zgłoś

Cześć! Mimo jej młodego wieku, być może miała jakieś złe doświadczenia z mężczyznami – niekoniecznie od razu znęcanie się, ale może ktoś niechcący nadepnął jej na łapę, przypadkowo kopnął albo po prostu na nią nakrzyczał. A może po prostu nigdy nie miała kontaktu z facetami. Tak jak w przypadku kotka, możesz spróbować usiąść na podłodze blisko niej i zachęcić ją jakimś smaczkiem lub zabawką, starając się mówić do niej wyższym głosem niż zwykle. To, że będziesz osobą, która podaje jej miskę, też może pomóc ci zyskać jej zaufanie 😊 Mój mąż ma 190 cm wzrostu, a hodowca naszego szczeniaka ledwie 170 cm... przez pierwsze dni Sisko też podchodził z dystansem do tego wielkoluda 😆

Właśnie tak robię, staram się zawsze mówić do niej wysokim głosem. Z tą miską na pewno spróbuję. To pewnie to – z tego, co widziałem, nie sądzę, żeby miała wcześniej kontakt z mężczyznami, a do tego jestem dość postawny, więc to pewnie też ma znaczenie lol.

Dzięki za odpowiedź.

Przetłumaczony francuski
    Norman Napoleon
    Zgłoś

Cześć Napoléon, skąd ją wzięliście? Znacie jej historię?

Wzięliśmy ją z Belgii z hodowli. Jeśli chodzi o jej przeszłość, to niewiele wiem, ale z tego, co widzę, najprawdopodobniej miała bardzo mały kontakt z ludźmi, o ile w ogóle go miała.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry Napoléon,

Skąd ją masz? Czy znasz jej historię?

Przetłumaczony francuski
    D
    Del2244 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć

Mimo jej młodego wieku, mogła mieć wcześniej jakieś złe doświadczenia z mężczyznami – niekoniecznie od razu znęcanie się, ale może ktoś niechcący nadepnął jej na łapkę, przypadkowo kopnął albo po prostu na nią parę razy nakrzyczał. A może po prostu nie miała wcześniej zbyt dużego kontaktu z facetami.

Tak jak w przypadku kociaka, możesz spróbować usiąść na podłodze blisko niej i zachęcić ją jakimś smaczkiem albo zabawką, starając się mówić do niej nieco wyższym głosem niż zazwyczaj.

To, że będziesz osobą, która podaje jej miskę, też może bardzo pomóc w tym, żeby cię zaakceptowała 😊

Mój mąż ma 190 cm wzrostu, a hodowca naszego szczeniaka ledwie 170 cm... przez pierwsze dni Sisko też podchodził z lekkim dystansem do tego wielkoluda 😆

Przetłumaczony francuski
  • 35 komentarzy na temat 35

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post