Mój pies cały dzień leży osowiały w swoim legowisku

Niimtz
Niimtz Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Zastanawiam się nad jedną rzeczą i mam nadzieję, że moje pytanie nie wyda się głupie, a ktoś z Was znajdzie chwilę, żeby mi pomóc...

Dwa dni temu (dokładnie 23 stycznia) adoptowałem psa rasy Shiba. Hodowczyni uprzedzała mnie, że przez pierwsze dni może być nieco zdezorientowany i zachowywać się dziwnie, ale nie spodziewałem się, że będzie to aż tak „spektakularne”.

Rory całe dnie spędza osowiały w swoim legowisku. W ogóle się z niego nie rusza. Je bardzo, bardzo mało i pije tylko wtedy, gdy postawię go bezpośrednio przed miskami. Bawi się swoimi zabawkami bez entuzjazmu i nie da się go w żaden sposób wywabić z posłania. Nie reaguje ani na smaczki, ani na jedzenie w ogóle, ani na zaproszenia do zabawy...

Staram się zachować spokój, bo na spacerach jego zachowanie zmienia się diametralnie. Ożywia się, staje się ciekawy świata, pieszczoch, reaguje na przywołanie, podchodzi do innych psów i ludzi itd... ale po powrocie do środka – znów to samo, smutek i leżenie w koszyku.

Raz jeszcze podkreślę, że hodowczyni i moja znajoma weterynarz zapewniały mnie, że to normalne, ale nie potrafię przestać się martwić. Czy jest coś, co mogę zrobić, żeby pomóc mu poczuć się lepiej w domu?

Z góry dzięki za przeczytanie i wszelkie wskazówki. :)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

Są może jakieś świeże wieści? 🙂

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś

Pamiętaj, żeby dać nam znać, co u Was słychać 👌

Przetłumaczony francuski
    Niimtz
    Zgłoś

Wielkie dzięki za Twoje rady, Doudou! :)

Wczoraj mieliśmy nasze pierwsze spotkanie z trenerką i bardzo mnie to uspokoiło. Myślę też, że nakładam na siebie sporą presję przez to, że Rory to Shiba, a bardzo mi zależy, żeby go dobrze wychować... :/

Z każdym dniem jest odrobinę lepiej. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie wasze wiadomości. 3

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś

Ojej, uwielbiam! Jaki pyszczek skory do psot! Powodzenia dalej 😉

Przetłumaczony francuski
    N
    Neam Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To szaleństwo, dużo siły dla Was i dla niego!

src="https://www.facebook.com/tr?id=736317097259097&ev=PageView&noscript=1"

/>

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Kilka przepisów na domowe smaczki...

https://www.pinterest.fr/Doudou229/friandises-maison-pour-chien/

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Zgłoś
    To najlepsza „waluta” – smaczki idą zaraz po pieszczotach, zabawie i czułych słowach czy pochwałach... Tylko nie przesadzaj z ilością smakołyków, bo one błyskawicznie łapią, o co chodzi... Są niesamowicie cwane... 😁
    Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Zgłoś

Jest przeuroczy!!🙂

Przy takim psim maluszku wychodzę co 2 godziny, zwłaszcza po jedzeniu, drzemkach i zabawie...

I robię z tego wielkie wydarzenie (prawie do przesady go chwalę i głaszczę), kiedy załatwi się na zewnątrz..

Tak, cierpliwość 😁 i pełen spokój, zwłaszcza rano...

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

O, czarny podpalany! Bardzo lubię to umaszczenie ^^

Spokojnie, on nie znaczy terenu, nie w tym wieku. Większa szansa na to będzie w okresie dojrzewania, teraz jest po prostu jeszcze za mały, żeby wytrzymać. Cierpliwości!

Przetłumaczony francuski
    Niimtz
    Zgłoś

(Ojej, nie zauważyłam Twojej prośby, Tania! Mam nadzieję, że nie łamię regulaminu, pisząc post pod postem, ale nie udaje mi się wstawić zdjęcia przez opcję „edytuj” :/ ) Oto Rory, który z każdym dniem staje się coraz większym rozrabiaką haha

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 13

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post