Mój szczeniak nie chce się bawić :(

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Piszę do Was, bo 2 tygodnie temu zaadoptowaliśmy szczeniaka rasy Shiba Inu, który miał wtedy 2 miesiące i tydzień (czyli dzisiaj ma już 2 miesiące i 3 tygodnie, hehe).

Piesek jest bardzo towarzyski, uwielbia pieszczoty i często sam się ich domaga. Prawie trzyma już czystość (zdarzają się małe wpadki, gdy zostaje za długo sam).

Z drugiej strony nie zawsze rozumiem jego zachowanie. Przede wszystkim – on w ogóle się nie bawi!

Kupiliśmy mu małe piłeczki, piszczące zabawki w kształcie kości, żeby go jakoś zachęcić, sznurki do gryzienia itp. Ale nic z tego, zupełnie go to nie interesuje (z wyjątkiem sznura, który gryzie, kiedy nie ma nas w domu).

Bardzo często przesiaduje w swoim legowisku i potrafi spędzić tam całe godziny, nic nie robiąc. Można wręcz odnieść wrażenie, że jest osowiały albo ma depresję :(

Wyprowadzamy go co wieczór, puszczamy go nawet luzem na dużym, otwartym terenie (mieszkamy na wsi) i wtedy biega we wszystkie strony, wydaje się bardzo żywotny, ale za to w ogóle nie próbuje bawić się z nami...

Do tego wszystkiego jest bardzo lękliwy – najmniejszy hałas sprawia, że podskakuje i chowa się pod nasze łóżko.

Wiecie może, czy takie zachowanie jest normalne? Czy po prostu potrzebuje jeszcze czasu?

Dzięki wielkie za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • I
    Isiris Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mój 8-miesięczny szpic, którego dopiero co wzięłam, w ogóle nie chce się bawić i ucieka, kiedy tylko próbuję ją wziąć na ręce.
    Przetłumaczony francuski
    Titain
    Titain Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Baw się z nią i sam się w to zaangażuj, bo korzystanie z takich zabawek nie jest wrodzone – tego trzeba się po prostu nauczyć. Mój pies kananejski na przykład nauczył się bawić piłką, podpatrując inne psy, więc najważniejsze to dać jej czas na naukę.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Tak, to normalne, dajcie mu się spokojnie do was przyzwyczaić. Po prostu bądźcie obok, pogłaszczcie go co jakiś czas, a na pewno się oswoi 😉 +1
    Przetłumaczony francuski
    Margot12345
    Margot12345 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Tak, to normalne. Dajcie mu się do was spokojnie przyzwyczaić. Bądźcie po prostu obok, pogłaszczcie go od czasu do czasu, a na pewno się do was przekona 😉
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

moja shibka biega za piłką, a jak tylko przestaje się toczyć, to już jej nie interesuje i po prostu sobie idzie ^^ one są strasznie kocie w tym swoim zachowaniu

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To przypomina mi moją suczkę Chow Chow (charakterem bardzo zbliżoną do Shiby), która na początku też w ogóle nie chciała się bawić. Potrzeba czasu, żeby pies zrozumiał, o co w tym wszystkim chodzi. W przypadku mojej suni staraliśmy się za wszelką cenę zainteresować ją piłką. Nie ograniczaliśmy się tylko do rzucania – dryblowaliśmy nią, chowaliśmy ją, odbijaliśmy... krótko mówiąc, pokazaliśmy jej, jaką frajdę daje zabawa (choć zajęło to trochę czasu). Teraz uwielbia bawić się balonami i piłkami, i co jest super – potrafi zająć się sama, podrzucając je sobie. Przy niektórych rasach pierwotnych potrzeba czasu, żeby zbudować prawdziwą więź. Moja na początku była dość zdystansowana, ale z każdym kolejnym miesiącem jesteśmy coraz bliżej ze sobą.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć! Też mam sunię shiby i zachowuje się dokładnie tak samo. Więc bez obaw, po prostu uzbrój się w cierpliwość. To przyjdzie z czasem: zabieraj ją jak NAJCZĘŚCIEJ w różne miejsca i w najróżniejsze sytuacje, żeby ją zsocjalizować i oswoić z otoczeniem.
    Przetłumaczony francuski
    Stellaieux
    Stellaieux Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór :) To niekoniecznie musi być normalne, ale w każdym razie nie jest to nic niepokojącego.

Jeśli tak się zachowuje, to znaczy, że nie został wystarczająco zsocjalizowany, zanim do Ciebie trafił.

Musisz więc uzbroić się w cierpliwość i pokazać mu właściwe zachowanie ;)

Przetłumaczony francuski
    Didou13
    Didou13 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak, to zupełnie normalne. Daj mu po prostu trochę czasu i pozwól mu na spokojnie poznawać nowe otoczenie, zaczynając przy tym powoli naukę podstawowych zasad.

Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post