Pogryzienie przez staffika

M
Matou38 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim.

Kilka dni temu, gdy byłam na spacerze ze swoją suczką (12-letni parson jack russell) na smyczy, została ona zaatakowana przez staffika (Staffordshire Bull Terriera).

Nawet nie zdążyłam się zorientować, co się dzieje – staffik (bez smyczy) zaszedł nas od tyłu i zaatakował. Cała scena była niesamowicie brutalna. Pies wgryzł się mojej suczce w kark i trzymał przez długie sekundy, które dla mnie trwały wieczność. Ewidentnie chciał ją zabić.

Właściciel staffika przybiegł i próbował go zmusić do puszczenia, krzycząc na niego i kopiąc go.

Cudem pies w końcu puścił, dzięki czemu moja suczka mogła się uwolnić. Żyje, ale jest bardzo przerażona.

Właściciel psa nawet nie przeprosił. Gdy zobaczył, że zaczynam dzwonić na policję, szybko zaprowadził psa do domu, po czym wrócił, żeby ze mną porozmawiać.

W międzyczasie schroniłam się u sąsiada, który słysząc krzyki, wpuścił mnie do środka.

Potem wywiązała się jakaś surrealistyczna rozmowa z tym właścicielem. To 18-letni chłopak, który kompletnie nie zna rasy swojego psa – na początku powiedział mi, że to staff (czyli rasa z listy agresywnych), że ma go od niedawna i że pies był szkolony do walk...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

57 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@Emilie_emilie, wydaje się, że ma Pani spore zamiłowanie do polemiki, sądząc po tym, jak próbuje Pani na nowo wszczynać kłótnie. Szkodzi to merytorycznej zawartości postów, całej witrynie i samej sprawie zwierząt. Proszę o wzięcie tego pod uwagę.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ale Emilie, w mojej wypowiedzi nie było żadnej agresji. Po prostu te dwa posty nie mają ze sobą nic wspólnego. A w tym dzisiejszym jest sporo sprzeczności w tym, co Pani napisała. Nie mam nic przeciwko Pani!

Przetłumaczony francuski
    Flip-Cockwood
    Flip-cockwood Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Emilio,

Nikt nie nazywa cię agresywną. Zabierasz głos, ktoś inny normalnie ci odpowiada, nie ma w tym nic braku szacunku. Nie wracajmy już do tych ciężkich dyskusji... Możemy mieć różne zdania i interpretacje bez robienia z tego wielkiej afery...

Nie sądzę, żeby inni użytkownicy uważali sytuację, o której mówisz, za normalną. Wydaje mi się po prostu, że wielu z nich twierdziło, że to nie był powód do eutanazji... Ale myślę, że wszyscy byli zgodni, że sytuacja była poważna i nienormalna...

Niektórzy uważali, że eutanazja jest konieczna, a inni, że lepiej byłoby powierzyć psa komuś bardziej doświadczonemu...

Ilu ludzi, tyle opinii – to po prostu urok i odzwierciedlenie życia w społeczności...

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

przypięty wątek na górze tego forum przypomina o szacunku do innych użytkowników

Przydałoby się to chyba napisać jakimś jaskrawym kolorem i wielkimi literami, żeby niektórzy w końcu przeczytali to nieco uważniej ^^

(Nie mówię o Pani, Emilio)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Te dwie sytuacje zupełnie się od siebie różnią, Emilie_Emilie.

Tamten pitbull był „u siebie” i z tego, co pisała autorka, pies po prostu bronił zasobów – zabawki czy czegoś w tym stylu. Ewidentnie nie wyczuł siły ugryzienia (jeśli dobrze pamiętam kontekst, bo wątek chyba został usunięty), co niestety skończyło się śmiercią szczeniaka.

W przypadku tego staffika (który jest przodkiem amstaffów i pitbulli), według relacji autora, zaatakował on psa od tyłu, złapał za szyję i puścił dopiero po wielkich trudach. To nie wygląda na próbę „ustawienia” innego psa, tylko na zwykłą agresję bez powodu.

Problem, po raz kolejny (i mówię to, żeby uniknąć kolejnej niepotrzebnej kłótni), nie leży w rasie, ale w konkretnych sytuacjach i ich skutkach.

Właściciel staffika niby zaczął załatwiać kwestie odszkodowania po tym starciu, ale to jego olewatorskie podejście i brak refleksji są tutaj problemem, a nie rasa jego psa.

Trzeba też postawić się w sytuacji autora posta. Atak na małego psa, w dodatku starszego, musi być naprawdę przerażający.

Przetłumaczony francuski
    Leeleebijou
    Leeleebijou Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Są pewne niuanse między psem czytelnym a nieprzewidywalnym, tak samo jak w relacjach wewnątrz- i międzygatunkowych.

W każdym razie, ja tam wyczytałem otrzepanie się.

Nikt nie mówił, że staffik nie jest spoko do ludzi, skoro rozmawiamy o problemach z innymi psami.

Przetłumaczony francuski
    Leeleebijou
    Leeleebijou Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To potrząsanie też wydaje się dziwne jak na przywołanie do porządku.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Tak czy siak, stado czy nie, niech mi ktoś wyjaśni, jak można mówić o „ustawianiu” (nawet jeśli właściciel tego nie zauważył), gdy dochodzi do ataku na psa, który stoi tyłem do napastnika... no chyba że temu porywczemu staffikowi nie spodobał się jego tył! Zresztą, nie jesteśmy na dalekiej północy Kanady ani w głębi Skandynawii, a zachowanie tego staffika jest w naszym społeczeństwie po prostu nieakceptowalne. To nie jest żadna wielka filozofia!
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To niesamowite, jak niektórym brakuje empatii :0
    Kikaah, potraktuję Pani obelgę pod adresem innych użytkowników tego forum również jako skierowaną do mnie. Jeśli o mnie chodzi, jestem osłupiała Pani radą, żeby „wyciągnąć z tego więcej kasy”. Wyciągnąć kasę z czego? Ze zwykłego przywołania do porządku drugiego psa, bez żadnych poważnych konsekwencji? Niech Pani lepiej mocno trzyma swojego psa, jeśli kiedyś się spotkamy, bo mogłabym poczuć pokusę. Trzeba przestać kręcić film o złym psie, który chciał zabić tego dobrego. „Złapał go za kark, żeby go zabić” – wybacz, ale to zwykłe kino. Te małe molosy mają taką siłę w szczękach, że wystarczyłoby jedno ugryzienie, żeby przetrącić kręgosłup albo kark takiemu Jackowi. Wielkie mi rzeczy, jeden pies ustawił drugiego – mniejsza o powód – nie robiąc mu najmniejszej krzywdy, bez żadnej rany, a tu trzeba łzy ronić. Uważam, że przede wszystkim warto odpuścić sobie to antropomorfizowanie w stylu „mój mały dzidziuś prawie umarł” i zrozumieć, że relacje między psami są, jakie są. Na forum, gdzie tylu ludzi mówi o socjalizacji i radzi „pozwólcie swojemu psu zostać ustawionym przez inne psy”, Pani będzie doradzać pozew, żeby zarobić? W takim razie mam żyłę złota na końcu smyczy, biorąc pod uwagę, ile psów próbuje podskoczyć mojemu, a kończy się najwyżej na wyrwaniu kępki sierści, zanim zostaną sprowadzone do pionu.

Nie rozumiem, dlaczego bierze to Pani do siebie, skoro wcześniej w ogóle się Pani nie wypowiadała 🤪.

Ale Pani komentarz doskonale dowodzi braku empatii. Nawet jeśli w Pani oczach to zdarzenie to tylko zwykłe ustawienie do pionu, @matou panikuje i prosi o pomoc... Byłoby milej ją wesprzeć i uspokoić, zamiast jeszcze bardziej dobijać, robiąc z niej winowajcę w tej historii...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Przewodnik stada – piszesz o zachowaniach psów w stadzie (sam tak twierdzisz, niczego nie zmyślam). Jaki jest związek między relacjami w stadzie a małym pieskiem, który zostaje zaatakowany od tyłu, zupełnie się tego nie spodziewając? 🤔
    Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 57

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post