Jak zgłosić złą hodowlę?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Jestem tu nowa, więc na początek krótkie przedstawienie 😌

Mieszkam w okolicach Paryża i razem z partnerem jesteśmy szczęśliwymi opiekunami dwóch psów i kota.

Piszę do Was dzisiaj w sprawie jednego z naszych psiaków – małej suni rasy szpic japoński, którą wzięliśmy na Boże Narodzenie w 2016 roku.

Kiedy pojechaliśmy do hodowli, byłam tak zaślepiona szczęściem, że nie zwróciłam uwagi na to, że miejsce było potwornie brudne i przepełnione psami różnych ras. (Napiszę o tym osobny post, bo to głubszy problem)

Chociaż miałam zobaczyć kilka miotów, kobieta pokazała mi tylko dwa szczeniaki z tego samego miotu wraz z matką. Od razu zauważyłam ogromne różnice w ich wyglądzie – od wielkości oczu po strukturę sierści. Pytałam o inne szczeniaki, ale twierdziła, że ich nie ma. Trochę za szybko potwierdziłam jej mailowo, że biorę jedną z nich – tę, którą mi doradziła.

Kiedy już zapłaciłam i pojechałam ją odebrać w ustalonym terminie, czekała mnie niespodzianka: zobaczyłam cały inny miot pięciu szczeniaków w tym samym wieku, co moja mała. A przecież niby nie było innych.

Hodowczyni, bez cienia wstydu, powiedziała nam wtedy prosto w twarz, że nasza Maru nie jest ładna, że ma za małe oczy, za długą kufę i prawie w ogóle nie ma futra. Dodała, że jej matka dawała brzydkie szczeniaki i nigdy nie było inaczej.

MIESIĄC PÓŹNIEJ WYSTAWIŁA OGŁOSZENIE, ŻE CHCE SIĘ POZBYĆ TEJ MATKI!! Od tamtej pory pozbyła się też ojca.

Minął rok, a ja nigdy nie dostałam żadnych dokumentów do rodowodu ani nawet potwierdzenia, że miot został zgłoszony. Hodowczyni milczy mimo moich licznych wiadomości. Kocham moją sunię, bo to mój pies, wiadomo. Ale patrząc obiektywnie, zostałam nabita w butelkę i to za niemałe pieniądze. Moja psinka w ogóle nie przypomina szpica japońskiego (ani z wyglądu, ani z charakteru).

Ma bardzo mało sierści, podrażnioną skórę, ciągle szczeka (co jest poważną wadą u tej rasy), jest lękliwa i agresywna, niszczy wszystko w domu i nie trzyma czystości. Ale najbardziej łamie mi serce to, że ma dodatkowo problemy żołądkowe – źle trawi i ciągle wymiotuje. Bardzo ciężko jej przytyć.

Oczywiście mam w tym swój udział (jeśli macie jakieś rady, chętnie przyjmę).

Ale kilka miesięcy później adoptowaliśmy drugiego psa i on nie ma żadnego z tych problemów...

Chciałabym wiedzieć, co mogę zrobić, żeby zgłosić tę hodowlę i może wyciągnąć wobec niej jakieś konsekwencje. Chciałabym po prostu, żeby to nadużycie zostało odnotowane, by inne osoby nie dały się tak oszukać.

Wielkie dzięki i przepraszam za ten kawał tekstu...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

30 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś
    Po takim czasie, jeśli wciąż nie masz metryki, to znaczy, że sunia nie została tam nawet tymczasowo zgłoszona. Są bardzo konkretne terminy na zgłoszenie krycia i miotu. Rok opóźnienia to gruba przesada, te terminy już dawno minęły. Ona po prostu robi Cię w konia i próbuje grać na zwłokę, licząc na to, że w końcu dasz jej spokój. Żenujące. Daj znać, jak Ci idzie z tymi formalnościami 👍
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Przejrzałem papiery i w rubryce na tymczasowy numer rejestracyjny LOF nie ma zupełnie nic wpisanego. Ostatni raz hodowczyni odezwała się do mnie 14 października – twierdziła wtedy, że właśnie kończy składać dokumentację, bo „miała opóźnienie ze zgłoszeniem miotu”. No i do dzisiaj wciąż czekamy na metrykę...
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wysłałem Ci wiadomość na priv

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nasze posty się minęły

A tak w ogóle, sprawdzałaś w internecie, czy inni też mieli jakieś problemy?

Nie, nawet nie bardzo wiem, jak szukać... W każdym razie w ich księdze gości niewiele można znaleźć...

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś

Nasze wiadomości się minęły

A tak w ogóle, sprawdzałeś może w internecie, czy inni też mieli podobne problemy?

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś

O kurczę, czy mogę to usunąć?

W razie czego napisz do Wamiz z prośbą o usunięcie przez zakładkę „kontakt” albo po prostu kliknij „zgłoś nadużycie” przy swoim poście i wyjaśnij, co chcesz usunąć. Wydaje mi się, że przez opcję zgłoszenia pójdzie to najszybciej.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Może

Tak, minęło już zbyt dużo czasu, nie widzę już tego przycisku... Napisałem do moderatora, zobaczymy...

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś

Jeśli jeszcze możesz kliknąć „edytuj”, możesz zmienić swój tekst i go usunąć.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    O kurczę, mogę to usunąć?
    Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 30

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post