Jaki charakter mają szczeniaki – mieszanka husky i wilczaka czechosłowackiego?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś
Cześć! Chciałbym się dowiedzieć, jakiego charakteru mogę się spodziewać po moim przyszłym psie, który będzie miksem husky i wilczaka czechosłowackiego. Za jakieś dwa tygodnie zamieszkają u mnie dwa szczeniaki – piesek i suczka. Nigdy wcześniej nie widziałem takiego połączenia, ale mniej więcej domyślam się, czego się spodziewać. Sporo czytałem o husky i o wilczakach, ale nigdy nie słyszałem o takiej konkretnej krzyżówce. Czy są tu osoby, które mają takie psiaki? Chciałbym wiedzieć, na co się nastawić, bo bardzo nie chciałbym, żeby były u mnie nieszczęśliwe. Sam jestem osobą aktywną, mój syn też uprawia sport.
Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

143 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

Oto mała zapowiedź, więcej wrzucę we wtorek, bo odbieram je w poniedziałek 15 lutego wieczorem. ☺️

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dzięki za podzielenie się ze mną swoim doświadczeniem. I jasne, będę dawać znać i przesyłać zdjęcia, nie ma problemu.
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

Tak, poczekaj, aż skończą rosnąć, zanim zaczniesz je uczyć ciągnięcia.

Wilczaki dojrzewają psychicznie (zazwyczaj) około 3. roku życia, a niektóre etapy są trudniejsze od innych (zdarzają się regresy, sprawdzanie granic...).

Dwa? To dwa razy więcej psot, a wcale nie oznacza, że nie będą się nudzić. Wyprowadzaj je codziennie – razem, ale też oddzielnie.

Uważaj też, żeby treningi nie były zbyt intensywne (unikaj zwłaszcza nadmiaru skoków), to wciąż psie dzieciaki.

No tak, słynne „o, patrz, wilk!” ze strony dorosłego, na co dziecko odpowiada „nie, to wilczak” – miałem tak nie raz... Niedoedukowani rodzice? A może to przez te bajki o złym wilku? 😉

Uważaj też, żeby nie trafić na trenera, który jest zbyt gwałtowny i, że tak powiem, „wjeżdża” na psa; wszelkie metody negatywne tylko zablokują Twoje psiaki, a potem weź to odkręcaj.

W każdym razie powodzenia! Dasz znać, co u was? I wrzucisz jakieś fotki? 👌

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nie martw się o szkolenie, to Ty będziesz wychowywać swoje szczeniaki, nawet w obecności innych właścicieli. Będziesz po prostu w otoczeniu pasjonatów, którzy podzielą się radami opartymi na własnym doświadczeniu, a Twoim zadaniem będzie dopasowanie metod do osobowości maluchów (może się nawet okazać, że każde z nich będzie potrzebowało innego podejścia, żeby nauczyć się tego samego). Nawet jeśli pojawi się ćwiczenie z „wymianą przewodników”, potrwa to tylko kilka minut, a inny właściciel zazwyczaj nie ma prawa dawać im smakołyków. Poza tym to tylko kilka godzin w tygodniu, więc nie ma obaw o Waszą więź – i tak najważniejsza część wychowania odbywa się u Ciebie w domu i na spacerach. Dodatkowo to świetna sprawa dla socjalizacji. To, że masz dwa psy, nie wystarczy, zwłaszcza jeśli chodzi o kontakt z innymi rasami. To same plusy, nie czekaj, aż pojawią się problemy – pewne błędy wychowawcze bywają trudne do naprawienia, zwłaszcza przy tak niezależnych i upartych rasach (husky na pewno taki jest).

Uważaj tylko na wysiłek fizyczny – nic intensywnego przed zakończeniem wzrostu, jeśli chcesz uniknąć problemów ze zdrowiem w przyszłości (stawy itp.), i nie pozwalaj im ciągnąć zbyt wcześnie. Czytałam też gdzieś, że wilczaki Saarloosa (nie wiem, czy tak samo jest z czechosłowackimi) bardzo długo zachowują „mentalność szczeniaka”, warto o tym poczytać.

Przygotuj się za to na reakcje laików na ulicy – komentarze, odsuwanie się (te babcie z pieskami, które atakują wszystkich dookoła) itp. Ile ja się nasłuchałam „o, patrz, wilk!”, nawet od dorosłych (kiedy mówią to dzieci, to akurat mnie to bawi ^^), a przecież moja to ewidentnie husky syberyjski.

Wielkie dzięki za informacje, teraz, jak na to patrzę, to wcześniej o tym nie pomyślałem. To pozwoli mi oswoić je z innymi rasami psów. Tak, czytałem, że z ciągnięciem trzeba poczekać do ukończenia pierwszego roku życia, a dopóki są młode, mogę z nimi biegać w ramach treningu. Jeszcze raz dzięki, że podzieliłeś się swoim doświadczeniem.

Przetłumaczony francuski
    M
    Malkia Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie martwcie się o zajęcia w psim przedszkolu czy szkółce – to właśnie wy będziecie wychowywać swoje szczeniaki, nawet w obecności innych opiekunów. Po prostu będziecie otoczeni pasjonatami, którzy chętnie podzielą się z wami radami opartymi na własnym doświadczeniu, a waszym zadaniem będzie dopasowanie tych metod do charakteru waszych maluchów (może się nawet okazać, że trzeba będzie użyć różnych metod, żeby nauczyć je tej samej rzeczy). Nawet jeśli trafi się ćwiczenie z „zamianą opiekunów”, to potrwa to zaledwie kilka minut, a inna osoba zazwyczaj nie ma prawa dawać im wtedy smakołyków. Poza tym to tylko kilka godzin w tygodniu, więc nie ma się co bać o waszą więź – i tak przecież najważniejsza część wychowania odbywa się u was w domu i na spacerach. To też doskonała sprawa dla socjalizacji; to, że szczeniaki są dwa, wcale nie wystarczy, zwłaszcza jeśli chodzi o kontakt z innymi rasami. To same plusy, nie czekajcie, aż pojawią się problemy, bo pewne błędy trudno potem naprawić, zwłaszcza przy tak niezależnych i upartych rasach (husky to na pewno ten drugi przypadek).

Uważajcie tylko na wysiłek fizyczny – nic intensywnego przed zakończeniem okresu wzrostu, jeśli chcecie uniknąć problemów zdrowotnych w przyszłości (stawy itp.), i pilnujcie, żeby nie ciągnęły zbyt wcześnie. Czytałem też gdzieś, że wilczaki Saarloosa (nie wiem, czy z czechosłowackimi jest tak samo) bardzo długo zachowują „mentalność szczeniaka”, poczytajcie o tym koniecznie.

Przygotujcie się za to na reakcje laików na ulicy: komentarze, odsuwanie się (jak ta babcia z pieskiem, który wszystkich atakuje) itp. Ile to ja się nasłuchałam „o, wilk!”, nawet od dorosłych (kiedy mówią to dzieci, to akurat wywołuje u mnie uśmiech^^), a przecież moja to ewidentnie husky syberyjski.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Wielkie dzięki za wasze uwagi! Planowałem właśnie zbudować sobie coś w rodzaju trójkołowej hulajnogi, żeby móc uprawiać sport z moimi przyszłymi psami. To prawda, jeśli uda mi się trafić na te najlepsze cechy każdej z ras, to będę miał ogromne szczęście. Jeśli chodzi o szkolenie, to zobaczę – jeśli sam nie dam rady, to pomyślę o kursach, ale wolałbym szkolić je samodzielnie, żeby zbudować między nami lepszą więź. Wydaje mi się, że te dwie rasy są do siebie całkiem podobne, ale to tylko moja opinia wyrobiona na podstawie wszystkich artykułów, które przeczytałem.
    Przetłumaczony francuski
    Odrade
    Odrade Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To jasne, Docline! 🙄👍

O.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie: potrzeba mnóstwo, mnóstwo cierpliwości i do tego sporo szczęścia... Nigdy nie wiadomo, może akurat odziedziczą to, co najlepsze po każdym z nich.
    Przetłumaczony francuski
    Odrade
    Odrade Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

I ruchu!!!

Mnóstwo ruchu!

Możesz je zaprzęgać, są specjalne wózki dla dwóch psów. Jeśli zaczniesz, gdy są jeszcze młode, to jako dorosłe psiaki będą mogły się dzięki temu świetnie wybiegać.

O.

Przetłumaczony francuski
    K
    Kim1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki za wasze odpowiedzi, też myślę, że będzie się działo! Wezmę więc dwa, bo nie chcę, żeby pies się nudził, a to przecież zwierzęta stadne. Nie zniechęcam się! Myślę, że przy odrobinie cierpliwości, dobrej woli i dużej ilości miłości można zdziałać coś dobrego. Chętnie poznam inne doświadczenia, żeby się przygotować.

Poza tym wszystkim, co wymieniłeś, będziesz też potrzebować sporo lekcji szkolenia psów – niekoniecznie tylko dla nich, ale przede wszystkim po to, żeby pomóc Ci nad tym wszystkim zapanować.

Jeśli chodzi o osoby, które mają już za sobą takie doświadczenia, to może być naprawdę trudno kogoś znaleźć!!!

Może poza osobami, od których je kupujesz? Podpytaj ich o wszystko dokładnie.

Przetłumaczony francuski
  • 140 komentarzy na temat 143

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post