Jaki charakter mają szczeniaki – mieszanka husky i wilczaka czechosłowackiego?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś
Cześć! Chciałbym się dowiedzieć, jakiego charakteru mogę się spodziewać po moim przyszłym psie, który będzie miksem husky i wilczaka czechosłowackiego. Za jakieś dwa tygodnie zamieszkają u mnie dwa szczeniaki – piesek i suczka. Nigdy wcześniej nie widziałem takiego połączenia, ale mniej więcej domyślam się, czego się spodziewać. Sporo czytałem o husky i o wilczakach, ale nigdy nie słyszałem o takiej konkretnej krzyżówce. Czy są tu osoby, które mają takie psiaki? Chciałbym wiedzieć, na co się nastawić, bo bardzo nie chciałbym, żeby były u mnie nieszczęśliwe. Sam jestem osobą aktywną, mój syn też uprawia sport.
Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

143 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś

Szkolenie to praca nie tylko nad wychowaniem Waszych psów, ale przede wszystkim nad Waszą relacją. Trener jest tam tylko po to, żeby Was nakierować, wytłumaczyć psie zachowania, potrzeby i tak dalej. Nie zastąpi Was w pracy z psami, ale służy jako przewodnik i koryguje Wasze błędy podczas ćwiczeń, gdy zachodzi taka potrzeba.

W tym przypadku pomoc fachowca na pewno się przyda – przy takiej mieszance ras nigdy nie wiadomo, czego się spodziewać. Psiaki pewnie będą się nawzajem nakręcać, więc trudno będzie nad nimi zapanować samemu, bez odpowiednich wskazówek.

A co do przekonania, że trzeba mieć dwa psy, żeby się nie nudziły – to raczej mit. Mnóstwo psów żyje jako jedynaki i wcale nie są nieszczęśliwe, nawet jeśli opiekun pracuje. Jeśli tylko każdego dnia poświęca się im odpowiednio dużo uwagi, nie ma żadnego problemu.

Dwa szczeniaki to dwa razy więcej pracy: nauka czystości, samokontrola, wychowanie, zasady panujące w domu...

Do tego jeden może nakręcać drugiego do psot albo przejmować od niego problemy behawioralne.

Przetłumaczony francuski
    M
    Malkia Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Za każdym razem, kiedy wracam do tego posta, myślę sobie: „jakie te słodziaki są urocze”

Mam taką wielką ochotę je wyściskać ^^

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To super, ale nie chcę cię rozczarować – u wilczaków w młodości bywają znacznie trudniejsze etapy... więc nie ogłaszaj zwycięstwa zbyt wcześnie! No i niby dlaczego to akurat ty miałbyś mieć takie wzorowe psy?? 😉👌 Dobra, już uciekam!! uściski dla tych piękności i miłego dnia

Dzięki, ale to prawda! Na razie nie mam na co ********. To fakt, każdy z nich ma swój charakterek, ale uwielbiam to. Przyznaję, że to psy, które potrzebują mnóstwo uwagi i czasu. Takie są realia, ale pogodziłem się z ich charakterami. Mam nadzieję, że tak już zostanie.

Ciężki dzień hehe.
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To super, ale nie chcę cię rozczarować – u wilczaków w młodości bywają jeszcze trudniejsze etapy... więc nie ciesz się na zapas! A poza tym, niby dlaczego to akurat ty miałbyś mieć takie wzorowe psiaki?? 😉👌 Dobra, już mnie nie ma!! Miziaki dla tych piękności i miłego dnia!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć

Tak, często znajduje się coś, co daje im poczucie bezpieczeństwa i je uspokaja... często to po prostu drapanko!

Tę małą fioletową obrożę miałam dla Génésys, ale nostalgia!!

W każdym razie dzięki, że dalej się dzielisz waszą historią, bo wielu tego nie robi, a szkoda, bo uwielbiam patrzeć na postępy psów.

Dzięki, że mnie śledzisz, Tania 28700. W każdym razie jestem w siódmym niebie z moimi dwoma szczeniakami, spodziewałam się naprawdę czegoś gorszego po tym wszystkim, co piszą w internecie. Obecnie uczę je chodzenia przy nodze i mam już pierwsze efekty. Komenda „zostań” też nam idzie, ale jest ciężko, bo jak tylko odejdę na metr od nich, to od razu do mnie przybiegają, haha. Są bardzo inteligentne! Krótko mówiąc, na razie to super psiaki! Zresztą nie ma złych psów, są tylko źli właściciele. Zawsze trzeba zacząć od siebie i analizować swoje błędy. Jeśli coś nie działa w jeden sposób, trzeba spróbować inaczej. I wtedy są efekty. No i tyle! I fotka na koniec.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Są prześliczne z tymi wielkimi uszami, w każdym razie stoją idealnie prosto!!! 👍

Tak, stoją idealnie, haha. A pomyśleć, że jak były jeszcze całkiem malutkie, to się bałam, że mają te uszka połamane.

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

Tak, często udaje się znaleźć coś, co daje im poczucie bezpieczeństwa i je uspokaja... często to po prostu drapanko!

Ta mała fioletowa obróżka, miałam taką dla génésys, ale nostalgia!!

W każdym razie dzięki, że dalej się dzielisz, bo sporo osób tego nie robi, a moim zdaniem to wielka szkoda. Uwielbiam patrzeć na to, jak psy się zmieniają.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dziękujęęęę!! No, mam teraz sztywny kark, ale co tam, to w słusznej sprawie! Ile one już mają? 👌

Równo 3 miesiące, a jutro mamy szczepienie. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze?! Ale nie martwię się na zapas, bo byłam już z nimi u weterynarza przez taką konkretną biegunkę – dostały zastrzyk i nawet nie pisnęły. Musiałam je tylko głaskać przy uszkach i to je uspokaja.

Sorki, już to wrzucałam.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki wielkie!! Szyja mnie rozbolała od tego wykręcania, ale w słusznej sprawie! Ile one teraz mają? 👌

Równo 3 miesiące, a jutro idziemy na szczepienie. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze?! Ale nie martwię się zbytnio, bo byliśmy już u weterynarza z powodu ostrej biegunki – dostały zastrzyk i nawet nie pisnęły. Musiałam je tylko głaskać za uszkami i to je uspokajało.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Są prześliczne z tymi wielkimi uszami, w każdym razie stoją idealnie!!!👍

Tak, dziękuję, aż pomyśleć, że jak były całkiem malutkie, to się bałam, że mają te uszka złamane haha, a tu proszę, wcale nie.☺️

Przetłumaczony francuski
  • 60 komentarzy na temat 143

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post