Jaki charakter mają szczeniaki – mieszanka husky i wilczaka czechosłowackiego?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś
Cześć! Chciałbym się dowiedzieć, jakiego charakteru mogę się spodziewać po moim przyszłym psie, który będzie miksem husky i wilczaka czechosłowackiego. Za jakieś dwa tygodnie zamieszkają u mnie dwa szczeniaki – piesek i suczka. Nigdy wcześniej nie widziałem takiego połączenia, ale mniej więcej domyślam się, czego się spodziewać. Sporo czytałem o husky i o wilczakach, ale nigdy nie słyszałem o takiej konkretnej krzyżówce. Czy są tu osoby, które mają takie psiaki? Chciałbym wiedzieć, na co się nastawić, bo bardzo nie chciałbym, żeby były u mnie nieszczęśliwe. Sam jestem osobą aktywną, mój syn też uprawia sport.
Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

143 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    No i właśnie, że nie! I masz! Te wielkie uszy to zazwyczaj nic ostatecznego. A poza tym, czy nie mówiło się kiedyś w radiu o „maluchach z wielkimi uszami”? (tylko ci po czterdziestce zrozumieją, o co chodzi, reszta pewnie będzie szukać w sieci i uzna, że to słabe! 😉)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

tak, tak, ale wilczaki mają ten swój „głupi wiek” z tymi antenami na szyi, miałem to samo lol (w sensie moje psy, nie ja!)

A jeśli chodzi o przejście na HD, to nie musisz kupować żadnego aparatu (lol) !!!😉

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś
    Tak, tak, ale wilczaki mają ten swój trudny wiek z radarami zamiast uszu, u moich było dokładnie to samo haha (no, w sensie u moich psów, nie u mnie!)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Są po prostu prześliczne z tymi swoimi wielkimi uszami, w każdym razie stoją idealnie prosto!!! 👍
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś
    Dzięki wielkieeee!! No, kark mnie teraz boli, ale to w słusznej sprawie! Ile one teraz mają? 👌
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Rocky zajada kość, haha, jest w siódmym niebie.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Fajne zdjęcia, pokazuj nam postępy co tydzień, proszę!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Do 6. miesiąca to zazwyczaj taki „złoty okres”, jeśli chodzi o charakter, problemy zaczynają się zazwyczaj później. (Nie chcę cię zniechęcać, po prostu wielu właścicieli wilczaków na początku było w siódmym niebie, a między 6. miesiącem a mniej więcej 3. rokiem życia psa poddawali się, więc lepiej powoli przygotowywać się na to od samego początku :) )

Sugeruję ich rozdzielanie, bo sam miałem psa, którego przez pierwsze miesiące zostawiałem z moją suczką non stop – byli razem w domu, razem na spacerach itd. I kiedy chcieliśmy ich rozdzielić, ten drugi pies wył wniebogłosy i wygryzał sobie skórę na łapach. Biorąc pod uwagę, że wilczaki mają tendencję do nadmiernego przywiązania, wolę uprzedzić, żeby można było temu zapobiec :)

To brzmi pocieszająco, skoro moja sunia to teraz prawdziwy mały potworek, to na pewno w przyszłości będzie skarbem!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak czy siak, charakteru szczeniaka nigdy nie da się do końca przewidzieć. Z wiekiem to się jeszcze zmienia. U wilczaków (CLT) są dość trudne etapy dorastania, a jak już pies dorośnie, to też jest niezłe wyzwanie!

U mnie psy są bardzo dobrze zsocjalizowane, bo zabieram je do szkoły i do klubu piłkarskiego, więc z tłumami nie ma problemu. Z innymi psami też ok, bo jak tylko mijam kogoś z psem, to pytam, czy mogą się powąchać itd. Do tego mam koleżankę, która też ma suczkę i bierze je do siebie, póki są małe – super to wygląda, haha. Fakt, że jak jest dużo ludzi, to trochę trudniej mi wyegzekwować posłuszeństwo, bo są strasznie podekscytowane, ale to normalne. A odpowiadając na pytanie o kastrację, myśleliśmy o tym i najpierw chcemy mieć miot po Lasce (szkoda by było nie zobaczyć jej szczeniaków) z samcem husky. Więc chyba zdecyduję się na kastrację chemiczną, tak myślę, ale to jeszcze nie ten etap.

Sami szkoliliśmy nasze psy i dajemy radę! Znam za to znajomych, którzy mają wilczaka i poszli z nim na kurs – od razu zrezygnowali. Trener kompletnie nie znał rasy i nie miał odpowiedniego podejścia. Suczka była przerażona, a on był zbyt gwałtowny.

Nie twierdzę, że jak się szkoli samemu, to nie da się wychować psa. Każdy ma wolną rękę i robi, jak uważa, niczego nie narzucam. Ja wspomniałam o szkoleniu z kimś, bo taką decyzję podjęłam w przypadku mojego maliniaka. Trenerka jest super, znalazła bardzo proste rozwiązania, które okazały się mega skuteczne. To pozwoliło Malao zsocjalizować się z innymi rasami i różnymi ludźmi. =)

Co do charakteru, to po rodzicach można mieć pewien podgląd, ale potem pies sam kształtuje swoją osobowość, również poprzez wychowanie. Zupełnie jak my ;)

Przetłumaczony francuski
  • 70 komentarzy na temat 143

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post