Jaki charakter mają szczeniaki – mieszanka husky i wilczaka czechosłowackiego?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś
Cześć! Chciałbym się dowiedzieć, jakiego charakteru mogę się spodziewać po moim przyszłym psie, który będzie miksem husky i wilczaka czechosłowackiego. Za jakieś dwa tygodnie zamieszkają u mnie dwa szczeniaki – piesek i suczka. Nigdy wcześniej nie widziałem takiego połączenia, ale mniej więcej domyślam się, czego się spodziewać. Sporo czytałem o husky i o wilczakach, ale nigdy nie słyszałem o takiej konkretnej krzyżówce. Czy są tu osoby, które mają takie psiaki? Chciałbym wiedzieć, na co się nastawić, bo bardzo nie chciałbym, żeby były u mnie nieszczęśliwe. Sam jestem osobą aktywną, mój syn też uprawia sport.
Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

143 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zgadzam się z Nhawak, który świetnie ogarnia świat wilczaków, brawo!

Dzięki wielkie za te zdjęcia, uwielbiamy je oglądać!

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Tak jak pisałam wcześniej w jednym z komentarzy, na razie nie mam na co ********, ale mimo wszystko skorzystam z waszej rady i będę je trochę od siebie oddzielać.

Ojej, brzuszek na wierzchu! Moje też tak robiły, jak były maluszkami! 👍

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Do 6. miesiąca to zazwyczaj taki „złoty wiek” pod względem charakteru, problemy zaczynają się przeważnie dopiero później. (Nie piszę tego, żeby Cię zniechęcać, po prostu wielu właścicieli wilczaków na początku było w siódmym niebie, a między 6. miesiącem a mniej więcej 3. rokiem życia odpuszczało, więc lepiej powoli przygotowywać się na to od samego początku :) )

Proponuję ich rozdzielanie, bo sama miałam kiedyś psa, którego przez pierwsze miesiące zostawiałam z moją sunią non stop – byli razem w domu, razem na spacerach itd. A kiedy w końcu chcieliśmy ich odseparować, pies wył wniebogłosy i wygryzał sobie skórę na łapach. Biorąc pod uwagę, że wilczaki mają silną tendencję do nadmiernego przywiązania, wolę o tym wspomnieć, żebyś mógł wcześniej zareagować :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ojej! Są przepiękne!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Na razie, tak jak pisałem we wcześniejszym komentarzu, nie mam za bardzo na co ********, ale i tak skorzystam z rady i będę ich trochę od siebie oddzielać.

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś
    Tak, są przepiękne!! 👌
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ojej, jakie one są śliczne!

„Znam” jednego psa z takiej samej mieszanki. To naprawdę całkiem wyluzowany psiak :-) życzę ci więc, żeby ten luz udzielił się też twoim dwóm maluchom ^^

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś

Wiem dobrze, że niczego nie narzucałeś. Sporo osób trafia na metody wychowawcze, które nie są odpowiednio dobrane.

To prawda, mama mojego Jyrkhosa to niezła wariatka i on odziedziczył po niej to „szaleństwo”! Do tego dochodzą też różne zdarzenia losowe, przez które pies staje się trudniejszy w prowadzeniu (Génésys miała poszarpane ucho, weterynarz, narkoza, operacja i od tamtej pory ma problem z innymi psami, a zwłaszcza z suczkami, co jest oczywiste).

Przetłumaczony francuski
    Tiffzen
    Tiffzen Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak czy inaczej, nigdy nie da się do końca przewidzieć charakteru szczeniaka. A jak dorasta, to też może się to zmienić. U wilczaków (clt) bywają naprawdę trudne etapy, a jak już dorosną, to też potrafią dać popalić!

Sami szkoliliśmy nasze psy i dajemy radę! Znam jednak znajomych, którzy mają wilczaka i zabrali go na szkolenie, ale błyskawicznie zrezygnowali – trener kompletnie nie znał się na tej rasie i nie miał odpowiedniego podejścia. Sunia była przerażona, a on był zbyt gwałtowny.

Nie twierdzę, że szkoląc psa samemu, nie da się go wychować. Każdy robi tak, jak uważa za stosowne, niczego nie narzucam. Ja piszę o szkoleniu pod okiem profesjonalisty, bo na to zdecydowałam się przy moim maliniaku – i trenerka jest świetna! Podpowiedziała mi bardzo proste metody, które okazały się mega skuteczne. Dzięki temu Malao mógł się zsocjalizować z innymi rasami i różnymi ludźmi. =)

Co do charakteru, to po rodzicach można mieć tylko pewien pogląd, ale potem pies sam kształtuje swoją osobowość, także pod wpływem wychowania. Tak samo jak my ;)

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Zgłoś

Tak czy siak, charakteru szczeniaka nigdy nie da się przewidzieć w stu procentach. Z wiekiem wszystko może się jeszcze zmienić. U wilczaków (clt) są etapy, które bywają dość hardkorowe, a jak dorosną, to też jest niezła jazda!

Sami szkoliliśmy nasze psiaki i dajemy radę! Znam jednak znajomych, którzy mają wilczaka i zabrali go na szkolenie, ale szybko zrezygnowali – trener kompletnie nie znał specyfiki rasy i nie miał odpowiedniego podejścia. Sunia była przerażona, a on był zbyt gwałtowny.

Przetłumaczony francuski
  • 80 komentarzy na temat 143

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post