Ułamany czubek kła, czy to możliwe?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzisiaj rano, kiedy przytulałam mojego Gatsby'ego, zauważyłam, że jeden z jego górnych kłów jest krótszy od drugiego. U niego kły trochę wystają na dolną wargę, więc bardzo rzuca się to w oczy. Wcześniej tego nie widziałam, a przecież ciągle go całuję po nosku i pyszczku, więc czy to możliwe, żeby ułamał sobie końcówkę kła podczas szaleństw? A może zdarza się, że jeden kieł rośnie bardziej niż drugi? Na tym kle nie widać niby żadnych śladów złamania, jest normalnie ostry, po prostu krótszy od drugiego. Przypomnę tylko, że mój przystojniak nie ma jeszcze 2 lat, więc chyba jego budowa może się jeszcze trochę zmieniać, tak mi się przynajmniej wydaje?

Nie udało mi się zrobić zdjęcia samych kłów, ale poniżej wrzucam serię fotek z zabaw w zapasy z małą Harley, czasem bywa naprawdę ostro :)

Ułamany czubek kła, czy to możliwe?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To się zdarza, sam widziałem to kiedyś u jednego z moich psów – podczas wariowania ułamał sobie kawałek kła. Jeśli tak jest, musisz po prostu obserwować ten ząb, żeby nie wdała się infekcja albo nie zrobiła się próchnica.

Jeśli nie ma żadnych śladów złamania, może to być też naturalna wada, po prostu krótszy kieł. Zdarza się to rzadko, ale wszystko jest możliwe. Przy najbliższej wizycie u weterynarza możesz o tym wspomnieć, ale to raczej nic poważnego.

Po prostu jeśli to złamanie, pilnuj, czy nie pojawia się stan zapalny.

Przetłumaczony francuski
  • 11 komentarzy na temat 11

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post