Co sądzicie o obrożach przeciw ucieczkom?

O
Oréo64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Po stracie mojego malutkiego Oreo, który nie miał nawet roku i zginął na drodze zaledwie 200 metrów od mojego domu, po prostu boję się wziąć kolejnego kota.

Kochałam to maleństwo całym sercem, karmiłam go butelką od pierwszych dni.

Cała moja rodzina jest pogrążona w smutku, włącznie z moim starym labradorem, do którego biedny Oreo tak uwielbiał się przytulać.

Zawsze przychodził na zawołanie i każdą noc spędzał w domu – drzwiczki otwierało się dopiero o świcie.

Niestety, wystarczył ten jeden jedyny raz.

Widziałam reklamy obroży przeciw ucieczkom (tzw. niewidzialne ogrodzenie). Czy to jest naprawdę skuteczne? Czy ktoś z Was instalował coś takiego u siebie na terenie?

Nie wyobrażam sobie życia bez kota w domu, ale z drugiej strony mam ogromne poczucie winy. Czuję, że biorąc kolejnego zwierzaka, skazuję go na to, że prędzej czy później skończy pod kołami samochodu.

W ciągu 20 lat to już trzeci kot, którego tracę w ten sposób... To już dla mnie za dużo!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli Twoja działka nie jest jakaś ogromna, możesz spróbować zamontować od góry specjalną siatkę zabezpieczającą przed ucieczką kota albo zbudować mu dużą wolierę na wyjścia do ogrodu. Obroża antyucieczkowa jest raczej dla psów i nie wiem, czy zadziała na upartego kota, a poza tym uważam, że takie impulsy elektryczne są dość barbarzyńskie.

Innym, prostszym rozwiązaniem jest po prostu nie wypuszczanie go na zewnątrz. Niektóre koty świetnie odnajdują się jako koty niewychodzące – moje takie są, bo nie mam ogrodu, ale nawet gdybym go miała, to uważam, że puszczanie kota luzem jest zbyt niebezpieczne. Wypadki, zatrucia i całe mnóstwo innych zagrożeń.

Powodzenia!

Przetłumaczony francuski
  • 11 komentarzy na temat 11

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post