Nagła śmierć mojej kotki

Mina30
Mina30 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór wszystkim,

Moja 6,5-letnia kotka odeszła nagle wczoraj. Czuła się świetnie, nie widziałam wcześniej żadnych objawów (mruczała i bawiła się jak zwykle). Kiedy weszłam do pokoju, znalazłam ją leżącą na łóżku z otwartymi oczami. W mieszkaniu nie było żadnych niepokojących śladów, jadła i załatwiała się normalnie.

Od kilku miesięcy zauważyłam, że od czasu do czasu kichała i zdarzało jej się zwymiotować mniej więcej raz na dwa tygodnie. Od paru lat zdarzało jej się też głośniej oddychać podczas zabawy. Półtora miesiąca temu byłam u weterynarza na szczepieniu przypominającym i żeby o tym wszystkim opowiedzieć. Lekarka ją osłuchała i nie stwierdziła nic niepokojącego, zasugerowała jedynie zmianę karmy na inną markę, co też zrobiłam.

Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia? Czy myślicie, że to nagłe odejście mogło być spowodowane jakąś chorobą serca?

Dziękuję Wam za odpowiedzi, jestem zupełnie załamana...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • T
    Titim1403 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, tak strasznie mi przykro z powodu Twojej straty.

Ja też straciłam mojego kota wczoraj rano, stało się to na moich oczach... Szukając informacji w internecie, zdałam sobie sprawę, że to było pewnie zatrzymanie akcji serca, bo odszedł w ciągu zaledwie 15 minut. Na początku myślałam, że to atak padaczki, bo miewał je już wcześniej, ale to zupełnie nie przypominało żadnego z poprzednich napadów. Widziałam, że bardzo cierpi i ma duszności, ale nie mogłam nic zrobić. Te numery alarmowe do weterynarza, pod które nie dało się dodzwonić... to wszystko potoczyło się tak szybko... Mój partner widział go godzinę wcześniej i z pozoru wszystko było z nim w porządku. Bardzo współczuję Ci w Twoim cierpieniu.

Przetłumaczony francuski
    I
    Ilona_pollen Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, w ten poniedziałek, 20.01.25, to samo spotkało moją 6-letnią kotkę. Wyszła na zewnątrz tak jak zwykle, a następnego dnia znaleziono ją martwą w ogrodzie u sąsiada. Według pani weterynarz nie było żadnych śladów zatrucia, kotka wyglądała normalnie – lekarka stwierdziła, że to nagłe zatrzymanie akcji serca. Bardzo trudno się z tym pogodzić, bo zupełnie się tego nie spodziewaliśmy. Jestem w całkowitej rozsypce, nie miała wcześniej żadnych objawów, kompletnie nic. To straszne, zwłaszcza że miała dopiero 6 lat. Była najlepszym kotem na świecie – towarzyska, pieszczocha, z przepięknym futerkiem 😭😭😭😭😭 Tak ciężko teraz bez niej, wciąż wmawiam sobie, że zaraz wróci. Oddałabym wszystko, żeby cofnąć czas i móc ją ostatni raz mocno przytulić, bo nie było mi dane się z nią pożegnać. To po prostu potworne.

Przetłumaczony francuski
    B
    Brize Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, to samo spotkało małą kotkę mojej córki – to była jej pierwsza kicia, którą adoptowała, gdy tylko zamieszkała sama. Była młodziutka, pełna życia i odeszła w zaledwie kilka sekund. Nie zdążyła cierpieć. Córka zdecydowała się na sekcję zwłok u weterynarza, bo bała się o swoją drugą kotkę. Okazało się, że kicia miała wadę serca, a wcześniej nie było żadnych sygnałów ostrzegawczych. To było dla niej straszne i rozumiem Twój ból, ale najważniejsze jest życie, jakie miała z Tobą, nawet jeśli było tak krótkie. Dużo sił dla Ciebie.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli leżała na Twoim łóżku, to istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że to był zawał serca albo udar. Gdyby cierpiała, pewnie byłaby skulona gdzieś w kącie. To musiało stać się bardzo nagle i na pewno nie cierpiała. Dużo sił, to zawsze tak strasznie boli, kiedy traci się małego przyjaciela, zwłaszcza tak gwałtownie, ale przynajmniej miała u Ciebie piękne życie i była bardzo kochana.

Przetłumaczony francuski
    Mina30
    Mina30 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Dziękuję za wszystkie wasze wiadomości. Mam nadzieję, że nie cierpiała. Czytając inne historie, zaczynam myśleć, że to mogła być jakaś choroba serca, która wcześniej nie została zauważona. Pani weterynarz ma do mnie jutro oddzwonić i mam nadzieję, że dowiem się czegoś więcej o przyczynie tego nagłego odejścia. W każdym razie zostanie po niej ogromna pustka... Miała krótkie życie, ale za to bardzo piękne i przepełnione miłością.

Przetłumaczony francuski
    C
    Coko77 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Szczerze Państwu współczuję. Mam nadzieję, że mimo tych okoliczności uda się Państwu przejść przez czas żałoby. Życzę dużo siły na przyszłość.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Nagła śmierć u kota może mieć wiele przyczyn: kardiomiopatia (np. kardiomiopatia przerostowa), niewydolność serca, zakrzep, problemy z płucami, dirofilarioza (robaczyca serca), toksyny… Lista jest długa. Części przyczyn nagłego odejścia nie da się niestety wykryć w badaniu klinicznym, nawet przez weterynarzy…

Proszę spróbować odnaleźć spokój w tym, że nie dałoby się zrobić nic więcej, skoro lekarz weterynarii nie zauważył niczego niepokojącego podczas badania. Co więcej, koty odchodzące w taki sposób zazwyczaj bardzo mało cierpią.

Dużo siły,

Jeanne

Przetłumaczony francuski
    liquid_paper
    Liquid_paper Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie do końca, bardzo łatwo jest stracić zwierzaka. Ale to ogromny cios dla jego człowieka. Życie jest kruche i nic nie można na to poradzić...

Przetłumaczony francuski
    Yume
    Yume Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, ja też myślę, że to mogły być problemy z sercem, bo dość często zdarza się, że są one niewykrywalne przy zwykłym osłuchiwaniu. Strata zwierzaka jest zawsze bardzo trudna, ale to musi być ogromny szok wrócić do domu i zastać go już bez życia. Trzymaj się.

Przetłumaczony francuski
    liquid_paper
    Liquid_paper Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Ja bym raczej stawiała na jakieś problemy z płucami?
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post