Pomocy! Mój kot jest W kuwecie, ale sika NA ZEWNĄTRZ...

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! Jesteście moją ostatnią nadzieją, więc mam nadzieję, że będziecie w stanie mi pomóc! Oto cała historia.

Mam moją kotkę Louboutin od prawie dwóch lat i mam taki problem: wchodzi ona do kuwety, ale zostaje na samym brzegu, tyłem skierowanym do wyjścia i przez to sika na zewnątrz. Trudno jej to wytłumaczyć, skoro technicznie JEST w kuwecie, ale nie do końca?

Próbowałam już wielu rzeczy:

- zmieniłam kuwetę na większą

- zdjęłam drzwiczki wahadłowe

- wyczyściłam kuwetę wybielaczem

- kuweta jest idealnie czysta

I nic nie pomaga... najdziwniejsze jest to, że przez ponad miesiąc miałam spokój, a teraz znowu się zaczęło! Muszę sprzątać codziennie!

Rozważę każdą propozycję, bo już po prostu opadam z sił.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • C
    Clarisse81 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Miałam ten sam problem i przez dobry miesiąc głowiłam się, o co może chodzić... Zabrałam kicię do weterynarza i okazało się, że ma infekcję dróg moczowych. Najwyraźniej zaczęła kojarzyć kuwetę z bólem przy siusianiu i dlatego nie chciała do niej wchodzić. Więc w pierwszej kolejności wyleczyliśmy tę infekcję. Potem postawiłam kuwetę nieco wyżej, bo moja kotka to jednak niezły leniuszek i to zmusza ją, żeby faktycznie wejść do środka, jak chce zrobić siku. Od tamtej pory problem jest rozwiązany. Mam nadzieję, że to ci pomoże, miłego dnia!
    Przetłumaczony francuski
    Alain25
    Alain25 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Też szukałem rozwiązania w internecie i tak właśnie trafiłem na Twój post. Jakieś 6 dni temu kupiłem taką płytę z pleksy w markecie budowlanym. Myślałem, że będę musiał ją jeszcze przycinać, ale okazała się idealna. Dzięki za odpowiedź!
    Przetłumaczony francuski
    Alain25
    Alain25 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć Elodie.

Wysłałem ci wiadomość, ale nie mam pewności, czy ją dostałaś, więc napiszę jeszcze raz tutaj. Moja kotka robi dokładnie to samo i tak jak ty, spróbowałem zdjąć pokrywę z kuwety. Wtedy zaczęła się katastrofa – kicia sika na stojąco i pryska prosto na mebel, który stoi za kuwetą. Zamontowałem arkusz pleksi o wysokości 50 cm, szerokości 1 m i grubości 1 mm. Od tego czasu wszystko jest w porządku. Spróbuję dołączyć zdjęcie, które powie więcej niż długie tłumaczenia.

Pozdrawiam, Alain

Przetłumaczony francuski
    N
    Nekkoiska Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć! Miałam podobny problem co Mililou: mało ogarnięty kot. Cztery łapy w środku, hop i zaczynamy, nawet jeśli tyłeczek został na zewnątrz.

Zmieniłam kuwetę na taką z wejściem od góry. I moje życie się zmieniło! Miałam szczęście, bo moje dwa koty przyzwyczaiły się bardzo, bardzo szybko, ale szczerze wam polecam. Nie chcę tu wymieniać konkretnych marek, ale poszukajcie pod hasłem „kuweta z wejściem od góry”, na pewno coś znajdziecie, a szczerze mówiąc, to rewelacja.

Zajmuje prawie tyle samo miejsca co zwykła kryta kuweta, ale za to ścianki są bardzo wysokie. Dzięki temu kot może, jeśli chce, sikać na stojąco i kopać ile wlezie, a i tak nie rozniesie wam całego mieszkania.

Przetłumaczony francuski
    Pauline62570
    Pauline62570 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór, mój kot robi dokładnie to samo. Mam dwie kryte kuwety, ale on najpierw sika na siedząco, a pod koniec podnosi się i celuje prosto w ścianki wewnątrz (czasem sika nawet na siebie i na inne koty, które tam wchodzą). Co mam z tym zrobić? Proszę o pomoc!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dobry wieczór élodiee, rozumiem Panią, mam ten sam problem. Próbowałam już wszystkiego, od roku nic nie pomaga, po prostu myślę, że moja kicia nie jest zbyt rozgarnięta! lol… Rozkładam papierowe podkłady wokół kuwet i wymieniam je codziennie, to wykańczające, ale i tak kocham tę moją małą niezdarę! lol… Powodzenia i proszę dać znać, jeśli kiedyś znajdzie Pani rozwiązanie 👍
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dobry wieczór élodiee, rozumiem Panią, mam ten sam problem. Próbowałam już wszystkiego, od roku nic nie pomaga, po prostu myślę, że moja kicia nie jest zbyt rozgarnięta! lol… Rozkładam papierowe podkłady wokół kuwet i wymieniam je codziennie, to wykańczające, ale i tak kocham tę moją małą niezdarę! lol… Powodzenia i proszę dać znać, jeśli kiedyś znajdzie Pani rozwiązanie 👍
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

najpierw pogadaj z weterynarzem, a jeśli trzeba, zabierz ją na wizytę – może mieć jakieś problemy z drogami moczowymi.

po drugie, ja miałam taką sytuację z jednym z moich mruczków. Było to trochę inne, bo kupa lądowała w kuwecie, ale siku już na zewnątrz.

potem zaczął stawać obok kuwety, wyciągać z niej kupy i kłaść je obok.

Po wielu przemyśleniach i wypróbowaniu mnóstwa rzeczy (zmieniałam żwirek kilka razy, żeby przetestować chyba wszystkie możliwe), zauważyłam, że:

jak tylko w kuwecie za bardzo czuć mocz (musisz wiedzieć, że mam dwa koty i oba korzystają z tej samej kuwety), to Jaśnie Pan nie chce do niej wejść. W sumie logiczne, koty to straszne czyściochy!!

Przez jakiś czas kupowałam żwirek silikonowy, super wygodny, ale kosztuje majątek!! Myślę, że kontakt tych kryształków z łapkami mu nie pasował!! Nie lubi też żwirku zbrylającego, który jest bardzo drobny (taki jak piasek), więc ostatecznie kupiłam zwykły, prosty żwirek (dość tania marka z marketu...) i od tego czasu kot jest zachwycony.

Oczywiście codziennie sprzątam kupy, a cały żwirek wymieniam co 2-3 dni.

Zdjęłam też te drzwiczki z przodu, bo się ich bały. Myślę, że niedługo całkiem zdejmę górną pokrywę, bo mam wrażenie, że im przeszkadza, odkąd urosły.

Nigdy nie myję kuwety wybielaczem, bo jeden z moich mruczków kompletnie przez to świruje (podobno koty uwielbiają zapach chloru, więc unikaj sprzątania wybielaczem przy kuwecie czy gdziekolwiek indziej).

Myję po prostu wodą z mydłem, a od czasu do czasu dezynfekuję odrobiną Sanytolu.

Jak były młodsze, żwirek nie miał dla nich znaczenia. Teraz widzę, że zrobiły się bardzo wybredne co do tekstury, może z Twoją kicią jest tak samo.... z wiekiem robią się z nich straszne marudy!!! :D

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam.

Daj znać, co u Was, miłego dnia

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry,

Radzę Państwu jak najszybciej udać się do weterynarza. Miałam ten sam problem z moją kotką, Issis. Nie była w formie, dużo spała i sikała bardzo mało, na dodatek poza kuwetą. Po badaniach znaleźliśmy przyczynę – miała infekcję dróg moczowych i była całkowicie „zatkana” (co u samic zdarza się bardzo rzadko). Spędziła u lekarza 5 dni, była cewnikowana, dostawała kroplówki... Dzisiaj mija miesiąc, odkąd wróciła do domu. Je wyłącznie karmę zaleconą przez mojego weterynarza (Royal Canin Urinary) i czuje się dobrze. Życzę Państwu szybkiego znalezienia przyczyny problemu i proszę dać nam znać, co u Waszego kotka słychać.

Przetłumaczony francuski
    D
    Dockman Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć Elodie,

Zdejmij pokrywę z kuwety. Koty nie czują się bezpiecznie w tego typu zamkniętych toaletach, zwłaszcza jeśli są one dodatkowo schowane w ciasnym kącie czy łazience. W naturze kot, załatwiając swoje potrzeby, zachowuje czujność i musi widzieć, co dzieje się wokół niego. Z kotami domowymi jest dokładnie tak samo. Zamknięta kuweta w ograniczonym pomieszczeniu to dla niego po prostu za dużo.

Dalej – jeśli w otoczeniu Twojego kota nic się nie zmieniło, kuweta jest regularnie czyszczona, żwirek jest cały czas tej samej marki i atmosfera w domu też pozostała bez zmian, to radzę pokazać go weterynarzowi.

Przyczyną może być infekcja dróg moczowych. Koty cierpiące na zapalenie pęcherza, kamienie nerkowe itp. często zaczynają kojarzyć kuwetę z bólem. Niektóre z nich próbują załatwiać się w innych miejscach, żeby przynieść sobie ulgę. Twój kot i tak stara się trzymać blisko kuwety, ale ostatecznie załatwia się tuż obok niej.

I bardzo ważne: pod żadnym pozorem nie myj zabrudzonego miejsca na podłodze wybielaczem!

Tak czy inaczej, zacznij od zdjęcia tej pokrywy – to będzie dla Ciebie pierwsza ważna wskazówka.

Miłego dnia!

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 12

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post