Skuteczny środek na muchy bezpieczny dla kotów

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! :)

Piszę do Was, bo mam spory problem z jednym z moich kotów.

W domu, w którym mieszkaliśmy wcześniej, często pojawiały się muchy, które przylatywały z pobliskiej stajni i gryzły. Od tego czasu mój kot ma fobię na punkcie much – biega jak szalony, chowa się i momentami trudno go opanować.

W nowym mieszkaniu do tej pory latem nie było much, ale sąsiad z dołu właśnie się wyprowadził i zostawił po sobie śmieci z ostatnich trzech lat! Przez to mam teraz plagę wielkich much (na szczęście nie karaluchów!).

Mój kot przez to po prostu nie daje rady żyć – mało śpi, a każde wyjście do miski z jedzeniem czy wodą to dla niego prawdziwa operacja komandosa.

Szukam czegoś skutecznego na muchy, co jednocześnie nie będzie toksyczne dla moich kotów. Dyfuzory do kontaktu i spraye w aerozolu są trujące, podobnie jak dyfuzory olejków eterycznych. Próbowałam już doniczek z miętą, woreczków z wodą, pułapek z octu jabłkowego, ale nic nie działa.

Powiesiłam lepy na muchy, ale ich skuteczność też nie jest powalająca. Macie może jakieś sprawdzone sposoby, które możecie mi polecić?

Dzięki! :)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Cześć,

Tak, rozwiesiłam lepy, ale o dziwo nie są zbyt skuteczne. Próbowałam nawet posmarować podstawę octem jabłkowym, żeby je bardziej zwabić, ale niewiele się ich złapało. A co do tych naklejek na szyby, to pewnie działają na podobnej zasadzie. Ale mój weterynarz odradzał mi niektóre z nich, bo wydzielają olejki eteryczne.

Na razie kupiłam zwykłą łapkę na muchy, żeby chociaż trochę ogarnąć sytuację.

W każdym razie dzięki za pomoc :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć,

Ja używam takich lepów w formie taśm do zawieszenia, oczywiście wysoko, poza zasięgiem kotów. Nie mają w sobie żadnych toksycznych substancji. No fakt, może i wyglądają kiepsko i robi się trochę „fuj”, jak już się nałapie sporo martwych much, ale za to są skuteczne.

Są też dostępne takie okrągłe naklejki na okna, ale moim zdaniem to niezbyt dobre rozwiązanie. Są pokryte substancją toksyczną dla much – kiedy ją zjedzą, padają martwe. Nawet jeśli nakleisz je wysoko, poza zasięgiem kota, to muchy są przecież zatrute, więc nie byłoby to dla niego zbyt zdrowe, gdyby taką upolował i zjadł...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Haha, no tak, wielki drapieżnik boi się małego robaczka ^^

Myślałam o moskitierze, ale wtedy odcięłabym im dostęp do ich wielkiego balkonu, a one uwielbiają się tam tarzać.

Nie przepadam za zabijaniem żywych stworzeń, więc miałam trochę oporów przed robieniem tego własnoręcznie, no ale chyba nie mam wyjścia i muszę ruszyć na polowanie na muchy...

Dzięki za pomoc :)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć

Kotek, który boi się much? Lol, nigdy czegoś takiego nie widziałam

A tak już całkiem serio – moja córka ma ten sam problem, bo mieszka niedaleko gospodarstwa

Muchy to prawdziwa udręka, oj tak, wiem coś o tym 👌

Najlepiej założyć moskitiery w oknach, a do tego lepy, które też super się sprawdzają. Może i nie zdobią wnętrza, ale przyznaję, że są skuteczne. No i oczywiście łapka na muchy

Ale pamiętaj, że to tylko mocno ograniczy ich liczbę, bo zawsze jakaś się jednak przemknie

Sama próbowałam różnych naturalnych sposobów i nic nie pomaga, zawsze te 2 czy 3 muchy i tak wlecą do środka

Więc moją najlepszą przyjaciółką jest łapka na te sztuki, którym uda się wejść do środka 👍

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post