Bezdomny kot sika na drzwi wejściowe

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

chciałabym znaleźć rozwiązanie mojego problemu...

Ponad rok temu wprowadziliśmy się do domu w mieście przy ulicy, po której błąka się mnóstwo kotów... Same koty nam nie przeszkadzają, poza tym jednym, który sika na ścianę przy drzwiach wejściowych! Robi to zawsze w tym samym miejscu. Możecie sobie wyobrazić ten „cudny zapach”, który roznosi się po całym domu.

Po pierwsze, nie rozumiem, dlaczego ten kot sika akurat pod moimi drzwiami, skoro nie mam w domu kota (mam tylko małego pieska...). Ale przede wszystkim: jak sprawić, żeby przestał sikać na moją ścianę??? Czy są na to jakieś skuteczne sposoby???

Dzięki za wasze odpowiedzi

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

18 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Cześć!

Możesz spróbować odwrócić tę sytuację. Kot to czyste zwierzę i nie załatwia się tam, gdzie je. Postaw miskę z karmą przed drzwiami. Wtedy uzna to miejsce za swoją jadalnię i przestanie tam sikać.

Nie sądzę, żeby to był dobry pomysł 👎 Naprzeciwko mojego domu stoi opuszczony budynek z działką, na której zadomowiły się bezpańskie koty... jest ich tam około dziesięciu, więc jak postawię miskę pod drzwiami, to już w ogóle nie wejdę do własnego domu 👈

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć

Możesz spróbować odwrócić tę sytuację. Kot to czyste zwierzę i nie załatwia się tam, gdzie je. Postaw miskę z karmą przed drzwiami. Zacznie kojarzyć to miejsce z jedzeniem i przestanie tam sikać.

To tylko z pozoru dobry pomysł – ryzykujesz, że przyciągniesz wszystkie koty z okolicy, a kiedy któregoś dnia nie wystawisz miski pod drzwi, będą miauczeć i drapać, żeby się o nią dopomnieć.

Przetłumaczony francuski
    F
    Fc94 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

Możesz spróbować odwrócić tę sytuację. Kot to z natury bardzo czyste zwierzę i nie załatwia swoich potrzeb tam, gdzie je. Postaw miskę z karmą przed swoimi drzwiami. Wtedy uzna to miejsce za swoją „jadalnię” i przestanie tam sikać.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Spróbuj mieszanki białego octu z sodą oczyszczoną (którą bez problemu dostaniesz w aptece, a nawet w zwykłym supermarkecie) i cytryną.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nie masz kota, więc on zaznacza to miejsce jako swoje. Im częściej będziesz usuwać te ślady, tym częściej będzie wracał, żeby zrobić to od nowa, nawet jeśli użyjesz odstraszaczy, które i tak zmyje deszcz.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

biały ocet może trzymałby zapach nieco dłużej? Chociaż koty mają bardzo czułe nosy, więc może cytryna będzie na nie działać.

Próbowałem już białego octu... Ale nic to nie dało.

Przetłumaczony francuski
    Farfalla56
    Farfalla56 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Przewaga octu nad cytryną polega na tym, że on się nie lepi! Bo po tej cytrynie... Twoje drzwi będą ostatecznie bardziej brudne od niej niż od samego moczu.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To pewnie po prostu ich trasa, koty znaczą swoje ścieżki moczem. Wydaje mi się, że to znakowanie jest przeznaczone dla samego kota i innych mruczków z okolicy, a nie dla twojego psa.

A potem inne koty z sąsiedztwa przychodzą „odczytać wiadomość” i zostawiają swoją odpowiedź: i tak w kółko! Drzwi twojego domu stają się centrum informacyjnym dla całej kociej społeczności! 😁

W takim razie to faktycznie nie jest skierowane do psów – one mają swoje własne kanały komunikacji.

Cookifie: Nie masz płynu do naczyń? Kurczę, to jak Ty chronisz swoje rośliny przed mszycami? No nic, spróbuj samej cytryny, ale obawiam się, że jej zapach może zbyt szybko wywietrzeć. Może ocet spirytusowy trzymałby się dłużej? Chociaż koty mają bardzo czułe nosy, więc może ta cytryna jednak na nie wystarczy.

Przetłumaczony francuski
    Aurore Boréale
    Aurore boréale Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To pewnie po prostu kocia trasa. Koty znaczą swoje ścieżki moczem i wydaje mi się, że to znakowanie jest skierowane do niego samego i innych kotów, a nie do Twojego psa.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 18

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post