Czy mogę zdjąć kołnierz mojej kotce?

L
Leakebli34 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Moja kotka była sterylizowana w piątek rano. Wieczorem w domu od razu zdjęła sobie opatrunek. W sobotę zabrałam ją więc z powrotem, żeby założyli jej kołnierz. Dziś mamy niedzielę, kotka nosi go już od ponad 24 godzin i w ogóle się nie rusza, nie je, nie pije ani nie korzysta z kuwety. Próbowałam jej go na chwilę zdjąć, żeby chociaż trochę zjadła, ale i tak nie chciała pić ani iść do kuwety. Musiałam go założyć z powrotem, bo zaczęła majstrować przy szwie. Nie wiem co robić... zastanawiam się, czy jeśli zdejmę jej kołnierz, to faktycznie może dojść do tego, że wyrwie sobie szew? Dodam, że od piątku ma tylko jeden szew zewnętrzny. Tak mi jej szkoda, ona naprawdę nie akceptuje tego kołnierza. Zdjęłam górę od kuwety, stawiałam miseczki z wodą na różnych wysokościach, ale nic nie pomaga... macie dla mnie jakieś rady?

Z góry dziękuję za pomoc.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • N
    Nihiliya Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Moja kotka była dzisiaj rano sterylizowana. Pamiętając jej poprzednią operację, kiedy miała usuwaną listwę mleczną i nosiła ubranko pooperacyjne (co przysporzyło mi sporo problemów: pierwszego dnia się na nie zsikała, a w kolejne dni udawało jej się je samej zdejmować), tym razem zdecydowałam się na kołnierz. Widzę jednak, że to stresuje ją jeszcze bardziej i najbardziej boję się tego, że jemu też da radę i jakoś go zdejmie.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Sorki, przeoczyłam Twój post, ale moje dwie sunie są już po sterylizacji. Pierwsza miała zabieg w zeszłym miesiącu, a druga w zeszły czwartek. Obie nosiły body:

Na początku trochę dziwnie im się w tym chodziło, ale potem się przyzwyczaiły.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

W przypadku Caitline może to być uzasadnione (tymczasowo zaszyte oko), ale racja, przy sterylizacji lepiej postawić na alternatywy.

Swoją drogą widziałem, że wymyślili jakieś nowe rodzaje kołnierzy dla kotów, ale nie wiem, ile to jest warte i jak się sprawdza w praktyce.

Przetłumaczony francuski
    Werewolf1
    Werewolf1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Podobno ten kołnierz to nic fajnego...

Przetłumaczony francuski
    C
    Caitlinebbc Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki za odpowiedź! W takim razie zostawię mu kołnierz, a jutro zadzwonię do weterynarza, żeby kupić body – dzięki, nie wiedziałam wcześniej o takim rozwiązaniu. Jestem studentką i nie mam dzieci, więc niestety nie mam pod ręką żadnych niemowlęcych ubranek, które mogłabym poświęcić 😭

Cześć! Mój maluch też nosi kołnierz już od 8 dni (wrzód rogówki na tle herpeswirusa) i pierwsze dni były naprawdę ciężkie, prawie w ogóle się nie ruszał, zupełnie nie miał na to ochoty. Zgodnie z zaleceniami weterynarza podaję mu kapsułkę Zylkene (preparat uspokajający) i krople Bacha z pipety. Przez pierwsze dni starałam się go motywować do jedzenia, picia, załatwiania potrzeb i chociaż odrobiny ruchu, ale tak, żeby go za bardzo nie wyręczać!

Nie traćcie nadziei! Nawet jeśli serce pęka, gdy patrzy się na te nasze kochane pyszczki w takim stanie, to maluchy powoli się przyzwyczajają! 🙂

Przetłumaczony francuski
    L
    Leakebli34 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki za odpowiedź!

W takim razie zostawię mu kołnierz, a jutro zadzwonię do weterynarza, żeby kupić mu body – dzięki, nie wiedziałam wcześniej o takim rozwiązaniu. Jestem studentką i nie mam dzieci, więc niestety nie mam pod ręką żadnych ubranek niemowlęcych ani niczego, co mogłabym poświęcić 😭

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć!

Tak jak Monique, radzę ci albo ubranko pooperacyjne (body), albo bandaż, jeśli nie masz body.

Mało który kot dobrze znosi kołnierz, moim zdaniem to rozwiązanie zupełnie nie sprawdza się u kotów.

Wszystko zależy od budowy zwierzaka, ale jeśli nie masz pod ręką ani jednego, ani drugiego, to na szybko można coś wyczarować: jeśli kotek jest mały, wystarczy wyciąć otwory w skarpetce bez pary, a jeśli jest większy – w zniszczonych rajstopach. Pamiętaj tylko, żeby pod spód, bezpośrednio na ranę, położyć kompres, żeby uniknąć obcierania i podrażnień.

Przetłumaczony francuski
    M
    Mike64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Niebezpieczeństwo polega na tym, że jeśli zdejmiesz jej kołnierz, to zacznie lizać ranę... ryzykuje wtedy infekcję albo wyciągnięcie szwów... Jej język jest szorstki i takie lizanie po prostu uszkodzi bliznę...

I to nie jest kwestia 24 godzin, ale raczej minimum 8–10 dni, zanim rana całkowicie się zagoi.

Możesz jej zdjąć kołnierz, ale wtedy musisz jej pilnować non stop, 24 godziny na dobę, żeby go nie ruszała... albo załóż jej body niemowlęce na bliznę... Wielu właścicieli tak robi, a weterynarze czasem sami je oferują...

Możesz też przygotować takie ubranko samodzielnie z dziecięcego body – w internecie znajdziesz tutoriale, albo kupić gotowe w sklepach zoologicznych online.

Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post