Gruczoły okołoodbytowe

Yume
Yume Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, sorki za ten niezbyt przyjemny temat. To już drugi raz, kiedy moja kicia opróżnia gruczoły okołoodbytowe podczas pieszczot. Ostatnio zdarzyło się to jakiś miesiąc czy dwa temu. Szukałam informacji na różnych stronach i wyczytałam, że dzieje się tak w sytuacjach stresowych albo gdy gruczoły są zapchane... Moja kicia jest bardzo lękliwa i z natury dość zestresowana, ale w obu przypadkach stało się to w momentach, kiedy wcale nie była w stresie. Jak myślicie, czy to może się zdarzać też wtedy, gdy kot jest szczęśliwy, czy to raczej sygnał, że ma jakiś problem i trzeba iść do weterynarza?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Yume
    Zgłoś
    Tak, to faktycznie taka brązowa ciecz, mniej lub bardziej ciemna. W obu przypadkach, kiedy przytrafiło się to mojej kici, to nie była kwestia stresu (choć moja kotka jest bardzo strachliwa), bo stało się to w momentach, gdy sama przyszła na pieszczoty i była zupełnie zrelaksowana. Jeśli to się powtórzy, też pójdę do weterynarza, żeby sprawdzić, czy nie zrobił się jej jakiś ropień albo coś w tym stylu, ale na razie nie mam takiego wrażenia.
    Przetłumaczony francuski
    H
    Happycats73 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, jaki kolor ma wydzielina z gruczołów okołoodbytowych? Mój kot wypuścił brązowy płyn na mojego synka, który ma dopiero 2 miesiące, i bardzo się tym martwię. Jutro będę dzwonić do weterynarza, ale chciałabym się już teraz upewnić, czy to na pewno pochodzi z jego gruczołów.
    Przetłumaczony francuski
    Yume
    Zgłoś

Cześć Yuna, każdy kot je ma. Jeśli się nie mylę, to te dwa małe otwory po obu stronach odbytu. Z zasady opróżniają się one automatycznie podczas wypróżniania (co może wyjaśniać, dlaczego czasem tak strasznie śmierdzi). Zadzwoniłabym do weterynarza, chociaż nie mam wrażenia, żeby to był problem zdrowotny, bo nie wygląda to na opuchnięte ani zainfekowane, mała nie szoruje pupą po podłodze (nie saneczkuje) i nie wydaje się, żeby miała problemy z wypróżnianiem (ale mogę się mylić). Na szczęście tym razem siedziałam i oberwał tylko mój szlafrok, bo za pierwszym razem leżałam, a Yume ma zawsze ten sam rytuał: kiedy przychodzi ze mną spać, najpierw jest sesja ugniatania łapkami, oczywiście wypinając się tyłem do mnie, zanim się odwróci do głaskania, więc dostałam prosto w twarz. To nie był najlepszy moment w moim życiu, ale z bobasami czy nawet większymi dziećmi też tak bywa – potrafią na nas zwymiotować albo załatwić się przy zmianie pieluchy. Dobra, po tej chwili czystej poezji, życzę Wam wszystkim wszystkiego najlepszego w 2022 roku.

Przetłumaczony francuski
    K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Też mam jednego kota, który jest bardzo lękliwy. Kiedy już zdecyduje się przyjść na pieszczoty i się do mnie przytulić, wydziela silny zapach z okolic pupy, mimo że nic z niego nie wycieka, a to wszystko podczas mruczenia. Jest wykastrowany.
    Przetłumaczony francuski
    Yuna La Ficelle
    Yuna la ficelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Właśnie usiadłem do jedzenia, bo zaraz kładę się spać, więc nie odpowiadajcie, jeśli to dla was zbyt obrzydliwe przy posiłku, ale tak mnie to zastanawia... To nie pierwszy raz, kiedy widzę temat o gruczołach okołoodbytowych, a u nas nigdy nie było nawet cienia problemu w tym obszarze...

Czy wszystkie koty je mają, czy to się pojawia tylko w razie jakichś problemów zdrowotnych?

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Po świątecznych czekoladkach czas na... tematy gruczołowe! Z tego co wiem, jeśli kot opróżnia gruczoły okołoodbytowe poza sytuacjami stresowymi, to znaczy, że nie oczyszczają się one naturalnie podczas robienia kupki. Zdarza się to u kotów, które mają zaparcia lub, wręcz przeciwnie, biegunkę. Naturalny mechanizm ich opróżniania podczas wypróżniania zostaje wtedy rozregulowany. Jeśli sytuacja często się powtarza, najlepiej skonsultować się z weterynarzem, żeby sprawdzić, czy przy gruczołach nie pojawiła się jakaś zmiana lub zgrubienie (nawet bardzo małe).
    Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post