Kanapy rozkładane typu „rapido” są śmiertelnie niebezpieczne dla kotów!

S
Silva85 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Właśnie straciliśmy w nieszczęśliwym wypadku naszą malutką Queen, która miała zaledwie 10 miesięcy... Adoptowaliśmy ją tego lata razem z jej bratem Eaggle’em i siostrą Kiss, bo od razu zakochaliśmy się w tym mruczącym i nierozłącznym rodzeństwie.

Wiedząc, że kociaki uwielbiały wchodzić pod rozłożoną kanapę, żeby się tam bawić, zawsze sprawdzaliśmy wszystko przed jej złożeniem... Ale od kilku dni dziewczynki miały ruję i czekając na sterylizację, spały w pokoju mojej córki, podczas gdy samiec zostawał ze mną. Oba pomieszczenia dzielą 4 pary drzwi i 2 korytarze... Jak co rano, zerknęłam na łóżko piętrowe córki (nie przyglądając się zbyt mocno, bo mam lęk wysokości), żeby upewnić się, że „dziewczyny” tam są, i wypuściłam Eaggle'a do ogrodu. Myślałam, że wszystkie nasze futrzaki są poza salonem i tym razem, wyjątkowo, złożyłam kanapę jednym szybkim ruchem, nie zaglądając pod materac. Nie poczułam żadnego oporu i kompletnie nic nie usłyszałam.

Nasza malutka, kochana i psotna Queen zginęła w mgnieniu oka.

Nie wiem, co pomyliłam z jej futerkiem na łóżku córki i wciąż nie mam pojęcia, jak udało jej się przedostać do salonu. W kółko odtwarzam w głowie moment, w którym składałam tę przeklętą kanapę... i tę straszną chwilę, gdy ją znaleźliśmy, kiedy było już za późno.

Potem obejrzałam jej ciałko z każdej strony i kilkakrotnie uruchomiłam mechanizm, żeby zrozumieć, co dokładnie się stało.

Queen zginęła na miejscu – najniższe rurki stelaża złamały jej kręgosłup.

W całym tym nieszczęściu nasza kicia miała o tyle „szczęścia”, że śmierć przyszła nagle i nie cierpiała... inaczej niż w przypadku innych kotów, których właściciele opisują ich agonię na innym forum. Wiele mruczków umierało powoli przez uduszenie, nie mogąc nawet miauczeć. Podobno wielu właścicieli bezskutecznie prosiło producentów sof typu rapido o podniesienie mechanizmu lub chociaż ostrzeganie kupujących o niebezpieczeństwie dla ich pupili. Na razie nic nie zmusza producentów do informowania o zagrożeniu, jakie te kanapy stanowią dla kotów i innych małych zwierząt.

Ja osobiście zamierzam wymienić kanapę na taką z innym systemem, może mniej wygodnym, ale zostawiającym pod spodem wystarczająco dużo miejsca dla kota po złożeniu. Póki co, w ogóle jej nie rozkładam do spania... nie chcę ryzykować, że któryś z naszych kochanych zwierzaków znów się tam wślizgnie.

Nie przywrócimy Queen życia ani nie uciszymy naszego bólu, ale mam nadzieję, że dzięki mojej historii, którą zamierzam opublikować na różnych stronach, uda się uratować inne zwierzaki i uniknąć kolejnych dramatów.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • B
    Billy13 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Przytrafiło mi się dokładnie to samo. Mój mały Billy, który ma 7 miesięcy, od małego miał zwyczaj wchodzenia pod kanapę, gdy tylko była rozłożona... Zawsze, zanim ją złożę, sprawdzam, czy nie ma go w pokoju. W tę niedzielę, 8 lutego 2025 roku, poprosiłam mojego 9-letniego syna i Billy’ego, żeby zeszli z kanapy, bo chciałam ją złożyć. Widziałam, jak obaj idą do pokoju obok. Stanęłam przy kanapie, żeby złożyć kołdrę na pół i przerzucić ją na szezlong. Zapytałam syna: „gdzie jest Billy?”. Odpowiedział, że wszedł pod jego łóżko! Zamknęłam kanapę, nie czując żadnego oporu... Po 10 minutach zaczęłam szukać Billy’ego, ale na próżno! Szukałam na balkonie, w sypialni itd. Otworzyłam kanapę i przeżyłam koszmar – mój Billy już nie żył. Myślę, że on też zginął na miejscu. Strasznie się obwiniam, że go nie zauważyłam! Jestem załamana. Musiał tam przemknąć w momencie, gdy rzucałam kołdrę na szezlong. Myślę, że trzeba zabezpieczać takie dojścia jakąś siatką po bokach albo zamykać zwierzęta w innym pokoju. W każdym razie w przyszłości na pewno nie pozwolę, żeby mój kolejny kot wchodził pod tę przeklętą kanapę.

Pozdrawiam serdecznie.

Przetłumaczony francuski
    S
    Shiotara Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hej, naprawdę bardzo ci współczuję. Dosłownie to samo stało się z małym kotkiem mojej babci, który miał 4 miesiące. Moja mama go pilnowała, a potem poszła odłożyć poduszkę do sypialni babci. W ciągu zaledwie 10 sekund wślizgnął się pod kanapę – myśleliśmy, że poszedł w głąb salonu. Nie widziałem, jak wchodzi pod tę cholerną kanapę, no i w końcu ją złożyliśmy. Wiecie, co było dalej... Zginął na miejscu, zmiażdżyło mu kręgosłup na wysokości karku. Na początku próbowałem jeszcze robić mu masaż serca, ale szybko zauważyłem krew wypływającą z pyszczka i nosa. Czyli masaż przynajmniej działał, ale to i tak by nic nie zmieniło, nie dałoby się go uratować.

Ta pieprzona kanapa to prawdziwe niebezpieczeństwo, trzeba być mega czujnym, wręcz popadać w paranoję. Nawet trzymając kota na rękach w momencie składania kanapy, jest to ryzykowne.

Przetłumaczony francuski
    B
    Billy13 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór

Bardzo współczuję Wam tej straty...

Spotkało mnie dokładnie to samo, to był prawdziwy „koszmar”. Stało się to z moim 7-miesięcznym kotkiem (dwa tygodnie temu). Mimo całej mojej ostrożności – widziałam, jak wychodzi z salonu z moim synem – w czasie, gdy składałam kołdrę i rzucałam ją na szezlong, kotek musiał wrócić z tarasu akurat w momencie, gdy rzuciłam pościel! Zapytałam jeszcze syna, zanim złożyłam tę przeklętą kanapę, gdzie jest kot? Odpowiedział mi, że jest u siebie pod łóżkiem. Złożyłam kanapę, nie poczułam żadnego oporu, nie było słychać żadnego miałczenia... Poszłam zmywać naczynia i po 10 minutach zaczęłam szukać malucha. Przeszukałam całe moje dwupokojowe mieszkanie, aż w końcu otworzyłam kanapę i przeżyłam totalny szok. Mój malutki kotek odszedł po cichu, bez żadnego dźwięku... Nie miał w zwyczaju tam wchodzić, kiedy składałam łóżko. Ciągle odtwarzam tę sytuację w głowie i wciąż nie rozumiem, jak mogło dojść do tego, że go nie zauważyłam! Wszyscy jesteśmy bardzo smutni, to naprawdę straszna sytuacja.

Aby uniknąć takich wypadków, trzeba zamykać nasze koty i psy w innym pokoju na czas składania mebli. 🙏

Przetłumaczony francuski
    liquid_paper
    Liquid_paper Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Czy duży pies może się tam zaklinować? Raczej nie, ale mały już tak. Nie wydaje mi się, żeby dla Tootsie istniało tu jakieś realne ryzyko, ale mimo wszystko pamiętaj, żeby to sprawdzić na wypadek, gdybyś chciał zmienić ustawienie kanapy.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Bardzo współczuję wszystkim, którzy przeżyli jakieś dramaty związane z rozkładanymi kanapami. Mam małe pytanko: czy dla psów to też jest tak samo niebezpieczne? Mam u siebie kanapę z funkcją spania, której nigdy nie rozkładam i raczej nie mam zamiaru tego robić, zwłaszcza że stoi w salonie z aneksem kuchennym. Ale po tych wszystkich historiach strasznie bałabym się o Tootsie, gdybym jednak kiedyś musiała ją rozłożyć.
    Przetłumaczony francuski
    liquid_paper
    Liquid_paper Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki, dobrze wiedzieć!

Przetłumaczony francuski
    Valo-my
    Valo-my Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór, Właśnie wyjęliśmy naszego pięknego, 9-miesięcznego rudego kotka o imieniu Caramel z kanapy z systemem szybkiego rozkładania. To był straszny, gwałtowny wypadek, który zostawił mnie i mojego partnera w ogromnym bólu. Rozłożyłam kanapę w czwartek wieczorem, żeby przygotować dodatkowe miejsce do spania, i złożyłam ją niemal natychmiast, bo nie była już potrzebna. Kiedy kładłam się spać – jak co wieczór w towarzystwie moich 4 ukochanych kotów – Caramela nie było. Przestraszyłam się, że może wykorzystał nieuwagę gości i wymknął się na zewnątrz. Od razu wybiegłam go wołać. Piątek, sobota i dzisiaj – po Caramelu ani śladu. Jesteśmy w całkowitej rozpaczy. Dziś przy kolacji jeszcze raz analizowaliśmy krok po kroku tamten wieczór, żeby znaleźć jakieś wyjaśnienie. Postanowiliśmy ponownie rozłożyć tę kanapę i ku naszemu ogromnemu nieszczęściu, znaleźliśmy tam martwego Caramela. Jego główka utknęła między prętami mechanizmu. Takie kanapy to śmiertelne niebezpieczeństwo dla naszych małych zwierzaków! Pozbędę się jej, bo nie wyobrażam sobie trzymać w salonie mebla, który bez przerwy przypominałby mi o śmierci mojego kota. Nie chcę też ryzykować kolejnego wypadku z moimi pozostałymi trzema kotkami. Podpisuję się pod wcześniejszymi opiniami – powinno się głośno mówić o tym, jak niebezpieczne są takie meble w domach, w których mieszkają małe zwierzęta. Życzę Wam wszystkim dużo siły w tych trudnych chwilach, przez które musimy teraz przejść. 😺💔Dla Caramela
    Przetłumaczony francuski
    Cilia
    Cilia Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dobry wieczór. To niebezpieczne dla wszystkich naszych małych pupili, w tym kotów i królików, bo mój króliczek miniaturka Skippy właśnie spotkał ten smutny los. Szukałam go godzinami, zanim pomyślałam, żeby zajrzeć pod kanapę. Raz na trzy lata ją rozłożyłam – tę kanapę, której i tak chciałam się pozbyć, bo była stara. Gdybym tylko wiedziała wcześniej 🫤 Jeden nieszczęśliwy ruch wystarczył, by zgasić jego małe życie. Miał tylko 3 lata, był uroczym króliczkiem, czystym, nigdy nie chorował, po prostu kochany uszak, biedne serduszko. Mam tylko nadzieję, że nie czuł nadchodzącej śmierci. Tak jak wy, mam ogromne wyrzuty sumienia, że nie pomyślałam, żeby sprawdzić to wcześniej. Jestem w wielkim smutku i ciągle tylko myślę: co by było gdyby...
    Przetłumaczony francuski
    S
    Silva85 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Strasznie mi przykro z powodu Twojej kici, to musiało być coś okropnego znaleźć ją w takim stanie. Bardzo dziękuję za tę informację, bo sama planowałam zmienić kanapę na model typu rapido, ale teraz na pewno nie będę ryzykować przy moich trzech kotach. Będę podawać to ostrzeżenie dalej, gdzie tylko się da.

Cieszę się, że moja historia Cię ostrzegła... zanim zdążyłaś zmienić kanapę. Ciesz się każdą chwilą ze swoimi trzema mruczącymi futrzakami :)

Przetłumaczony francuski
    K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Bardzo mi przykro z powodu tego, co Cię spotkało. Wszystkie rozkładane kanapy są niebezpieczne. Moja zwykła wersalka też, bo kiedy ją składasz czy rozkładać, nigdy nie masz pewności, czy kot nagle nie wbiegnie, żeby schować się w środku w skrzyni na pościel.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 14

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post