Kuweta dla kota w toalecie

X
Xnighem Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Mam 6-miesięcznego kotka i zupełnie nie radzę sobie z nieprzyjemnym zapachem z jego kuwety. Choć sprzątam ją kilka razy dziennie, nic to nie pomaga.

Zastanawiam się więc nad przeniesieniem jej do toalety. Myślicie, że to dobry pomysł? Drzwi byłyby cały czas lekko uchylone, żeby kotek miał do niej swobodny dostęp.

Nie znalazłam żadnych przeciwwskazań, ale w razie wątpliwości wolę was podpytać.

Czy to będzie dobre rozwiązanie?

Dzięki!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Yuna La Ficelle
    Yuna la ficelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ja tam nigdzie nie używam żadnej chemii, tylko ocet i soda!

Tym bardziej że mam właśnie szambo...

Ale ogólnie to chyba właśnie w tym miejscu najczęściej używa się tego produktu, tak mi się przynajmniej wydaje...

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Wybielacz do toalety? Mam nadzieję, że Twój dom jest podłączony do kanalizacji miejskiej, bo jeśli masz szambo, to tylko skomplikujesz sobie życie!!
    Przetłumaczony francuski
    Yuna La Ficelle
    Yuna la ficelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Skoro wszyscy się tak rozkręcili, to ja też.

Skróciłam mój pierwszy post, bo myślałam, że nie potrzebujecie aż takich szczegółów: jeśli uważam, że kuweta ma jak najbardziej swoje miejsce w toalecie, to dlatego, że moje koty chodzą za mną do łazienki i naśladują mnie w tym samym czasie 😂 a nawet i z lekkim opóźnieniem. Moim zdaniem to bardzo dobre miejsce, tym bardziej że w toalecie często używa się chloru czy wybielacza, co przecież świetnie współgra z kocimi upodobaniami.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Sporo kotów tak robi – chodzą za nami do łazienki czy toalety, pewnie żeby nas dopingować albo sprawdzić, czy dobrze się myjemy 😁

Jak ona mówi, że kuweta stoi w salonie, to nie jestem fanem takiego rozwiązania. Sam tak przez jakiś czas robiłem i szczerze mówiąc, mało to przyjemne, jak ma się gości. Nieważne, jaki masz żwirek, jak sprawa jest „świeża”, to nie ma zmiłuj, a one oczywiście mają idealne wyczucie czasu 😆 goście nie wychodzą z tego bez szwanku. W przedpokoju to według mnie też słaby pomysł.

W każdym razie to tylko teoria, a niektóre koty adaptują się do sytuacji łatwiej niż inne.

Doszedłem do wniosku, że dla wielu osób po prostu nie ma miejsca idealnego, jednak u kotów, które mają problemy z czystością, lokalizacja kuwety może być częścią problemu.

I jeszcze jedno – nawet jeśli ona ma rację, że to one bardziej starają się dostosować do nas niż my do nich, to z tym „zaciskaniem zębów” przez koty trzeba zachować dystans. To nie jest żadne znęcanie się, jeśli nie zapewnimy im idealnie wymarzonego miejsca, ale w przypadku kota, który wykazuje oznaki stresu (czyli taki typowy profil pacjenta, którego behawiorysta widuje regularnie), nie można tego aspektu bagatelizować.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Zgłoś
    Obejrzałem ten filmik, no ciekawe to jest. Domyślam się, że to właśnie dlatego jeden z moich kotów lubi wpadać do łazienki, kiedy tam jestem (czasem po to, żeby zrobić siku, ale najczęściej po prostu po to, żeby sobie trochę „pogadać”). Swoją drogą uświadomiłem sobie, że ten sam kot przychodził do mnie do toalety też w poprzednim mieszkaniu, jeśli tylko nie domknąłem drzwi, mimo że kuwety tam wcale nie było.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nie ma mowy o stawianiu kuwet w przejściu (pierwszy raz o czymś takim słyszę)

Cześć Docline

nie chodziło mi o korytarz czy wejście, ale też nie o jakiś całkiem odizolowany kąt. Powtarzam – sama tego nie stosuję, ale zerknij na link na końcu wiadomości, jeśli uważasz, że gadam głupoty. Jest to tam sensownie uargumentowane. Tylko nie oglądaj do samego końca, bo tam już jest reklama, ale wszystko co ważne jest do 3:20 minuty. Mówiła o tym już we wcześniejszym filmiku, ale nie chce mi się go teraz szukać 😁

https://www.youtube.com/watch?v=77OsCyDzado

możesz mi zarzucić, że nie oglądam filmików wyłącznie o kotach, ale nie oskarżaj mnie o robienie reklamy, jeśli mówię, że przeglądając jej kanał można się sporo dowiedzieć. To mi odpowiedziało na większość pytań, które miałam na początku

Przetłumaczony francuski
    D
    Domiaramis Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    U nas przed remontem kuweta stała w łazience, dokładnie we wnęce między ścianą a toaletą. Mój kot uwielbiał przychodzić na swoje poranne siku w tym samym czasie, co ja. Od roku kuweta stoi w spiżarni i kiciuś bardzo szybko przyzwyczaił się do nowej lokalizacji. Mój drugi kot woli załatwiać swoje potrzeby na zewnątrz, chyba że akurat jest jakaś nagła sytuacja – wtedy korzysta z tej samej kuwety.
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Zgłoś
    W moim obecnym domu obie kuwety stoją w toalecie (jedna kryta, a druga otwarta. Mam teraz dwa koty). W poprzednim mieszkaniu trzymałam je w łazience. Nie ma mowy, żeby stawiać kuwety w przejściu (pierwszy raz o czymś takim słyszę). Zawsze robię mieszankę z co najmniej trzech różnych rodzajów żwirku, żeby uzyskać teksturę, która odpowiada kotom, a mi ułatwia sprzątanie na bieżąco. (Sprzątam po każdym siku czy kupie i od razu dosypuję tyle samo świeżego żwirku).
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Czy Twój kot jest wykastrowany? Jeśli nie, to zupełnie normalne, że jego mocz ma tak intensywny zapach. Po kastracji – a to już najwyższy czas, żeby to zrobić – będzie znacznie lepiej. Co do stawiania kuwety w łazience, to czemu nie, ale pamiętaj, że niektóre koty nie lubią mieć jej w ciasnym kącie. Musisz po prostu sprawdzić, czy Twój pupil to zaakceptuje.
    Przetłumaczony francuski
    Yume
    Yume Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, znam sporo osób, które trzymają kuwetę w łazience i ich kotom zupełnie to nie przeszkadza. Moja stoi w kuchni, bo nigdzie indziej nie mam po prostu na nią miejsca. Czy próbowaliście już różnych rodzajów podłoża? Między żwirkami są naprawdę spore różnice. Moim zdaniem najskuteczniejsze są żwirki zbrylające o drobnych ziarenkach, a trzeba pamiętać, że marka marce nierówna.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 13

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post