Mój kot chce zabić mojego kotka!

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, mam spory problem z moim kocurem. Ma 2 lata i nie jest wykastrowany (planuję to zrobić pod koniec lipca).

Mam też małego kotka, samca, którego niedawno zgarnęłam z ulicy – ma około półtora miesiąca.

Mój duży kot, TCHOUPI, zniknął na 8 dni (poszedł na polowanie) i wrócił wczoraj. Kotka NEMO mamy od 5 dni.

Dzisiaj rano starszak wrócił i zasnął ze mną. Potem postanowiłam go na chwilę zapoznać z „nowym kolegą”, żeby go powąchał i poszedł sobie dalej na dwór, jak to ma w zwyczaju. (Nie bawiłam się w żadne ceregiele z czekaniem tygodnia na wymieszanie zapachów, poczekałam tylko jeden dzień, wymieszałam ich zapachy i tyle. Zawsze tak robiłam i z moimi kotami wszystko było super! Nie przypuszczałam, że tym razem trafi się taki wyjątek... no cóż).

Mój duży kot powąchał malucha i zaczął się denerwować, węszył wszystko wokół i czułam, że dziwnie reaguje! Nakręcał się coraz bardziej, aż w końcu rzucił się na kotka i go ugryzł! Maluch zaczął piszczeć, wzięłam go na ręce, a mój kocur próbował go dopaść. Wsadziłam kotka do transportera, a kocur niemal na niego wpadał, pchał łapy przez kratki jak szalony! Kompletnie mu odbiło, miauczał i biegał po całym domu, żeby mu „oddać” malucha.

Później, jak już się uspokoili, chciałam spróbować jeszcze raz i powtórka z rozrywki. Złapał kotka za łapkę i nie chciał puścić, mimo że trzymałam małego na rękach, a ten przeraźliwie piszczał!! Bardzo się boję i już nie wiem, co robić...

Mój kocur z tej wściekłości podrapał nawet moje dwa chihuahua.

Zawsze od razu wychodzi na zewnątrz, ale teraz krąży przed domem i czatuje, aż tylko otworzą się drzwi.

Czy wykastrowanie mojego kota wyeliminuje tę agresję?

Wrócił jakiś inny niż zwykle, jakby te ostatnie 8 dni polowania źle na niego wpłynęły... Czy ktoś ma jakieś rozwiązanie albo był w podobnej sytuacji?? Bardzo zżyłam się już z tym maluszkiem i nie wyobrażam sobie go oddać. Poza tym kocham koty i martwi mnie myśl, że przez TCHOUPIEGO nie będę mogła adoptować kolejnych!...

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • M
    Mike64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@Blue Cat

Ashdel ma dokładnie taką samą sytuację.... założyła wątek „dorosły kocur i mały kotek”...... stąd, jak sądzę, to wrażenie bycia ocenianym przez kogoś, kto odpowiedział 6 miesięcy temu.

Masz jednak rację co do tego, że odpowiadamy tylko i wyłącznie to, co myślimy....😀😀😀

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@Ashdel,

Forum to wolna przestrzeń, w której każdy odpowiada tak, jak uważa za słuszne. Bardzo dobrze znamy się na kotach, kochamy je i szanujemy ich naturę. Nie potrzebujemy od Pana/Pani żadnych lekcji, dziękujemy!

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

@Ashdel powiedz to tym wszystkim biednym bezdomnym kotom, które nie mają dachu nad głową ani jedzenia, bo jakiś kocur pokrył kotkę na zewnątrz, pojawiły się małe i nikt się nimi nie zajmuje... albo tym ludziom, którzy porzucają koty lub psy w wakacje... No cóż, niektórzy są po prostu nieodpowiedzialni i niekoniecznie są w stanie zapewnić zwierzęciu opiekę na długie lata, na 10 czy 20 lat...

Przetłumaczony francuski
    A
    Ashdel Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@Ashdel To było 6 miesięcy temu... po co szukać zwady po tak długim czasie? Powiem to może nieco delikatniej, ale Lucstea ma rację... te wszystkie niekastrowane i niesterylizowane koty na wolności to cała masa maluchów, które potem lądują w schroniskach.

Cześć wam! Powiedzenie komuś, żeby się uspokoił, to nie kłótnia, tylko po prostu stwierdzenie faktu. Forum jest po to, żebyśmy sobie nawzajem pomagali, a nie po to, żeby mówić komukolwiek, że nie powinien mieć zwierząt. Dzięki!

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

@Ashdel

To było 6 miesięcy temu... po co szukać zwady po tak długim czasie?

Z drugiej strony – powiem to może delikatniej, ale Lucstea ma rację... te wszystkie niewykastrowane i niesterylizowane koty na wolności to masa maluchów, które potem lądują w schroniskach.

Przetłumaczony francuski
    A
    Ashdel Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Są tacy ludzie, którzy nie zasługują nawet na to, żeby mieć zwierzęta. Mam ochotę im normalnie nastukać. Kastrujcie te koty, do jasnej cholery!!!
    Myślę, że powinien Pan/Pani się uspokoić
    Przetłumaczony francuski
    J
    J_ph_d Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

I niestety nic nie można na to poradzić, i to jest właśnie najbardziej dołujące.

Przetłumaczony francuski
    L
    Lucastea Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Są ludzie, którzy nawet nie zasługują na to, żeby mieć zwierzęta. Normalnie mam ochotę im przylać. Kastrujcie te swoje koty, do cholery!!!
    Przetłumaczony francuski
    Yoshithecat
    Yoshithecat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Minęły 2 lata... jak wam się dzisiaj układa wspólne życie?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Proszę go wykastrować już teraz. Na ulicach i tak rodzi się mnóstwo kociąt, które zostają sierotami, tak jak Pana/Pani kot – nie ma sensu sprowadzać na świat kolejnych. Do tego dochodzą choroby i rany. Radzę zrobić dorosłemu kotu testy na FIV/FeLV, bo przy tylu kotkach, które musiał zapłodnić, prawdopodobieństwo, że coś złapał, jest ogromne. No, kawał dobrej roboty 👍

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 12

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post