Mój kot miauczy, gdy tylko straci mnie z oczu – czy to normalne? Co robić?

H
Haricot72 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

14 marca o 17:00 adoptowaliśmy ze schroniska 3-letniego kocurka. Jest on nosicielem FIV. Sama adaptacja poszła naprawdę super, ale mamy jeden problem: kiedy nadchodzi pora spania albo gdy przechodzimy do innego pokoju, kot nagle zaczyna strasznie miauczeć.

Chciałabym się dowiedzieć, czy jest na to jakiś sposób, żeby przestał tak robić albo żeby kładł się spać w tym samym czasie co my?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • W
    Whippetcondescendant7220 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    U nas też to robi, ale znacznie rzadziej, odkąd ma małego pluszaka, którego nosi wtedy w pyszczku. Potrafi nawet specjalnie iść po niego do innego pokoju. Ma 19 lat, a adoptowaliśmy go 5 miesięcy temu.
    Przetłumaczony francuski
    H
    Zgłoś

Minęły 4 noce, a on wciąż nie przyzwyczaił się do nocy

Przetłumaczony francuski
    H
    Zgłoś

Dzięki za Wasze odpowiedzi

Przetłumaczony francuski
    S
    Sofrak Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Jedna z dwóch kotek, które adoptowałam, miauczała przez trzy noce z rzędu, zanim się u nas zadomowiła. I powiem Wam, że nawet ze stoperami w uszach i tak ją słyszałam ^^

Przetłumaczony francuski
    G
    Goumette Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Twój kot czuje się teraz trochę zagubiony w nowym otoczeniu, wśród obcych mu ludzi, ale zobaczysz, że za jakiś czas, gdy poczuje się bezpieczniej, wszystko się ułoży. To w końcu zwierzę terytorialne!

Moja kicia też potrzebowała kilku dni, żeby przekonać się do drapaka, a teraz korzysta z niego, gdy tylko obok przechodzi!

Bądź cierpliwy, wszystko przyjdzie z czasem. Na pewno poznasz jeszcze jego charakter i zyskasz w domu wspaniałego przyjaciela. Dziękuję Ci za ten piękny gest.

Przetłumaczony francuski
    H
    Zgłoś

Oto słynny Croquette 😁 Ma 4 lata, zdiagnozowano u niego FIV, a do tego wszystkiego przeszedł amputację palca.
    Przetłumaczony francuski
    H
    Zgłoś

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi!

Chciałam zapytać, czy to normalne, że on jeszcze w ogóle nie korzysta ze swojego drapaka?

Przetłumaczony francuski
    M
    Maminad Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzięki dużej ilości pieszczot i łagodnemu głosowi Twój kot nabierze zaufania, potrzebuje tylko trochę czasu.
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

To zupełnie normalne, że Twój kot miauczy, żeby wejść do pokoju – po prostu chce, żebyś poświęcił mu trochę uwagi, tym bardziej że niedawno zmienił otoczenie. Jeśli nie chcesz otwierać mu drzwi, żeby spał z Tobą, upewnij się, że ma wszystko, czego potrzebuje, by spędzić noc samemu: wygodne legowisko, wodę, jedzenie i zabawki.

Warto jednak wiedzieć, że niektóre koty wokalizują w nocy, bo czują się zdezorientowane, co bywa związane np. z nadciśnieniem tętniczym. Dotyczy to zazwyczaj starszych mruczków i takich schorzeń jak przewlekła choroba nerek, nadczynność tarczycy czy cukrzyca, które mogą podnosić ciśnienie. Jeśli jednak te objawy będą się utrzymywać, koniecznie skonsultuj się z weterynarzem.

Miłego dnia!

Caroline – studentka weterynarii

Przetłumaczony francuski
    H
    Zgłoś

Czyli to normalne, że on tak miauczy pod drzwiami wejściowymi? Mam mu pozwolić tak miauczeć godzinami? Przez całą noc?

W dodatku w niecałe 20 minut zdążył już dać się pogłaskać.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 12

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post