Mój kot przestał mruczeć

L
Laureelaure Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim

Przez ostatnie kilka tygodni trochę się martwimy z moim partnerem, bo nasza 11-miesięczna kicia przestała mruczeć.

Nigdy nie była jakimś wielkim pieszczochem, ale jak już jej się zdarzało, to mruczała czasem bardzo głośno. Jednak od czasu naszej przeprowadzki dwa miesiące temu, nie mruczy już w ogóle. Za to znacznie więcej miauczy, żeby zwrócić na siebie uwagę i wyprosić drapanko.

Rzadziej się do nas przytula, a kiedy już to robi, to bez żadnego mruczenia, mimo że sama szuka pieszczot i pcha się do nas.

Bardzo się niepokoję, bo boję się, że jest nieszczęśliwa… a nie wiem, jak temu zaradzić.

To kotka niewychodząca, która opuszcza mieszkanie tylko raz w miesiącu, kiedy jedziemy do moich rodziców na wieś. Adoptowaliśmy ją, gdy miała 2 miesiące i bawimy się z nią tak często, jak to możliwe. Staramy się robić wszystko, żeby czuła się u nas jak najlepiej, ale ten brak mruczenia naprawdę nas martwi…

Macie jakieś pomysły, z czego to może wynikać? I co możemy zrobić?

Z góry dziękuję za pomoc

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • J
    Julesjuju11218 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór :)

Czasami to, że kot przestaje mruczeć, jest jednym z sygnałów zwiastujących chorobę lub gorsze samopoczucie. Może to być związane z jakąś dolegliwością albo silnym stresem. Twój kot będzie wtedy wykazywał też inne objawy, takie jak unikanie kontaktu, brak apetytu, tendencja do izolowania się itp.

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś
    Wiem, że przeprowadzki są trudne, ale ona ma już jedną za sobą i poszło bardzo dobrze (przy zmianie regionu musieliśmy na 2 miesiące zatrzymać się w Airbnb i tam czuła się bardzo swobodnie). Mam nadzieję, że z czasem będzie lepiej, jeśli to faktycznie o to chodzi! I nie, w rodzinie nie ma żadnego nowego domownika.
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Hej ponownie! Przeprowadzka to dla kota ogromny stres, bo to w końcu zwierzęta terytorialne. Czasami potrzebują nawet kilku miesięcy, żeby dojść do siebie i zacząć zachowywać się tak, jak dawniej. A tak poza tym, to nie pojawiło się w jego otoczeniu jakieś nowe zwierzę albo nowy domownik? (Nie bardzo wierzę w te „mini-rujki”).
    Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś
    Tak, tak, jest wysterylizowana odkąd skończyła 6 miesięcy... Właśnie o tym myślałam. Czytałam gdzieś, że nawet po sterylizacji samice mogą mieć coś w rodzaju takich mini rui, ale nie wiem, czy to prawda, więc wolę w to nie wierzyć!
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Czy Twoja kotka jest już wysterylizowana? W wieku 11 miesięcy jest już w pełni dojrzała płciowo, a hormony mocno wpływają na jej zachowanie. Sterylizacja ma same zalety, nawet w przypadku kotek niewychodzących (tak jak moje). „Puste” ruje zbyt często są przyczyną raka listwy mlecznej, nawet u młodych kotek. I przede wszystkim: nigdy nie podawaj kotce tabletek hormonalnych – wszystkie badania potwierdzają ich ogromną szkodliwość.

Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post