Mój kotek ssie nasze ręce

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór wszystkim,

Od nieco ponad tygodnia mamy w domu nowego domownika: to Shadow, ma 3 i pół miesiąca.

Co wieczór przychodzi, kładzie się obok nas, szuka naszych rąk i zaczyna je ssać. Czy powinniśmy mu na to pozwalać?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • K
    Kassandra32 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, mam 3-miesięczną kotkę, która ssie mi palce i ugniata mnie łapkami. Często sama się o to dopomina, a potem spokojnie zasypia. Czy powinnam jej na to pozwalać?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Super! :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki wszystkim za Wasze rady. Od paru dni, zgodnie z Waszymi wskazówkami, nie pozwalam mu już ssać. I faktycznie, zaczął rzadziej się o to dopominać. Będę więc dalej tak robić. Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystko!

Przetłumaczony francuski
    Tigron
    Tigron Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zamiast palców możesz podsunąć mu specjalne gryzaki stworzone z myślą o kociętach

http://www.petstages.com/cats-chewing-menu.html

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wszyscy zgadzamy się co do tego, że kociak czuje pewnego rodzaju „głód” ssania, niezależnie od tego, czy został odstawiony od matki zbyt wcześnie, czy nie. Niemniej jednak uważam, podobnie jak Dellys, że nie wolno go w tym zachęcać ani mu na to pozwalać. Mój 3-miesięczny kociak Léo też miał taką tendencję, a moja córka, myśląc, że to zabawne i rozczulające, tylko go do tego prowokowała. W kolejnych dniach był wręcz nieznośny: jak tylko widział nasze ręce, chciał bez przerwy ssać nasze palce. Nie można go było nawet pogłaskać, był bardzo pobudzony, zupełnie jakby był na głodzie. Intuicyjnie zdecydowałam, że muszę mu tego zabronić i powiedziałam córce, żeby mu na to nie pozwalała, tylko odwracała jego uwagę zabawką albo odstawiała go na ziemię. Teraz już tego nie robi, a jeśli spróbuje, to szybko przestaje, widząc nasz sprzeciw.

To zupełnie jak z dzieciakiem – trzeba go zachęcać do dorastania i bycia samodzielnym, nie rezygnując przy tym z czułości.

Wszystko jest kwestią odpowiedniego wyczucia.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Myślę tak samo jak Mathieu

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wykarmiłam butelką dwa kociaki (miały wtedy 3 tygodnie). Jedna z nich ma teraz 4 miesiące i wciąż ssie swojego nowego opiekuna (płatek ucha i skórę na powiekach)...

Nie wiem, czy jej to przejdzie, ale cóż, w jej przypadku jest tak samo jak u Ciebie – nie została odstawiona od piersi przez matkę, więc po prostu ma taki brak...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To typowe zachowanie kociaka, który został zbyt wcześnie zabrany od matki, ale w tym przypadku to nie Twoja wina.

Mam wątpliwości, czy ten nawyk sam mu przejdzie.

Cóż, jest jeszcze młody.

Moim zdaniem trzeba go jednak koniecznie oduczyć tego zachowania.

Dlatego, kiedy tylko zaczyna to robić, za każdym razem odwracaj jego uwagę, rzucając mu jakąś zabawkę albo piłeczkę.

Przetłumaczony francuski
    Mure 69
    Mure 69 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć Daphnee, jest duża szansa, że to z czasem przejdzie. Mój ma już 8 lat i wciąż mu się to zdarza od czasu do czasu, mimo że został z mamą aż do 2,5 miesiąca ^^

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 14

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post