Moja kotka ma drżenia głowy

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Moja kotka ma 14 lat i od jakichś dwóch-trzech lat miewa drżenia głowy, co ostatnio zdarza się coraz częściej.

Wygląda to tak, że skręca głowę w prawą stronę, obniża ją do wysokości barków i wtedy głowa zaczyna jej drżeć – to takie krótkie, szybkie ruchy.

Czy ktoś z Was może wie, od czego to może być?

Poniżej wrzucam filmik, te drżenia widać w 15. sekundzie.

[youtube=https://youtu.be/em0Ed_iCb1Y]

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

21 odpowiedzi
Sortuj według:
  • E
    Elouise Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, od kilku dni zauważyłem, że mój kot dziwnie drży między łopatkami, jakby miał jakieś skurcze. Bardzo mnie to niepokoi. Jeśli wiecie coś na ten temat, będę wdzięczny za każdą odpowiedź. Dzięki!
    Przetłumaczony francuski
    S
    Sandyg Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie wiedzieliśmy, że mikronapady padaczki mogą tak wyglądać

Nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje...

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie wiedzieliśmy, że mikronapady padaczkowe mogą tak przebiegać

Przetłumaczony francuski
    S
    Zgłoś

Dzięki za podanie nam jakiegoś klucza do problemu Twojej kici

Klucza?

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Daj nam proszę jakąś wskazówkę, o co może chodzić z problemem Twojej kici

Przetłumaczony francuski
    S
    Zgłoś
    Może komuś się to przyda. Pokazałam weterynarzowi filmik z moją prawie 13-letnią kicią, na którym widać te specyficzne drżenia głowy i mruganie powiekami. Pani weterynarz stwierdziła, że to mikronapady padaczkowe. Powiedziała, że skoro nie widuję u niej tego często, to nie mam się czym martwić. Ale jeśli ataki staną się częstsze, będą trwać dłużej albo obejmą inne części ciała, to wtedy faktycznie trzeba będzie rozważyć bardziej szczegółowe badania. Innych zaleceń nie dostałam. No i teraz, jak tylko jestem w domu, cały czas ją obserwuję, żeby upewnić się, że nie dzieje się to częściej niż mi się wydaje i nie trwa zbyt długo...
    Przetłumaczony francuski
    Cassiope
    Cassiope Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie mam żadnych podobnych doświadczeń, którymi mogłabym się z Tobą podzielić, ale przesyłam Ci mnóstwo pozytywnej energii. ❤️
    Przetłumaczony francuski
    S
    Zgłoś
    Tutaj też żadnego odzewu...? 😔
    Przetłumaczony francuski
    S
    Zgłoś

Dzień dobry, ten temat był poruszany kilka lat temu, ale nie znalazłam zbyt szczegółowych odpowiedzi. Chciałabym się dowiedzieć, jak to wygląda u Was, jeśli zauważyliście u swojego kota takie nawracające drżenie. Zauważyłam to u mojej Luny kilka miesięcy temu w poczekalni u weterynarza. Myślałam, że to przez środek uspokajający, który podałam jej wcześniej, i nie wspomniałam o tym lekarzowi, bo tamta wizyta dotyczyła czegoś dość poważnego... Od paru miesięcy znowu widzę to drżenie i wydaje mi się, że pojawia się częściej. Zwalałam to na stres i brak snu w ostatnim czasie, ale teraz zaczynam się już naprawdę martwić. Luna od 3-4 lat ma problemy z układem moczowym i jelitami, z natury jest dość nerwowa i lękliwa, ale ma swoją codzienną rutynę. 

Ma dopiero 12 lat, więc w porównaniu do kotów innych osób, które pisały o tym „problemie”, jest jeszcze młoda. Chciałabym wiedzieć, jak i w jakim tempie może się to rozwijać.

Rok 2023 był dla nas bardzo trudny, mieliśmy mnóstwo wizyt u weta (miałam pod opieką 4 kocie seniory). Zastanawiam się, czy powinnam jej fundować kolejne badania tak szybko. A jeśli tak, to czy radzicie mi od razu zapisać ją do specjalisty w klinice, nawet jeśli oznaczałoby to ponad dwie godziny w aucie, zamiast iść do „ogólnego” weterynarza, który pewnie musiałby widzieć ją kilka razy... Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi. 

Przetłumaczony francuski
    B
    Brumme Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Powiedziałabym, że nie – kot potrafi świetnie orientować się w przestrzeni nawet bez dobrego wzroku, bo węch i słuch bez problemu to rekompensują. Mój najstarszy kot na starość stał się senilny, co działo się stopniowo przez kilka lat (w ostatnim roku doszła dezorientacja i lękowe miauczenie, stopniowa utrata wzroku, siusianie poza kuwetą, artroza...). W końcu zdecydowaliśmy się go uśpić, bo prawie nic już nie jadł, strasznie schudł, miał zęby w fatalnym stanie (niewydolność nerek) i bardzo silne bóle przy artrozie. Krótko mówiąc, bardzo cierpiał. Miał 19 lat, więc postanowiliśmy pomóc mu odejść. Wielkie dzięki za to, co napisałeś, trochę mnie to uspokoiło. No cóż, wydaje mi się, że moja kicia też już gorzej słyszy, ale mimo to nadal ma apetyt i pije normalnie. Jeśli chodzi o jakieś drobne problemy zdrowotne, weterynarz mówiła mi, że z kotką wszystko jest w porządku (poza drżeniem, które według niej wynika z problemów neurologicznych). Nie trzęsie się cały czas (głównie drży jej głowa), ale zdarza się to coraz częściej. Naiwnie myślałam, że to tak jak u starszych pań, którym na starość trzęsą się głowy, a moja kotka ma 14 lat, więc to już taka „babcia”. Co do kuwety, to faktycznie zdarza jej się czasem załatwić poza nią, ale nie jest to regułą. W poniedziałek spróbuję znowu zadzwonić do weterynarza, żeby sprawdzić, czy jest powód do niepokoju. Nagrałam ją (kota, nie weta 😁), żeby weterynarz mógł lepiej przyjrzeć się tym objawom.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 21

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post