Moja kotka ma drżenia głowy

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Moja kotka ma 14 lat i od jakichś dwóch-trzech lat miewa drżenia głowy, co ostatnio zdarza się coraz częściej.

Wygląda to tak, że skręca głowę w prawą stronę, obniża ją do wysokości barków i wtedy głowa zaczyna jej drżeć – to takie krótkie, szybkie ruchy.

Czy ktoś z Was może wie, od czego to może być?

Poniżej wrzucam filmik, te drżenia widać w 15. sekundzie.

[youtube=https://youtu.be/em0Ed_iCb1Y]

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

21 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Landoras
    Landoras Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Oczywiście, on też miał drżenia, to normalne na starość 🙂
    Przetłumaczony francuski
    Landoras
    Landoras Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Powiedziałabym, że nie – kot potrafi świetnie orientować się w przestrzeni nawet bez dobrego wzroku, bo węch i słuch bez problemu to nadrabiają.

Mój najstarszy kocur na starość zaczął mieć objawy demencji. Działo się to stopniowo, przez kilka lat (w ostatnim roku doszła dezorientacja i lękowe miauczenie, do tego postępująca utrata wzroku, sikanie poza kuwetą, artroza...). W końcu zdecydowaliśmy się na eutanazję, bo prawie nic już nie jadł, strasznie schudł, miał zęby w fatalnym stanie (przez niewydolność nerek) i bardzo silne bóle stawów. Krótko mówiąc, bardzo cierpiał, a że miał już 19 lat, postanowiliśmy pomóc mu odejść.

Przetłumaczony francuski
    B
    Brumme Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, moja kotka ma 14 lat i od dwóch czy trzech lat ma drżenia głowy, co staje się coraz częstsze. Przekręca głowę w prawą stronę, opuszcza ją na wysokość barków i wtedy głowa jej drży – to takie krótkie i szybkie drgawki. Czy ktoś może mi powiedzieć, skąd to się bierze? Poniżej wrzucam filmik, te drżenia widać w 15. sekundzie [youtube=https://youtu.be/em0Ed_iCb1Y]

Obejrzałem Twój filmik, mój kot robi dokładnie to samo. Myślę, tak jak powiedział mi weterynarz, że to problemy neurologiczne wynikające ze starości.

Niemniej jednak, podobnie jak Twoja, moja kicia normalnie je, śpi dobrze i nie wydaje się, żeby cierpiała. Z kolei ma też pogorszony wzrok, przez co po zmroku staje się prawie całkiem ślepa.

Moje pytanie brzmi: czy na tym etapie warto już rozważać eutanazję, żeby nie cierpiała, gdyby jej stan miał się pogorszyć?

Przetłumaczony francuski
    B
    Brumme Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Odpisuję trochę późno, ale mojej kici przytrafia się to samo, ma 14 lat. Pytałam mojego weterynarza i faktycznie powiedziała, że to wynik starości, czyli sprawy neurologiczne. W sumie u naszych babć też czasem widać, że się trochę trzęsą, mniej lub bardziej. Nie zdarza jej się to cały czas, ale na pewno jest to coś, co warto obserwować...
    Przetłumaczony francuski
    N
    Nicknack Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Mój weterynarz powiedział mi, że wynika to z jego podeszłego wieku (podobnie jak u ludzi: mózg jest gorzej ukrwiony i się starzeje).

Byliśmy na kilku sesjach akupunktury, które trochę pomogły, ale nie wyeliminowały problemu całkowicie.

Czy konsultowali się już Państwo z weterynarzem?

Czy ma on jakieś przypuszczenia?

Mam nadzieję, że u Państwa kotka wszystko się ułoży.

Przetłumaczony francuski
    B
    Bene78 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Mój 3-miesięczny kotek robi to samo. Czy udało się już postawić jakąś diagnozę?

Przetłumaczony francuski
    N
    Nicknack Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Czy dowiedzieliście się już, co dolegało waszemu kotu?

Mój 15-letni kot właśnie miał taką samą sytuację – chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej, zanim zadzwonię do weterynarza w poniedziałek.

Dzięki

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Rzeczywiście, te objawy mocno sugerują problem neurologiczny, który może mieć różne przyczyny (uszkodzenie mózgu, nerwu, wirus itp.). Wizyta u weterynarza i przeprowadzenie badania neurologicznego mogą być pomocne w ustaleniu źródła tych drżeń.

Życzę miłego dnia,

Mélanie – studentka weterynarii

Przetłumaczony francuski
    Gabyn
    Gabyn Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Byliście już od tamtego czasu u weterynarza? Co powiedział?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Też myślałam o problemach neurologicznych, ale z drugiej strony – normalnie je i pije, nie ma problemów z załatwianiem się, przesypia grzecznie prawie cały dzień i jest bardzo przytulaśna ;)

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 21

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post