PILNE! Mój kot ma dziurę w skórze

S
Sianacatlv Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Piszę do Was, bo bardzo martwię się o mojego kota. Mam dwa: Simbę i Nalę. To rodzeństwo, zdarza im się czasem pobić, ale nie mogą bez siebie żyć. Wspominam o tym, bo moja siostra zauważyła dzisiaj po południu, że Simba ma dziurę na łapie. Kiedy przyjrzałam się bliżej, zobaczyłam, że jest naprawdę głęboka. Zobaczcie sami na zdjęciach... Sprawdzałam w internecie i to może być pęknięty ropień, ale wcześniej nic nie zauważyłam, bo kot zachowywał się normalnie, żył sobie spokojnie i w życiu bym nie przypuszczała, że coś mu dolega. Zastanawiam się, jak to się mogło stać? Może podczas bójki z siostrą Nala? Dla jasności: oba są wykastrowane. Chcę go koniecznie zabrać do weterynarza, ale finansowo moi rodzice nie dadzą rady w tym miesiącu, a ja dostanę wypłatę dopiero za 3-4 dni. Chciałabym wiedzieć, czy stan kota może się pogorszyć do przyszłego tygodnia? Naprawdę się boję i panikuję na myśl, że mogłabym go stracić, tak jak moje dwa poprzednie koty. Jeśli moglibyście mi coś doradzić, zanim trafi do weta, albo podzielić się swoimi opiniami, będę Wam bardzo wdzięczna!

P.S. Na razie przemyłam mu to miejsce betadyną.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Dziury w skórze u kotów są często wynikiem ropni, które mogą pojawić się w następstwie infekcji ran spowodowanych bójkami z innymi zwierzętami, atakami psów czy na przykład postrzałami ze śrutu.

Gdy zauważą Państwo u swojego kota ranę lub dziurę w skórze, najlepiej przemyć ją solą fizjologiczną, zdezynfekować Betadine i jak najszybciej udać się do weterynarza.

Pozdrawiam,

Chloé

Przetłumaczony francuski
    P
    Piote po Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Zachowuje się jak zwykle, nie wygląda na to, żeby mu to przeszkadzało, dlatego wolałem poczekać, zamiast od razu zabierać go do weterynarza.
    Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź, tak zrobię i będę go bacznie obserwować.
    Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Jeśli wygląda to bardzo podobnie do zdjęcia Sianac... to bardzo przypomina pęknięty ropień. Jeśli kot nie okazuje żadnego bólu, normalnie je i pije, bawi się i zachowuje tak jak zwykle, możesz po prostu zdezynfekować to miejsce i nałożyć do środka rany trochę miodu (nie ma żadnego ryzyka, jeśli kot go zliże). Ale przy najmniejszym podejrzeniu infekcji, od razu kierunek: weterynarz.
    Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś

Dziękuję za odpowiedź. Tak, zabiorę go do weterynarza, bo ta rana jest jednak dość głęboka, ale w ogóle nie jest zainfekowana, wygląda nawet na całkiem czystą. To bardzo dziwne.

Przetłumaczony francuski
    M
    Mike64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie zauważyłem, że ten wątek ma już rok... w takich sytuacjach najlepiej po prostu założyć swój własny temat...

Tego rodzaju rany, jak już było wspomniane, mogą być wynikiem jakiegoś urazu, bójki, ugryzienia czy zahaczenia o gałąź albo drut kolczasty na wsi...

Najlepiej będzie pójść do weterynarza, jeśli rana jest tak głęboka jak na zdjęciu... nieważne, co ostatecznie ją spowodowało, najważniejsze to teraz pomóc kotu i ulżyć mu w bólu.

Przetłumaczony francuski
    M
    Mike64 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Rana faktycznie wygląda na dość głęboką... przypomina to ślad po psim kle albo pęknięty ropień. Najlepiej byłoby udać się do weterynarza, żeby założył szew lub dwa i podał Twojemu kotu antybiotyk... inaczej będzie się to bardzo długo goiło i istnieje spore ryzyko infekcji.

Sprawdź, czy z rany nie wycieka ropa albo różowawy płyn. W międzyczasie możesz faktycznie zdezynfekować to Betadyną w żółtej butelce – stosuje się ją też u zwierząt. Możesz też nałożyć grubą warstwę dobrego, naturalnego miodu (np. tymiankowego czy lawendowego). To świetny środek przyspieszający gojenie i jest całkowicie bezpieczny, nawet jeśli kot poliże łapkę. Zawsze używaj do tego gazików, nigdy waty.

Przetłumaczony francuski
    P
    Zgłoś

Cześć, właśnie zauważyłem, że mój kot ma taką samą ranę. Wiecie może, co to w końcu jest?? Co zrobił weterynarz?

Dzięki

Przetłumaczony francuski
    Matilda1
    Matilda1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Ta dziura jest naprawdę głęboka. Koniecznie musisz zabrać go do weterynarza. Wielu lekarzy zgadza się na płatność w ratach albo na odroczenie zapłaty na później. Co do betadyny, to nie wiem, czy nadaje się dla kota – one reagują na preparaty inaczej niż ludzie.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post