Cześć wszystkim!
Mam pewien mały problem z sąsiadem i mam nadzieję, że sprawa nie zajdzie dalej.
Wcześniej przyszedł do nas z pretensjami, żebyśmy pilnowali psa, bo załatwia się u niego w ogrodzie... Tyle że to niemożliwe, żeby to był nasz pies – nasz ogród jest szczelnie ogrodzony i nie ma opcji, żeby z niego wyszedł do sąsiada (którego ogród jest otwarty na osiedle). Gdyby nasz pies faktycznie uciekł, to pobiegłby na pola 100 metrów dalej, a nie do jego ogródka. Poza tym te kupy były znacznie mniejsze niż te naszego psa, wyglądały raczej na kocie.
Ponieważ pan porusza się na wózku inwalidzkim, byliśmy mili i sprzątnęliśmy te odchody, które nam pokazał, skoro już tam byliśmy.
A dzisiaj znowu do nas przyszedł, prosząc, żebyśmy pilnowali naszej kotki, bo niby robi kupę u niego w ogrodzie... No fajnie, ale:
- 1. Kotka rzadko wychodzi, a przede wszystkim ma kuwetę, z której korzysta, choć oczywiście nie ma gwarancji, że nie załatwi się też na zewnątrz.
- 2. Po okolicy kręci się przynajmniej 5 czy 6 innych kotów, które regularnie przechodzą przez nasze ogrody, a sąsiad nigdy nie widział naszej kotki u siebie, więc znowu – nic nie wskazuje na to, że to akurat ona.
Szczerze mówiąc, już mnie to zirytowało. Pozwoliłam mężowi z nim porozmawiać, bo byłam w kiepskim humorze i nie chciałam pogarszać sytuacji. Rozumiem, że dla osoby na wózku wjechanie w kupę jest mega nieprzyjemne, no ale jest może... 10% szansy, że to faktycznie nasza kicia tam nabrudziła?
Skończyło się na tym, że mój mąż, dobre serce, obiecał mu, że będzie zaglądał do niego co rano i sprzątał ewentualne kocie odchody.
Ale to przejdzie tylko dopóki mąż jest na bezrobociu i siedzi spokojnie w domu. Nie wyobrażam sobie, żeby robił to rano przed wyjściem do pracy, więc problem zaraz powróci.
Co byście zrobili na moim miejscu? Nie chcę psuć relacji z sąsiadem. Czy po prostu powiedzieć mu jeszcze raz, że nie da się kontrolować tego, gdzie kot chodzi, jak już wyjdzie?
Czy istnieją jakieś produkty, które można by zastosować w jego ogrodzie, żeby odstraszyć koty od załatwiania się tam?
Z góry dzięki za pomoc!