Z moją kotką jest bardzo źle...

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Moja mała Louna czuje się fatalnie...

Jakieś dziesięć dni temu byłam u weterynarza, bo Louna w ogóle nie chciała jeść, chowała się i nawet się mnie bała.

Z moją kotką jest bardzo źle...

Nacudowałam się, żeby ją tam zabrać, bo ona nienawidzi transportu... no ale mniejsza o to...

Weterynarz stwierdził zapalenie dziąseł, więc dostała Dermipred (substancja czynna: prednizolon) na 6 dni i jakiś antybiotyk, którego nazwy już nie pamiętam...

Przez pierwsze 5 dni było lepiej, a potem z dnia na dzień zaczęło się pogarszać i dzisiaj nie jestem w stanie jej nawet nakarmić...

Zadzwoniłam znowu do mojego weterynarza, który poradził mi kontynuować podawanie Dermipredu przez kolejne 5-6 dni, ale teraz już nie mam pojęcia, jak jej podać ten lek. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Czy Waszym mruczkom też się to kiedyś przytrafiło? Szukam pomocy, z góry bardzo dziękuję... :(

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

55 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    Dzień dobry, Proszę, sprawdzajcie datę wątku, zanim na niego odpowiecie! Ten temat ma już ponad dwa lata. Pozdrawiamy, Zespół Wamiz
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, Mam ten sam problem z jednym z moich kotów (to kotka z przewlekłym wirusowym zapaleniem dziąseł, jest w trakcie leczenia). Co 4 tygodnie Lisa (tak ma na imię :D) dostaje zastrzyk z kortyzonu (sprawdzę jeszcze dokładnie nazwę tego leku), żeby złagodzić ból dziąseł, które robią się bardzo, ale to bardzo czerwone i zaognione. Czasami udaje nam się nieco wydłużyć tę przerwę między zastrzykami (nawet do 5-6 tygodni). Tak to u nas wygląda od 2 lat i wszystko wydaje się być w porządku (poza ostatnimi 2-3 dniami przed zastrzykiem). W zasadzie zabieramy ją do weterynarza dopiero wtedy, gdy widzimy, że nie może już jeść (mimo że bardzo chce, nie jest w stanie gryźć i głośno miauczy – biedactwo, tak strasznie wtedy cierpi). Krótko mówiąc, to ona sama daje nam znać, kiedy trzeba jechać do weta. Nie ma sensu, żebym podawała ci namiary na mojego lekarza, bo nie przyjmuje on w Polsce. Chciałam ci tylko podsunąć pewien pomysł (może to będzie prostsze rozwiązanie dla twojej małej Louny). Życzę ci dużo siły i powodzenia z twoją kicią! catacbr
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Niestety nie mam żadnych rad, ale jestem całym sercem z Tobą i Louną.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Kaliciwiroza u kota – kto z Was już przez to przechodził?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Przychodzę z wieściami o Lounie, niestety nie są one najlepsze...

Ma wirusa, który nazywa się kaliciwirus... to straszne świństwo, z którego niesamowicie trudno wyjść...

Louna dostała wczoraj zastrzyk z kortyzonu i przez najbliższe 10 dni musi jeszcze brać Antirobe...

Weterynarz powiedział mi, że niewiele da się zrobić, żeby wyjść z tego g...

Zasugerowała mi oczywiście bardzo drogie leczenie, ale szanse na wyzdrowienie to pół na pół...

Staram się czytać sporo artykułów o tej chorobie i większość mówi, że nie ma cudownego lekarstwa... można jedynie łagodzić objawy, podając jej kortyzon, ale wiadomo, że to skróci jej życie...

Jestem taka smutna i czuję się wobec tego wszystkiego kompletnie bezsilna...

Dzisiaj na szczęście trochę zjadła... kupiłam jej chudą szynkę, zajadała się aż miło. Mruczała przy tym tak głośno, bo była taka zadowolona, a w tej chwili ucina sobie dłuuugą drzemkę...

W każdym razie zrobię wszystko, co w mojej mocy, żeby jej ulżyć...

Czy czyjś mruczek też zmagał się z tym świństwem?

Będę wdzięczna za każdą radę, jak jej pomóc! Z góry dziękuję.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki wielkie za wszystkie wasze rady, tak czy inaczej idę dzisiaj wieczorem do weterynarza... Myślę, że po lekach przeciwzapalnych będzie lepiej...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Fajny ten spodeczek, skąd ona to bierze?

MUISE33, mój kot ma zapalenie dziąseł, więc miksuję mu mięsko i dodaję trochę wody – no tak, do tych naszych kochanych zwierzaków to trzeba mieć mnóstwo cierpliwości.

Euqui ma rację, na biegunkę pomaga słoiczek dla niemowląt (marchewka) i Smecta –

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dlatego właśnie słoiczki dla dzieci mogą być dobrym rozwiązaniem na chwilę. Ponieważ mogą być nieco za gęste, dodaj do nich odrobinę wody, żeby łatwiej przechodziły przez strzykawkę – to dodatkowo ją nawodni. Jeśli nie będzie chciała pić ze strzykawki, spróbuj podać jej jedzenie z palca, i to koniecznie w innym miejscu niż tam, gdzie zazwyczaj stoi jej miska. Na przykład w salonie, na kanapie, która z założenia jest dla niej miejscem relaksu i spokoju.

Biedna kiciusia...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Powiem wam też, że próbowałam już wszystkiego: misek, spodeczków, talerzy, nawet kartonowych... nic nie pomaga.

Boli ją...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nie spojrzałam na to w ten sposób Calico, przyznaję, że wpisy jocya mają tendencję do wyciągania ze mnie natury pitbulla ;)

No tak, biedactwo jest głodne... Strasznie długo schodzi z leczeniem tego paskudztwa.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 55

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post