Bengal i inny kot – jak wygląda ich wspólne życie?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
BENGAL CZY NIE, każda nowa adopcja nie obejdzie się bez syczenia i odrzucenia. Potrzeba czasu, żeby zwierzaki się zaakceptowały, a małe kociaki są zazwyczaj przyjmowane znacznie łatwiej.
Dzień dobry,
Przede wszystkim bardzo dziękuję za odpowiedź. I tak, już dwukrotnie zapoznawaliśmy mojego kota z młodszym kotem. Pierwszy raz u tamtej osoby – wtedy mój był dosyć agresywny, ale bez atakowania. Za drugim razem u mnie w domu był raczej nastawiony defensywnie, chyba że ten drugi kot był w transporterze – wtedy mój w ogóle się nim nie interesował.
Dzień dobry,
Ogólnie rzecz biorąc, nie ma takich zwierząt, których nie dałoby się ze sobą pogodzić: przy odpowiednim okresie adaptacji każdy rodzaj wspólnego mieszkania jest możliwy.
Wszystko zależy jednak od charakteru Twojego kota.
Koty bengalskie często mają silne charaktery, ale to wcale nie oznacza, że nie zaakceptują nowego towarzysza. Czy Twój kot miał już kontakt z innymi zwierzętami (kotami, ale też psami, królikami...)? Jeśli tak, jak przebiegły te spotkania?
Twój kot mieszka tylko w domu, czy może wychodzi na zewnątrz i ma okazję spotykać tam inne koty?
Możesz ewentualnie spróbować zapoznać swojego kota z innym mruczkiem (wybierając towarzyskiego zwierzaka, który jest przyzwyczajony do innych kotów, żeby ułatwić sprawę) i zaobserwować reakcję Twojego bengala.
Poza tym fakt, że Twój kot jest jeszcze młody, znacznie ułatwi adaptację. Zazwyczaj trudniej jest wprowadzić nowe zwierzę, gdy pierwszy lokator jest już dorosły. Jeśli planujesz adopcję, spróbuj to zrobić, póki Twój bengal jest młody.
Jeśli zdecydujesz się na drugiego kota, konieczne będzie przeprowadzenie okresu adaptacyjnego (tzw. socjalizacji z izolacją). Na początku należy rozdzielić koty do dwóch różnych pokoi, przyzwyczajać je do swoich zapachów, a następnie stopniowo organizować krótkie spotkania, aż oba zwierzaki zaczną się tolerować.
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam,
Agathe.
3 komentarzy na temat 3