Bengal i inny kot – jak wygląda ich wspólne życie?

S
Shuurei Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej, mam 8-miesięcznego bengala od 5 miesięcy i właśnie przeprowadziłem się z moją dziewczyną, która chciałaby adoptować kota (dachowca, kartuskiego lub inną rasę). Bardzo zależy jej na szarym mruczku. Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś z Was był w podobnej sytuacji i jak to u Was wyglądało? Słyszeliśmy, że to czysta loteria 50/50 – albo dogadają się super, albo będzie to wręcz niemożliwe.

Z góry dzięki za Wasze odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • K
    Kelinda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

BENGAL CZY NIE, każda nowa adopcja nie obejdzie się bez syczenia i odrzucenia. Potrzeba czasu, żeby zwierzaki się zaakceptowały, a małe kociaki są zazwyczaj przyjmowane znacznie łatwiej.

Przetłumaczony francuski
    S
    Shuurei Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Przede wszystkim bardzo dziękuję za odpowiedź. I tak, już dwukrotnie zapoznawaliśmy mojego kota z młodszym kotem. Pierwszy raz u tamtej osoby – wtedy mój był dosyć agresywny, ale bez atakowania. Za drugim razem u mnie w domu był raczej nastawiony defensywnie, chyba że ten drugi kot był w transporterze – wtedy mój w ogóle się nim nie interesował.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Ogólnie rzecz biorąc, nie ma takich zwierząt, których nie dałoby się ze sobą pogodzić: przy odpowiednim okresie adaptacji każdy rodzaj wspólnego mieszkania jest możliwy.

Wszystko zależy jednak od charakteru Twojego kota.

Koty bengalskie często mają silne charaktery, ale to wcale nie oznacza, że nie zaakceptują nowego towarzysza. Czy Twój kot miał już kontakt z innymi zwierzętami (kotami, ale też psami, królikami...)? Jeśli tak, jak przebiegły te spotkania?

Twój kot mieszka tylko w domu, czy może wychodzi na zewnątrz i ma okazję spotykać tam inne koty?

Możesz ewentualnie spróbować zapoznać swojego kota z innym mruczkiem (wybierając towarzyskiego zwierzaka, który jest przyzwyczajony do innych kotów, żeby ułatwić sprawę) i zaobserwować reakcję Twojego bengala.

Poza tym fakt, że Twój kot jest jeszcze młody, znacznie ułatwi adaptację. Zazwyczaj trudniej jest wprowadzić nowe zwierzę, gdy pierwszy lokator jest już dorosły. Jeśli planujesz adopcję, spróbuj to zrobić, póki Twój bengal jest młody.

Jeśli zdecydujesz się na drugiego kota, konieczne będzie przeprowadzenie okresu adaptacyjnego (tzw. socjalizacji z izolacją). Na początku należy rozdzielić koty do dwóch różnych pokoi, przyzwyczajać je do swoich zapachów, a następnie stopniowo organizować krótkie spotkania, aż oba zwierzaki zaczną się tolerować.

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam,

Agathe.

Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post