Mój kot miauczy, kiedy jemy

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Robi tak, odkąd tylko pojawił się w domu. Myślałam, że z czasem mu przejdzie, ale niestety nie.

Jak tylko zaczynamy przygotowywać jedzenie, od razu miauczy i plącze się nam pod nogami, a kiedy siadamy do stołu, skacze na nas.

Podczas przygotowywania posiłku staram się go ignorować, a gdy na nas skacze, mówię „nie” i go odstawiam, ale to nic nie daje, on i tak dalej robi swoje...

Ma miskę z karmą cały czas do dyspozycji i zawsze jest pełna. Je naprawdę dużo.

Nie rozumiem, dlaczego tak się zachowuje, a nie chcę mu dawać niczego innego niż jego chrupki.

Ma około 4 miesięcy i nie wiem, co dostawał do jedzenia u poprzednich właścicieli.

Macie jakieś rady?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

15 odpowiedzi
Sortuj według:
  • C
    Colombe Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie, nie możesz się ugiąć, bo inaczej już sobie z nim nie poradzisz – za każdym razem będzie robił to samo, on cię po prostu testuje, więc nie rób tego błędu!! Wiesz, wcale nie będzie cię przez to mniej kochał!! Nasze zwierzaki są jak dzieci – próbują na ile mogą sobie pozwolić, a jak ty odpuścisz, to potem już będziesz miała przechlapane!!! Skoro twój weterynarz ci tak doradził, to go słuchaj!!! A jeśli widzisz, że twój kot jest naprawdę głodny, to albo daj mu odrobinę więcej i zobacz, czy zje, albo zadzwoń do weterynarza, żeby zapytać o radę. Jeśli zaczniesz go karmić przy stole, to jak będziesz miała gości, twój kot też przyjdzie żebrać i będzie robił to samo im – a to nie jest zbyt miłe, kiedy masz kogoś u siebie, a zwierzaki drapią po nogach, miauczą albo szczekają, jak to psy!!! Od samego początku nie można na to pozwalać. Powodzenia, Manonemilie.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dawanie mu tego, co sami jemy, to tylko zachęcanie go, żeby nie odpuszczał... Nie chcę mu nic dawać, kiedy my jemy, poza tym moja sunia nie zrozumiałaby, dlaczego kot dostaje, a ona nie. Ale spróbuję zmienić karmę i dawać mu coś innego po posiłkach, jeśli będzie grzeczny.

Dzięki za wasze rady.

Przetłumaczony francuski
    Menthe
    Menthe Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mój kot też miauczy podczas posiłków. Mnie to w ogóle nie przeszkadza, dajemy mu po prostu trochę tego, co sami jemy, żeby sprawić mu przyjemność, ale tylko jeśli to mięso. Zmienialiśmy mu markę karmy już trzy razy, a on i tak dalej miauczy, kiedy jemy...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jasne, zapamiętam te uwagi o karmie. A co do dokarmiania przy stole, to wiem o tym. Wypróbuję wasze rady. Dzięki!

Przetłumaczony francuski
    Silja
    Silja Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Kiedy dawałam moim kotkom Pro Plan (jadły go jeszcze zanim je przygarnęłam), jedna z nich prawie nic nie jadła. Myślę, że Ange ma rację.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wygląda na to, że ProPlan mu nie służy. Spróbuj zmienić markę, żeby go przetestować – w końcu każdy kot jest inny.

Przetłumaczony francuski
    Silja
    Zgłoś
    Nigdy nie dawaj kotu jeść, kiedy siedzicie przy stole, bo inaczej nigdy nie da Wam spokoju. Daj mu jedzenie dopiero po wszystkim i tylko wtedy, gdy był grzeczny. Zobaczysz, bardzo szybko się nauczy.
    Przetłumaczony francuski
    Silja
    Zgłoś

Zdecydowanie odradzam karmę Porta21. Moje oba koty miały po niej biegunkę, Mocca straciła sierść na uszach przez te chrupki, a Chili dostała alergii (no dobra, ona jest uczulona na mnóstwo marek, więc to jeszcze rozumiem, ale Mocca nigdy nie miała takich problemów, a tu nagle traci sierść???). W dodatku nie tylko ja miałam z nią takie przeboje.

Polecam Ci raczej Acanę albo Granatapet, które są o niebo lepsze, jeśli chodzi o trawienie i kwestie alergiczne.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Ach, tak mi się właśnie wydawało. Moja weterynarz mówiła mi, że biorąc pod uwagę jego wiek, powinien zazwyczaj zjadać około 40-50 g dziennie. Nie wydaje mi się chudy, ale przecież nie mogę go zmusić do jedzenia...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Może on po prostu nie ma ochoty na chrupki? Dlaczego nie spróbujesz dać mu, kiedy sami siedzicie przy stole, trochę tuńczyka albo mięsa wymieszanego z warzywami?

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 15

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post