Mój kocur Maine Coon ma 1 rok i 3 miesiące i waży tylko 5,7 kg, czy to normalne?

Kaamos
Kaamos Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Piszę dzisiaj do Was, bo trochę się niepokoję wagą mojego Maine Coona, który wyrósł na niezłego „malucha”. To kocur, został wykastrowany w wieku sześciu miesięcy, a obecnie ma rok i trzy miesiące i waży zaledwie 5,7 kg. 😐

Fakt, jego rodzice też byli raczej drobnej budowy, ale wydaje mi się, że jak na kocurka w tym wieku, to naprawdę malutko. Karmię go karmą premium Virbac HPM, czasem dostaje też trochę mokrej karmy (ale nie przepada za nią i je jej bardzo mało). Odmierzam mu dzienne porcje i zjada średnio od 60 do 70 gramów chrupek.

Ostatnia wizyta u weterynarza przebiegła bardzo dobrze i wet uznał, że kocur ma swoją „wagę optymalną”. To prawda, nie wygląda na chudego, ale też w ogóle nie przybiera na wadze. Jego waga zaczęła stać w miejscu już około 8. miesiąca życia przy 5,3 kg. Dodam, że z kuwetą nie ma żadnych problemów – odkąd przeszedł na Virbac HPM, skończyło się drapanie i kłopoty z brzuchem, a wypróżnia się regularnie każdego dnia.

W skrócie: to mój pierwszy Maine Coon, więc co o tym myślicie? Może są tu jacyś „znawcy” tematu? Jak przeglądam fora, to widzę, że mnóstwo kocurów w wieku roku waży już po 8 kg! Mojemu jeszcze bardzo dużo do tego brakuje...

Dzięki z góry za wszystkie Wasze odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Y
    Ynnel Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, 19 czerwca adoptuję mojego pierwszego babycoona i mam też pytanie dotyczące jego wagi. Maluch kończy dzisiaj 6 tygodni – ile mniej więcej powinien teraz ważyć? Hodowczyni powiedziała mi, że waży 400 g. Czy mogła się pomylić, czy to naprawdę możliwe, żeby miał taką wagę? Wielkie dzięki 😊
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Maine coony rosną mniej więcej do 2. roku życia. Twój kot może więc do tego czasu jeszcze przybrać na wadze.

Jeśli jednak oboje jego rodziców było niewielkich rozmiarów, prawdopodobnie po prostu odziedziczył to po nich. Waga Twojego kota nie jest nienormalna jak na maine coona – mieści się on po prostu w dolnej granicy normy.

Kastracja w wieku 6 miesięcy również mogła nieco spowolnić jego wzrost.

Tak czy inaczej, nie martw się – prawdopodobnie jest więcej maine coonów ważących blisko 6 kg niż takich po 10 kg. Nie staraj się go „podtuczyć”, bo ryzykujesz, że szybko będziesz mieć kota z nadwagą.

Mam nadzieję, że mogłam pomóc.

Miłego dnia

Lucie

Przetłumaczony francuski
    Blue_Cat
    Blue_cat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Nie ma się czym martwić. Kocur Maine Coon może ważyć od 4 do 9 kilogramów, a te najbardziej okazałe osobniki nawet do 12 kg, zależnie od predyspozycji genetycznych. Co więcej, w wieku roku i trzech miesięcy Twój kocur ma jeszcze czas, żeby urosnąć – rozwój trwa u nich zazwyczaj do około drugiego roku życia.

Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post