W dzisiejszym wydaniu Pet Chef przedstawiamy Wam przepis na pyszne ciasteczka dla psów z zaledwie trzech składników: banana, masła orzechowego i płatków owsianych.
Elton, jeden z naszych biurowych psów, przetestował dla Was ten przepis i był bardzo zadowolony z efektu. Elton, tak jak większość psów jest fanem masła orzechowego, które w niewielkich ilościach można podawać psom.
Ciasteczka dla psa - przepis
Każdy składnik tego przepisu jest absolutnie bezpieczny dla psów (i ludzi).
Czas przygotowania: 25 minut
Ocena Eltona: 6 na 5
Ocena redakcji: 4 na 5 (tak, my też próbowaliśmy, te ciasteczka będą smakować całej rodzinie!)
Porada Wamiz: Jeśli masz ochotę lub jeśli okazja jest wyjątkowa (np. urodziny psy) wybierz foremki w "psim" kształcie. My użyliśmy foremek w kształcie kości.
Porada dietetyka: Masło orzechowe może być zdrowym przysmakiem dla psów, ale MUSISZ takie, które nie zawiera żadnych szkodliwych dodatków: cukru, olejeów i przede wszystkim ksylitolu (sztucznego słodzika). Ksylitol jest trujący dla psów.
Ciasteczka dla psa z trzech składników
Ten przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Te proste ciasteczka będą smakować rownież Tobie.
Składniki
- 190 gram płatków owsianych
- 1 duży banan
- 110 gram ekologicznego masła orzechowego (bez cukru, oleju i ksylitolu!)
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Używając robota kuchennego lub blendera, zmiel płatki owsiane na proszek.
- W misce zgnieć banana i wymieszaj z masłem orzechowym na gładką masę.
- Odłóż około łyżek zmielonch płatków owsianych, a resztę wsyp do mieszanki bananów i masła orzechowego. Wymieszaj wszystkie składniki razem.
- Rozwałkuj ciasto na grubość około pół centymetra i wysyp na wierzch pozostałe płatki owsiane.
- Wytnij ciasteczka w dowolny kształt i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez około 15 minut.
- Ostódź przed podaniem!
Ciastka dla psa możesz przechowywać w słoiku na smakołyki, ale jeśli chcesz je zachować na dłużej trzymaj je w lodówce. Możesz również przygotować większą porcję i część zamrozić.
Smacznego!