Havana Brown pochodzi z Tajlandii, która niegdyś nosiła nazwę Królestwa Syjamu. Rasa powstała na skutek skrzyżowania kota tonkijskiego z burmskim. Ówcześnie uważano, że przynosi szczęście i chroni przed złymi duchami. Po sprowadzeniu do Europy, hawańczyk wkrótce został wyparty przez syjamy i inne niebieskookie rasy.
Po II wojnie światowej, baronowa Miranda Von Ullman zapragnęła kota o czekoladowej maści. Koty w tym kolorze zyskały popularność po sprowadzeniu do Wielkiej Brytanii kotów burmskich. Hodowcy zainteresowali się uruchomieniem nowych programów hodowlanych bazujących na krzyżówce syjamów o czekoladowych znaczeniach z kotami czarnymi, rosyjskimi niebieskimi oraz czarnymi persami i w ten sposób uzyskali jednolitą maść czekoladowy brąz. Od tamtej pory Brytyjski Klub Kotów Syjamskich akceptuje wyłącznie hawańczyki z zielonymi oczami.
Pierwszy kot Havana Brown, nazwany Elmtower Bronze Idol i prekursor wszystkich kolejnych kotów tej rasy, przyszedł na świat w 1952 roku. Sześć lat później brytyjska organizacja felinologiczna GCCF zarejestrowała rasę pod nazwą Chestnut Foreign Shorthair (kot kasztanowy krótkowłosy), w Europie od tej pory znaną jako Havana Brown. Do Kalifornii rasa trafiła w 1976 roku.
Hawańczyk typu syjamskiego, wydłużony i umięśniony, rozwijał się w Wielkiej Brytanii, zaś w USA rasę odtworzono w jej pierwotnym kształcie o umięśnionej, prostokątnej sylwetce.
Pod koniec lat dziewięćdziesiątych, organizacja felinologiczna LOOF oficjalnie uznała hawańczyka typu amerykańskiego.