Reklama

ciastka dla psa
© Shutterstock

Przepisy na ciasteczka dla psa domowej roboty

Przez Iza Markowska

aktualizacja dnia

Domowe wypieki to łatwy sposób na uszczęśliwienie najbliższych. Dzięki samodzielnie przygotowanym ciasteczkom można sprawić radość nie tylko rodzinie czy przyjaciołom, ale także swojemu pupilowi, dla którego smakołyk może być dodatkową nagrodą za dobrze wykonane zadanie.

 Przepis na ciasteczka dla psa nie jest skomplikowany i nawet niewprawiony kucharz powinien poradzić sobie z jego przygotowaniem. Bazę przekąski mogą stanowić warzywa, owoce, ryby lub podroby. Aby nadać ciastkom ciekawy aromat, warto sięgnąć po bezpieczne dla psa przyprawy – miętę, pietruszkę, bazylię, cynamon czy imbir.

Ciasteczka dla psa z wątróbką

Ciasteczka z wątróbki dla psa to przysmak, który przypada do gustu większości czworonogów. Warto jednak pamiętać, aby wątróbki nie podawać psu zbyt często, ze względu na toksyny, które się w niej gromadzą.

Aby zrobić ciasteczka z wątróbki potrzebujesz następujących składników (na 1 blachę ciasteczek):

  • 250 g wątróbki – indyczej lub kurzej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oleju lnianego lub słonecznikowego,
  • 1 ½ szklanki mąki orkiszowej, owsianej lub ryżowej,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie

  • Wątróbkę pokrój w kostkę i wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.
  • Zblenduj kawałki mięsa z pietruszką na gładką masę (blenderem stojącym lub ręcznym).
  • Dodaj do masy olej, mąkę oraz jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia umieść masę wątróbkową i rozsmaruj tak, by uzyskać równomierny placek.
  • Piekarnik nagrzej do 160℃.
  • Do nagrzanego piekarnika wstaw blachę z ciastem i piecz przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
  • Po upłynięciu wskazanego czasu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Zimne ciasto pokrój na kosteczki lub wytnij z niego dowolne kształty ciastek.

Bananowe ciasteczka dla psa

Bananowe ciasteczka to prawdziwa uczta dla psów, które lubią słodkie smaki. Mimo że wypiek przypomina nieco ciasto dla ludzi, pamiętaj, by nie dodawać do niego cukru, miodu ani innych substancji słodzących.

Składniki (na 1 blachę ciasteczek):

2 duże, dojrzałe banany,
1 jajko,
1 łyżka oleju lnianego lub słonecznikowego,
160 g mąki orkiszowej, owsianej lub ryżowej
½ łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie

  • Banany rozgnieć na jednolitą pastę przy pomocy widelca (można również użyć blendera). Warto dodać cynamon i dokładnie wymieszać całość.
  • Masę bananową połącz z mąką, jajkiem oraz olejem. Wszystko starannie wymieszaj.
  • Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Umieść na niej ciasto i równomiernie rozsmaruj.
  • Piekarnik nagrzej do 160℃.
  • Do nagrzanego piekarnika wstaw blachę z ciastem i piecz przez około 15 minut.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika. Poczekaj, aż całkowicie ostygnie.
  • Zimne ciasto pokrój w kostkę lub wytnij z niego ciastka o dowolnych kształtach.

Przepis na psie ciastka z rybą

Jeżeli twój pupil lubi rybne smaki, bez wątpienia uszczęśliwią go ciasteczka z rybą. Do ich wypieku używaj ryb bez ości – świeżych, mrożonych lub puszkowanych. Unikaj za to wędzonych, które zawierają dużą ilość soli. Warto wykorzystać łososia, dorsza, flądrę, halibuta, tuńczyka, węgorza, szczupaka, solę, pstrąga i okonia.

Unikać należ ryb, w których występuje szkodliwa dla psów tiaminaza – makreli, karpia, leszcza, mintaja, śledzia, suma czy sardeli.

Składniki (na 1 blachę ciasteczek):

1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub wodzie (bez soli!),
1 jajko,
1 łyżka oleju lnianego lub słonecznikowego,
1 szklanka mąki orkiszowej, owsianej lub ryżowej,
1 łyżka posiekanej świeżej mięty.

Przygotowanie:

  • Tuńczyka odsącz z zalewy i połącz z posiekaną miętą.
  • Zmiksuj rybę na gładką pastę przy użyciu ręcznego lub stojącego blendera.
  • Do pasty dodaj jajko, olej i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj na gładką masę.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ostrożnie wylej masę tuńczykową i rozsmaruj tak, by była równa.
  • Piekarnik nagrzej do 160℃.
  • Do nagrzanego piekarnika wstaw blachę z ciastem. Piecz przez około 15 minut.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Zimne ciasto pokrój na kwadraty lub inne, dowolnie wybrane kształty.

Marchewkowe ciastka dla psa

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej, orkiszowej lub owsianej
  • 1/4 szklanki oleju
  • pół szklanki otrąb lub płatków owsianych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko
  • 1 duża marchew lub 2 małe
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie

  • Mąkę, olej, płatki owsiane, miód, jajko i sól umieścić w misce i dokładnie zagnieć. Jeśli jest gęste, możesz dodać do niego odrobinę wody.
  • Marchew zetrzyj na tarce i dodaj do ciasta, ponownie dokładnie zagniatając całość.
  • Ciasto owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na około pół godziny.
  • Masę rozwałkuj i wykrój ciasteczka o dowolnym kształcie (np. szklanką).
  • Umieść ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w 180 stopniach przez 25 minut.

Ciasteczka dla psów domowej roboty – jakich składników unikać?

Powyższe przepisy na ciastka dla psów możesz modyfikować w niemal nieograniczony sposób. Pamiętaj jednak, by do wypieków nigdy nie dodawać produktów, które mogą zaszkodzić twojemu psu. Na liście takich składników znajdują się:

  • cebula i czosnek,
  • bakłażan,
  • zielona papryka,
  • czarny bez,
  • karambola,
  • pigwa,
  • gałka muszkatołowa,
  • gorczyca i musztarda,
  • ziemniaki,
  • kakao oraz czekolada,
  • awokado,
  • winogrona i rodzynki,
  • rabarbar,
  • sól oraz cukier.

Ciasteczka dla psa to dobry pomysł na smaczną i zdrową przekąskę. Ich przygotowanie jest łatwe i dość szybkie. Urozmaicają one dietę zwierzęcia, nie są ponadto drogie.
 

Więcej artykułów poradnikowych

Co sądzisz o tym artykule?

Dziękuję za odpowiedź!

Dziękuję za odpowiedź!

Zostaw komentarz
Dodaj komentarz
Chcesz udostępnić ten artykuł?