Shikoku

Shikoku to jedna z sześciu japońskich ras szpiców (najpopularniejsza z nich to akita) i jedna z najstarszych. Jest świetnym pomocnikiem przy pracy (zwłaszcza przy polowaniu), a także idealnym towarzyszem życia dla osób lubiących uprawiać sport. Nie nadaje się dla każdego, bo jego niezależny charakter sprawia, że ciężko go wyszkolić. Jest wesoły, wierny i lojalny, świetnie sprawdzi się jako pies do towarzystwa.
Najważniejsze informacje o Shikoku
Pochodzenie i historia
Shikoku pochodzi z górskich rejonów prefektury Kochi, zwany jest zresztą także kochi ken. Wśród trzech oryginalnych odmian tej rasy, awa, hata i hongawa, ostatnia zachowała najwyższy stopień czystości, ponieważ pochodziła z najtrudniej dostępnego regionu. W 1937 roku rasa została uznana za „pomnik przyrody”.
Klasyfikacja FCI
Grupa FCI
Grupa 5 - Szpice i psy w typie pierwotnym
Sekcja
Sekcja 5 : szpice azjatyckie rasy i pokrewne
Wygląd
Wielkość dorosłego osobnika
Suka : pomiędzy 46 i 52 cm
Pies : pomiędzy 49 i 55 cm
Waga
Suka : pomiędzy 15 i 20 kg
Pies : pomiędzy 15 i 20 kg
Maść
Sezamowa, czarna sezamowa, ruda sezamowa.
Rodzaj szaty
Szata jest krótka.
Włos okrywowy prosty i szorstki, miękki i gęsty podszerstek.Oczy są ciemnobrązowe.
Kolor oczu
Oczy są ciemnobrązowe.
Opis
Shikoku to pies średniej wielkości, o harmonijnej budowie i mocnych kończynach. Oczy są stosunkowo małe, trójkątne i szeroko rozstawione. Uszy małe, trójkątne, stojące i skierowane do przodu. Ogon jest wysoko osadzony, gruby, noszony nad grzbietem – zdecydowanie zwinięty lub zagięty jak sierp. Gdy ogon jest opuszczony, jego koniec sięga niemal stawów skokowych.
Ciekawostki
To bardzo rzadka rasa, znana i ceniona praktycznie wyłącznie w Japonii. Nieliczne osobniki żyjące w innych krajach to psy wystawowe.