Zupa dla kota to dobry pomysł na urozmaicenie kociej diety, przekonanie kocich niejadków do jedzenia (np. kotów chorych, cierpiących na dolegliwości jamy ustnej itd.) czy rekonwalescentów. Jest to również świetna metoda na zachęcenie kota do picia, zwłaszcza jeśli zwierzak niechętnie pije wodę.
Należy jednak rozróżnić zupy, które my jadamy na co dzień, i zupy odpowiednie dla naszych pupili. Co powinna zawierać zupa dla kota i jak przygotować ją w domu?
Zupa dla kota – przepis na zdrowie
Zupa może być pyszną karmą uzupełniającą dla kota, która zachęci niejadka do jedzenia (zwłaszcza jeśli będzie lekko ciepła), a opornego konsumenta wody do picia.
Oczywiście przyrządzanie zupy dla kota różni się od gotowania naszych zup. Przede wszystkim, zupa dla kota nie powinna zawierać soli i wielu niepotrzebnych kotu (a czasem nawet szkodliwych) przypraw.
Czego absolutnie nie powinno być w zupie przeznaczonej dla kota? Oto lista najbardziej szkodliwych składników:
- sól – dla kota toksyczna jest już jedna łyżeczka soli
- czosnek – jest dla kota silnie trujący,
- cebula – również jest trująca, podobnie jak pozostałe rośliny z tej rodziny, np. szczypiorek,
- rabarbar,
- grzyby,
- pieprz i inne przyprawy.
Gotowe zupki dla kotów
W sklepach zoologicznych dostępne są gotowe zupy dla kotów w puszkach, tackach czy saszetkach. Jest to również opcja do rozważenia (oczywiście także jako karma uzupełniająca!). Pamiętaj jednak, aby czytać skład kupowanych zupek. Nie powinny zawierać soli, zbędnych węglowodanów, konserwantów i aromatów.
Podstawą zupy powinien być bulion (kurzy, wołowy czy np. rybny), a „konkretną” zawartość zupy muszą stanowić kawałki mięsa bądź ryby.
W gotowej zupce nie powinny znaleźć się produkty uboczne pochodzenia roślinnego ani bliżej nieokreślone produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego. Dobrze, aby producent pokarmu określił, na jakiej bazie powstał bulion.
Bulion dla kota możesz równie dobrze przygotować w domu – wówczas samodzielnie dobierasz wszystkie składniki zupy.
Zalety zupy na bulionie:
- wspomaga trawienie,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- jest świetna dla zdrowia sierści i stawów (zwłaszcza zupy gotowane na kościach),
- poleca się ją także w przypadku odwodnienia, ponieważ zachęca kota do przyjmowania większej ilości płynów.
Najprostszym przepisem na „zupę” dla kota jest po prostu dodanie ciepłej wody do mokrej karmy i wymieszanie całości. Jest to dobra metoda zarówno na zachęcenie mruczka do picia, jak i jedzenia mokrej karmy (cieplejszy posiłek jest bardziej aromatyczny i tym samym bardziej atrakcyjny dla kota).
Często poleca się taką metodę przy przestawianiu zwierzęcia ze słabej jakości karmy na lepszą.
Poniżej znajdziesz natomiast nieco bardziej zaawansowane przepisy na zupy dla kota.
Zupa dla kota – nasze przepisy
Rosół z kury dla kota
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 90 minut
Składniki:
• woda
• 2 udka z kurczaka ze skórą i kośćmi
• 1 marchewka
• 1 łodyga selera naciowego
Przygotowanie:
Marchewkę i seler drobno posiekaj. Napełnij garnek wodą; dodaj do niej warzywa i udka z kurczaka. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 90 minut.
Gotowym bulionem napełnij słoiki i wstaw do lodówki. Możesz również zamrozić porcje na tackach. Porcje zupy można przechowywać w lodówce do 7 dni lub w zamrażarce do 6 miesięcy.
Porcje możesz podawać samodzielnie lub wymieszać z karmą.
Zupa z kocimiętką
Czas przygotowania: 5 minut (jeśli masz już przygotowany rosół drobiowy)
Czas gotowania: 5 minut
Składniki:
• 1 szklanka rosołu z kury z poprzedniego przepisu
• 3 łyżki suszonej lub świeżej kocimiętki
Przygotowanie:
Podgrzewaj rosół, aż zacznie delikatnie wrzeć. Dodaj wtedy kocimiętkę i pozostaw ją w bulionie, aż się zaparzy – powinna nadać zupie zielonkawy kolor.
Następnie ostudź zupę do temperatury odpowiedniej do picia i podaj kotu ¼ szklanki zupy w płytkiej miseczce lub polej nią kocią karmę. Pozostałe porcje zupy przechowuj w lodówce.
Bulion wołowo-warzywny
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 13–24 godzin
Składniki:
- kości wołowe (około 0,5 kg)
- woda
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- mieszanka warzyw odpowiednich dla kotów: marchew, seler, fasolka, groszek
Przygotowanie:
Umieść kości wołowe w garnku i zalej je wodą. Dodaj dwie łyżeczki octu jabłkowego – pomoże on kościom zmięknąć, częściowo rozłożyć się i uwolnić zawarte w nich minerały. Następnie dodaj pokrojone warzywa. Gotuj całość na małym ogniu, aż wszystkie resztki mięsa odejdą od kości.
Następnie wyciągnij mięso i warzywa, a kości pozostaw w wywarze i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne kilkanaście do 20 godzin. Na koniec odcedź tłuszcz, usuń i wyrzuć wszystkie kości. Pozwól bulionowi całkowicie ostygnąć przed włożeniem do lodówki lub zamrażarki.
Schłodzony bulion może stężeć i utworzyć galaretkę – również w takiej formie stanowi świetną przekąskę dla kota. Możesz podawać pupilowi ciepłą zupę bądź „smaczki” w postaci kawałków galaretki – zwłaszcza latem, na ochłodę.
Zupa dla kota – zalety bulionów
Buliony gotowane na kościach są szczególnie lubiane przez koty.
Rosół dla kota na kościach drobiowych czy wołowych zawiera glicynę, która pomaga m.in. w pozbywaniu się toksyn z wątroby. Taki bulion jest również bogaty w kolagen, który wzmocni kocie stawy, kości i chrząstki. Istotna dla zdrowia układu ruchu jest także glukozamina – również obecna w tej zdrowej zupie.
Dlatego właśnie tego typu wywary szczególnie poleca się kotom cierpiącym na dolegliwości związane z układem ruchu, np. stawami, słabym kośćcem, i generalnie wszystkim kotom starszym.
Nie zapomnij, że długie gotowanie jest kluczowe, aby wydobyć z kości wszystkie istotne składniki odżywcze – im dłużej się gotują, tym bulion będzie bardziej pożywny i bogaty.
Koci senior doceni zupkę, która pomoże złagodzić ból stawów i wzmocni jego odporność. Ponadto buliony na kościach pomogą przywrócić sierści połysk i ograniczą nadmierne gubienie włosów, a także pomogą przyspieszyć proces gojenia się ewentualnych ran.
Jeśli nie chcesz gotować bulionu na samych kościach wołowych, możesz użyć mieszanki wołowo-wieprzowej (np. dodać żeberka wieprzowe); możesz dorzucić do niej także np. kurze łapki. Dzięki nim uzyskasz bulion z wyższą zawartością kolagenu.
Pamiętaj, że zupa nie może być podstawą kociej diety – potraktuj ją jako posiłek uzupełniający, podawany do kilku razy w tygodniu. Nigdy nie dodawaj do zupy przygotowanej dla Twojego pupila soli i przypraw!